Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΨυχολογίαΦαντασιώσεις

Φαντασιώσεις

Η φαντασία ενάντια στην προσδοκία

 

Αλήθεια ωφελεί να κάνουμε σχέδια για το μέλλον και να φαντασιωνόμαστε πιθανότητες;

Είναι η φαντασία μας ικανή για να πετύχουμε τους στόχους μας;

Οι διάφοροι πνευματικοί δάσκαλοι επιμένουν πως αν βάλουμε κάποιο στόχο στο νου μας και την φαντασία μας, θα τον πετύχουμε!

Η έρευνα αποφάσισε να πειραματιστεί για να αποδείξει αν οι πνευματικοί έχουν δίκιο. Το πείραμα έθεσε στους συμμετέχοντες στην έρευνα, τέσσερις διαφορετικές προκλήσεις τις οποίες όλοι λίγο ή πολύ αντιμετωπίζουμε στη ζωή. Να βρούμε δουλειά ή να βρούμε σύντροφο ή να πάμε καλά στις εξετάσεις ή να πρέπει να κάνουμε κάποια χειρουργική επέμβαση.

Το αντικείμενο της έρευνας ήταν να καταγραφεί κατά πόσο οι συμμετέχοντες φαντασιώνονται θετική εξέλιξη και κατά πόσο όντως περιμένουν να εξελιχθεί θετικά.

Δηλαδή φαντασία vs προσδοκίας.

Οι προσδοκίες φαίνεται πως έχουν να κάνουν καθαρά με τη προηγούμενη εμπειρία του κάθε ατόμου. Αν τα έχετε πάει καλά στις εξετάσεις που έχετε δώσει μέχρι τώρα στη ζωή σας, αναμένετε να συμβεί το ίδιο και στις επόμενες. 

Από την άλλη η φαντασίωση λειτουργεί διαφορετικά. Ελπίζετε ότι θα συμβεί κάτι και αυτό λένε οι ερευνητές μάλλον δε λειτουργεί θετικά. Όπως φάνηκε στην έρευνα όσοι πέρασαν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα φαντασιώνοντας, ότι ναι θα τα πάνε καλά στην πραγματικότητα, είχαν τις χειρότερες επιδόσεις.

Όσοι π.χ. αναζητούσαν εργασία και φαντασιώνονταν ότι θα βρουν αποδείχθηκε, 2 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας, ότι είχαν κάνει λιγότερες αιτήσεις για δουλειές, ότι είχαν λιγότερες προσφορές για εργασία και αν τελικώς είχαν βρει δουλειά τους έδιναν χαμηλότερους μισθούς. 

Οι έχοντες πιο προσγειωμένη συμπεριφορά τα είχαν πάει πολύ καλύτερα.

Οι προσδοκίες λένε οι επιστήμονες βασίζονται σε προηγούμενη εμπειρία, έχουν βάση.

Η φαντασίωση, όμως, είναι “αέρας κοπανιστός”. Αλλά το κυριότερο είναι, ότι όταν αφοσιωνόμαστε στη φαντασίωση, δε δίνουμε καμία σημασία σε πρακτικά ζητήματα, αρνούμαστε να προσέξουμε λεπτομέρειες και δεν προσπαθούμε για να πετύχουμε το στόχο μας. Άρα χάνουμε ευκαιρίες, χάνουμε ενέργεια και δεν είμαστε συνδεδεμένοι με την σκληρή πραγματικότητα.

Κι επειδή, οι εποχές είναι δύσκολες πια, καλύτερα να προσγειωθούμε και να προσπαθούμε για να πετύχουμε…

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκιά

Συκιά. Τα οφέλη στην Υγεία από τη συκιά είναι πολλά και ποικίλα και πολύ σημαντικά. Η συκιά ή Συκή η καρική ή Συκή η κοινή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ