Χρήσιμες πληροφορίες για τη χοληστερίνη. Η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για πληθώρα λειτουργιών στον οργανισμό.
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη χοληστερίνη
Χοληστερίνη και διατροφή
-Τα κόκκινα κρέατα είναι πλουσιότερα σε λιπαρές ουσίες από τα άσπρα κρέατα
-Τα μήλα με την πηκτίνη και το γιαούρτι με το γαλακτικό οξύ μπορούν να μειώσουν την χοληστερίνη
-Σύμφωνα, με την καρδιολογική εταιρεία 4 αυγά την εβδομάδα δεν αυξάνουν την χοληστερίνη (ελεύθερα, μπορείτε να τρώτε 2 ολόκληρα αυγά την ημέρα ή και περισσότερα αν σας αρέσουν)
-Τα εντόσθια, οι συκωταριές και τα κεφαλάκια είναι πλούσια σε χοληστερίνη
-Τα διάφορα είδη λαδιού δίνουν στον οργανισμό την ίδια ποσότητα λιπιδίων 1gr λάδι =1gr λιπιδίων. Η διαφορά συνίσταται στη φύση των λιπαρών οξέων που υπάρχουν στη σύνθεσή τους
-Το βούτυρο δεν είναι πιο παχύ από το λάδι 1gr βούτυρο=0,82gr λιπιδίων και περιέχει κορεσμένα λίπη
-Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο βούτυρο και τη μαργαρίνη παρόλο που περιέχουν την ίδια ποσότητα λιπιδίων. Το βούτυρο είναι ζωικής προέλευσης με κορεσμένα λιπίδια, ενώ η μαργαρίνη περιέχει φυτικό λίπος με ακόρεστα λιπίδια
-Οι μαργαρίνες δεν είναι υγιεινές
-Η κρέμα γάλακτος περιέχει λίγα λιπίδια 1gr κρέμα γάλακτος=0,30 λιπίδια, αλλά αυτά είναι ζωικής προέλευσης
-Οι ξηροί καρποί (καρύδια, φουντούκια, φιστίκια, αμύγδαλα, ινδική καρύδα) έχουν πολλά λιπαρά πολυακόρεστα. Όμως, παχαίνουν…
-Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε τελείως τα λίπη από τη διατροφή ο οργανισμός φτιάχνει ο ίδιος χοληστερίνη όταν λείπουν, παντελώς, ορισμένες λιπαρές ουσίες. Επίσης, τα κορεσμένα λίπη, συχνά, είναι κρυμμένα στην τροφή. Γι’ αυτό, παρατηρείται το φαινόμενο ενώ δεν τρώμε καθόλου λιπαρές ουσίες η χοληστερίνη ανεβαίνει ή δεν πέφτει
-Όταν κάποιος με υπερχοληστερολαιμία παραβαίνει τη δίαιτα υπάρχει φόβος, γιατί η μία ατασταλία φέρνει την άλλη εξουδετερώνοντας το όφελος που είχε κερδhθεί με τη δίαιτα
-Ακόμη και όταν τρώτε σε εστιατόριο μπορείτε να κάνετε δίαιτα παραγγέλνοντας ωμά σαλατικά και ψάρι (οι σαρδέλες είναι, ιδιαίτερα, υγιεινές), κοτόπουλο χωρίς σάλτσες και σορμπέ φρούτων
-Το πρωινό είναι απαραίτητο, γιατί η πρόσληψη θερμίδων και λιπιδίων πρέπει να καταμερίζεται σε πολλά γεύματα, δεδομένου ότι και η πέψη καίει θερμίδες. Άρα, όσο περισσότερα γεύματα μικρά έχουμε, τόσο αποφεύγεται η συσσώρευση και η αποθήκευση λίπους
-Τα light προϊόντα είναι υποθερμιδικά, αλλά δε ρίχνουν την χοληστερίνη γιατί η ποιότητα των λιπαρών οξέων που έχουν είναι ίδια. Να αποφεύγετε τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά
-Ακόμη και οι χορτοφάγοι μπορεί να έχουν αυξημένη χοληστερίνη, γιατί τη συνθέτει μόνος ο οργανισμός
-Αν υπάρχει υπερβολικός περιορισμός λιπών μπορεί να υπάρξει έλλειψη των λιποδιαλυτών βιταμινών
-Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να είναι κληρονομική και τότε σε νεαρότατη ηλικία θα παρουσιάσουν οι ασθενείς αυτοί αρτηριακές βλάβες. Συνήθως, όμως, οφείλεται στις διατροφικές συνήθειες
-Η υπερχοληστερολαιμία όταν είναι σοβαρή εναποτίθεται, εκτός, από τις αρτηρίες και μέσα στα μάτια, στα βλέφαρα και στον κερατοειδή χιτώνα
-Η παχυσαρκία μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την υπερχοληστερολαιμία. Συχνά, ωστόσο, ο λανθασμένος τρόπος διατροφής των παχύσαρκων προκαλεί υπερχοληστερολαιμία. Κατά κανόνα, η δίαιτα αδυνατίσματος στην οποία υποβάλλονται οι παχύσαρκοι αρκεί για να ρίξει και την τιμή της χοληστερίνης τους
-Για μείωση της χοληστερόλης απαραίτητη είναι η δίαιτα υπεχοληστερολαιμίας. Αν παρά τη δίαιτα, τα επίπεδα χοληστερόλης είναι αυξημένα τότε πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί στο γιατρό του για θεραπεία
-Αν ένα άτομο είναι αδύνατο κι έχει αυξημένη χοληστερόλη τότε πρέπει να ακολουθήσει μια δίαιτα με περιορισμένη πρόσληψη χοληστερόλης και αυξημένη πρόσληψη λιπών που μειώνουν την τιμή της χοληστερόλης
-Τα σπορ ρίχνουν την κακή χοληστερόλη και αυξάνουν την καλή. Τα σπορ πρέπει να είναι αντοχής, δηλαδή, γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο και να γίνονται κάμποσες ώρες την εβδομάδα
-Γενικά, η αλλαγή συνηθειών διατροφής, η φυσική άσκηση, η διόρθωση της αρτηριακής υπέρτασης, η διακοπή καπνίσματος και η κατά προτίμηση, φαρμακευτική αγωγή, όταν είναι απαραίτητη είναι τα προληπτικά μέτρα για ν’ αποφευχθεί ένα αγγειακό επεισόδιο είκοσι ή τριάντα χρόνια αργότερα
-Η διαπίστωση υπερχοληστερολαιμίας πρέπει να οδηγεί σε οριστική μεταβολή των μέχρι τότε συνηθειών διατροφής του ατόμου
-Και να θυμόμαστε ότι τα λίπη είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού κι επομένως, ακόμη και η δίαιτα που στοχεύει στην υπερχοληστερολαιμία πρέπει να του εξασφαλίσει διάφορες κατηγορίες λιπών, τόσο ζωικών, όσο και φυτικών…
Πληροφορίες για τη χοληστερίνη
Η χοληστερίνη είναι ένα μόριο λίπους που παράγεται στο συκώτι και είναι απαραίτητη για πληθώρα λειτουργιών στον οργανισμό. Είναι απαραίτητη για τη δημιουργία της μεμβράνης των κυττάρων, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος (για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών: μόρια που μεταφέρουν τη πληροφορία στο νευρικό σύστημα), μεγάλου αριθμού ορμονών, ως καύσιμο για τον καρδιακό μυ κ.ά.
Χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία του: σεξουαλικές δυσλειτουργίες, περισσότερο στρες, λιγότερη ενέργεια.
Ας δούμε ποια είναι η σχέση της χοληστερίνης με τη βλάβη στα αγγεία και την αθηρωμάτωση. Είναι γνωστό ότι όταν προκληθεί βλάβη στο τοίχωμα ενός αγγείου, τότε η χοληστερίνη προσκολλάται σ’ αυτό για να επικαλύψει τη βλάβη, έτσι δημιουργείται μια αθηρωματική πλάκα. Αυτή η παρατήρηση οδήγησε τον Brown-Goldstein στο Νόμπελ ιατρικής το 1985. Αυτό σημαίνει ότι η χοληστερίνη δεν είναι η αιτία που κλείνουν αρτηρίες, αλλά ένας δεύτερος μηχανισμός άμυνας του οργανισμού σε περίπτωση που υποστούν βλάβη τα αγγεία μας (από ιώσεις, κάπνισμα, τοξικές ουσίες κ.α.).
Η χοληστερίνη μεταφέρεται στο αίμα σε μορφή μεγάλων (καλών) και μικρών (κακών) μορίων. Τα μικρά μόρια διεισδύουν πιο εύκολα και επικάθονται στο τοίχωμα των αγγείων, ενώ τα μεγάλα μεταφέρονται στο αίμα χωρίς να επικάθονται στα τοιχώματα. Κανένα φάρμακο δεν επιδρά στο μέγεθος αυτών των μορίων.
Δύο μεγάλοι επιστήμονες ο Linus Pauling (2 βραβεία Νόμπελ) και ο συνεργάτης του ερευνητής Matthias Rath ισχυρίζονται ότι οι βλάβες στα αγγεία μας προκαλούνται, κυρίως, λόγω έλλειψης βιταμίνης C και άλλων θρεπτικών στοιχείων. Παρόλο που η λήψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι πολύ σημαντική η αλλοίωση λόγω επεξεργασίας των τροφών τις στερεί από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Το σύγχρονο τοξικό περιβάλλον αυξάνει τις ανάγκες μας σε βιταμίνη C, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η πρόσληψη μέσα από τις τροφές. Η ελάχιστη ημερήσια δόση της για να καλύψει τις βασικές ανάγκες του οργανισμού είναι 1000 mg. Φανταστείτε ότι ένα πορτοκάλι περιέχει 55 mg, αν βέβαια, το φάμε με τη φλούδα και τα κουκούτσια, μέσα σε λίγες ημέρες, αφού κοπεί από το δέντρο.
Όταν λοιπόν δεν υπάρχει αρκετή C και αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές στην εσωτερική επιφάνεια των αγγείων, σε αυτό το σημείο το σώμα δίνει εντολή στο συκώτι να παράγει παραπάνω χοληστερίνη, έτσι ώστε να επιδιορθώσει, έστω και επιφανειακά, τη βλάβη. Αν οι βλάβες βέβαια είναι πάρα πολλές και η χοληστερίνη που επικάθεται σε αυτές, το ίδιο, τότε τα αγγεία αποφράσσονται και έχουμε στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά κ.λπ.
Η λύση είναι να χορηγήσουμε βιταμίνη C και αυτό θα επιτρέψει στον οργανισμό να αποκαταστήσει τη βλάβη. Αυτό έχει αποδειχθεί με μελέτες που δείχνουν ότι μετά από χορήγηση επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης C μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα και το πάχος της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία. Αν λοιπόν, αντί, να αυξήσουμε τη χορήγηση βιταμίνης C χορηγήσουμε υπολιπιδαιμικά φάρμακα, τα οποία σταματάνε την παραγωγή χοληστερίνης στο ήπαρ, τότε επιδεινώνουμε την εικόνα και σταματάμε και τον 2ο μηχανισμό άμυνας.
Για να φέρετε τη χοληστερίνη σας σε φυσιολογικά επίπεδα θα πρέπει να:
•Καλύψετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και κυρίως, βιταμίνη C
•Μειώσετε σημαντικά τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια, αναψυκτικά, πατάτες)
•Ασκείστε καθημερινά
•Αυξήσετε τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Γενικές οδηγίες για τη χοληστερίνη
1. Περιορίστε την ποσότητα τροφών που καταναλώνετε.
2. Στη μαγειρική παρασκευή των ζωικών τροφίμων (κρέας, ψάρι, πουλερικά) μη χρησιμοποιείτε πολλά λιπαρά και ιδιαίτερα σπορέλαια και μαργαρίνες.
3. Καταργήστε από τα γεύματα της ημέρας τα αλλαντικά, τα τυριά και ιδιαίτερα, τα κίτρινα και κάθε είδους snack (πατατάκια, γαριδάκια κ.λπ.).
Θεραπευτική Αγωγή Υπερχοληστερολαιμίας
1. Πολύ υψηλή χοληστερίνη
Επιβάλλεται πόση μόνο νερού και κανενός άλλου ποτού. Στη συνέχεια, πρέπει να καταναλώνετε μαλακά βρασμένα λαχανικά για κάλυψη αναγκών και για να χορτάσετε, επειδή, θέμα ισοζύγιου ενέργειας δεν τίθεται. Συνεχίζοντας την κατανάλωση νερού, που πρέπει να υπερβαίνει σε όγκο τα τρία λίτρα και τα γεύματα με αλάδωτα βρασμένα λαχανικά, προσθέτετε χυμό λεμονιού μέσα στο νερό και καταναλώνετε νωπά φρούτα, χαμηλά σε γλυκόζη (γκρέιπφρουτ) στα γεύματα. Παράλληλα με το νερό προσθέτετε στη διατροφή σας τσάι αραιό με λεμόνι και αφέψημα βοτάνων (αρωματικών, κυρίως), ώστε να κερδίσετε ιχνοστοιχεία (κοβάλτιο) που θα βοηθήσουν ισχυρά ενζυματικά το συκώτι στην απολιπωτική δράση κατά των περιττών λιπιδίων που κυκλοφορούν στο αίμα.
2. Όταν οι τιμές των λιπιδίων έχουν έρθει στα φυσιολογικά επίπεδα
Εφόσον, το εργαστήριο πιστοποιήσει τη μείωση των ολικών λιπιδίων, της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, προσθέτετε στη διατροφή νωπά φρούτα δίχως ζάχαρη, βραστή πατάτα ή ρύζι και φρυγανιές, και συντηρείστε διαιτητικά με τους ταχυφλεγείς αυτούς υδατάνθρακες επί δύο, το ελάχιστο, 24ωρα. Η απολίπωση του αίματος στο τέλος της εβδομάδας είναι σαφέστατη.
3. Για συντήρηση
Εάν είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος, επιβάλλεται να μπείτε σε έναν τρόπο διαιτητικής ζωής, τέτοιον ώστε παράλληλα με την απολίπωση του αίματος να χάνετε σωματικό βάρος, ακολουθώντας για πέντε εβδομάδες στερητική δίαιτα ως προς τις ζωικές πρωτεΐνες στο σχήμα που ακολουθεί:
Πρωινό: 1-2 φλιτζάνια αφέψημα (τσάι βοτάνων) με λεμόνι + 2 μικρές φρυγανιές + 150 γρ. χυμό πορτοκάλι ή 2 ώριμα νωπά φρούτα εποχής.
10.30 π.μ.: 1 μικρή φρυγανιά + 1 νωπό μέτριο φρούτο ή 150 γρ. νωπό χυμό γκρέιπφρουτ.
Μεσημεριανό και δείπνο: βραστή σαλάτα (δίχως λάδι) ή συνδυασμό λαχανικών (φασολάκια, αρακάς, λάχανο, κουνουπίδι, αγκινάρα) με νωπή ντομάτα (δίχως λάδι) και κρεμμύδι + πολλά αρωματικά (μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος, σέλινο, ρίγανη κ.λ.π.) + 150-200 γρ. καθαρισμένη πατάτα (στη σαλάτα ή στο συνδυασμό λαχανικών) ή ρύζι (1 φλιτζανάκι του καφέ ωμό), σκέτο πιλάφι ή σε συνδυασμό λαχανικών (πρασόρυζο, λαχανόρυζο, σπανακόρυζο) + 2 κοινά φρυγανιές + κομπόστα νωπών φρούτων, δίχως, ζάχαρη.
4.30 – 5.30 μ.μ.: 1-2 φλιτζάνια αφέψημα (τσάι) βοτάνων δίχως ζάχαρη και 1 νωπό μέτριο φρούτο ή 150γρ. νωπό γκρέιπφρουτ + 1 φρυγανιά.
Πριν από τον ύπνο και εφόσον από το τελευταίο γεύμα μεσολαβεί χρόνος δύο τουλάχιστον ωρών: 150γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού ή ψυχρή κομπόστα (οι καρποί δε βράζονται, μόνο, μουσκεύουν στο νερό) από τρία ξερά φρούτα.
Η καλή χοληστερόλη μπορεί να αυξηθεί, επίσης, με την κατάλληλη δίαιτα και τη σωματική άσκηση κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με κάθε κύριο γεύμα.
Φυσικά συμπληρώματα διατροφής για τη χοληστερίνη
Προκειμένου να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ελαττώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, μπορείτε να λαμβάνετε τα εξής φυσικά συμπληρώματα:
–ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ (Ω3, Ω6 και Ω9 λιπαρά οξέα), το οποίο με τα απαραίτητα λίπη που περιέχει παρουσιάζει θετική επίδραση στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, ενώ στην υψηλή κατανάλωση ιχθυελαίων πιστεύεται ότι οφείλεται το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό περιστατικών καρδιοπάθειας που παρατηρείται στους Εσκιμώους.
-ΧΡΩΜΙΟ, το οποίο θεωρείται πως βοηθά στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
–ΣΚΟΡΔΟ, που βοηθά στην ελάττωση των τιμών της χοληστερόλης στο αίμα και πιστεύεται ότι έχει σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά και το κυκλοφορικό.
–ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΑΡΔΑΜΟΥ, λαμβάνεται εσωτερικά, σε ποσότητα 25 ml, προ ύπνου.
-ΜΑΓΝΗΣΙΟ, το οποίο, σύμφωνα, με πρόσφατες έρευνες έχει την ικανότητα (κυρίως, όταν συνδυάζεται με ασβέστιο) να βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού με τρόπο ηπιότερο και περισσότερο ελεγχόμενο σε σχέση με τα φάρμακα που χορηγούνται κατά της χοληστερόλης (στατίνες), τα οποία ελαττώνουν τα επίπεδα των LDL λιποπρωτεϊνών γρήγορα και με μεγάλη οξύτητα.
Βότανα για τη χοληστερίνη
–ΒΕΡΟΝΙΚΗ (Veronica officinalis), βότανο το οποίο παρουσιάζει ευεργετική επίδραση στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Καταναλώστε το ως βάμμα ή με τη μορφή τσαγιού, δυο φορές την ημέρα.
-ΓΑΪΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ (Silybum marianum), το οποίο θεωρείται εξαιρετικό βότανο για το συκώτι και το πάγκρεας, δηλαδή εκτός από το ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, επιδρά θετικά και σε παθήσεις, όπως, ηπατίτιδα, διαβήτης, δυσπεψία, κ.α. Διατίθεται σε μορφή βάμματος.
–ΑΓΡΙΑ ΑΓΚΙΝΑΡΑ (Cynara cardunculus ή Cynara scolymus), φυτό με παρόμοιες ιδιότητες και δράση με το γαϊδουράγκαθο.

Χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή και παρασκευή των κατάλληλων τροφών για την υπερχοληστερολαιμία
-Περιορίστε την ποσότητα της τροφής, ώστε να φτάσετε ή να πλησιάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο στο ιδανικό σας βάρος, διότι η παχυσαρκία είναι μια από τις συχνότερες αιτίες υπερχοληστερολαιμίας.
-Περιορίστε την ποσότητα των λιπών της διατροφής σας στο 30% περίπου της συνολικής ενέργειας. Δηλαδή, αν παίρνετε τη μέρα 2000 θερμίδες, το 30% είναι 600 θερμίδες. Επειδή, το κάθε γραμμάριο λίπους έχει 9 θερμίδες, διαιρείτε το 600 με το 9 και έχετε ημερήσια κατανάλωση λίπους περίπου 65 γρ. Προσοχή, όμως… Μεγάλη σημασία έχει το είδος του λίπους που θα καταναλώσετε.
Οι ιδανικές αναλογίες είναι: Το 50% του συνόλου των λιπών να είναι μονοακόρεστα λίπη (δηλαδή, ελαιόλαδο), το 25% πολυακόρεστα λίπη (δηλαδή, σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, βαμβακέλαιο) και μόνο το υπόλοιπο 25% κορεσμένα λίπη (συνήθως, τροφές ζωικής προελεύσεως, όπως κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα).
-Περιορίστε τις τροφές με πολύ χοληστερόλη. Τέτοιες είναι βασικά το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα αυγά και τα θαλασσινά επιδρούν θετικά στην καλή χοληστερόλη.
-Αγοράζετε άπαχα μέρη κρέατος. Αφαιρέστε τα λίπη πριν το μαγείρεμα και στραγγίξτε όσο περισσότερο λίπος μπορείτε πριν το σερβίρισμα (χρησιμοποιείστε, χαρτοπετσέτες εάν είναι αναγκαίο). Αναπτύξτε τη συνήθεια να τρώτε περισσότερα ψάρια και πουλερικά (αφαιρέστε την πέτσα πριν το μαγείρεμα).
-Αποφεύγετε τις τροφές που περιέχουν βούτυρο. Όταν ψωνίζετε να θυμόσαστε ότι υπάρχει το κρυμμένο λίπος σε πολλά καταναλωτικά αγαθά, όπως τα γλυκά, οι πίτες, οι πάστες και τα μπισκότα.
-Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλά για σας, όπως, επίσης, το μαύρο ψωμί, τα σιτηρά, τα μαύρα ζυμαρικά και το αναποφλοίωτο ρύζι.
-Το μυστικό της υγιεινής διατροφής είναι ο τρόπος μαγειρέματος. Το μαγείρεμα στον ατμό, στο φούρνο, στη σχάρα ή στο γκριλ είναι, επίσης, καλό. Πολλές τροφές μπορούν να μαγειρευτούν χωρίς λίπος σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε αντικολλητικό τηγάνι.
-Εάν χρειάζεται να τηγανίσετε χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο.
-Το επιπλέον λίπος στις σούπες μπορεί να αφαιρεθεί ψύχοντάς το στο ψυγείο για μερικές ώρες και απομακρύνοντας το πηγμένο λίπος της επιφάνειας.
-Αποφεύγετε τις πλούσιες σε θερμίδες τροφές, όπως αυτές που περιέχουν πολλά λίπη.
-Εάν τα τριγλυκερίδια είναι πάνω από 250 mg/dl, χρειάζεται χάσιμο βάρους, δίαιτα πτωχή σε λιπαρά, άσκηση και αποφυγή αλκοόλ. Εάν είναι πάνω από 1000 υπάρχει σοβαρός κίνδυνος παγκρεατίτιδας.
-Είναι από χρόνια γνωστό ότι όταν κάποιος ακολουθεί δίαιτα που οδηγεί σε μείωση της συγκέντρωσης της χοληστερίνης μειώνει όχι μόνο την «κακή», αλλά και την «καλή» χοληστερίνη, μειώνοντας έτσι τη θετική επίπτωση που θα μπορούσε να έχει η μείωση της «κακής» χοληστερίνης στην υγεία.
-Ο συνδυασμός δίαιτας και άσκησης όχι μόνο μειώνει την «κακή» χοληστερίνη πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι από μόνη της η δίαιτα, αλλά και ίσως, σπουδαιότερο, ακόμη, διατηρεί ή και αυξάνει την «καλή» χοληστερίνη, μεγιστοποιώντας έτσι το θετικό αποτέλεσμα.
Χοληστερίνη και οστρακοειδή
Ένα από τα δημοφιλή τρόφιμα που είναι και πρωταγωνιστές στα νηστίσιμα τραπέζια είναι τα οστρακοειδή. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι 100γρ οστρακοειδή την ημέρα χαρίζουν στον οργανισμό ωφέλιμες ουσίες που αυξάνουν την πνευματική διαύγεια, ενώ η ίδια ποσότητα είναι ιδανική και για το καρδιαγγειακό σύστημα, παρόλο που για αιώνες τα στρείδια θεωρούνταν αφροδισιακά.
Η φήμη ότι τα οστρακοειδή, κυρίως, τα στρείδια, τα μύδια και τα καβούρια, είναι επικίνδυνα για το καρδιαγγειακό σύστημα, δεν ισχύει. Όχι μόνο δεν είναι εχθροί του καρδιαγγειακού συστήματος, αλλά, στην πραγματικότητα, προστατεύουν τις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας σημαντικά την κακή χοληστερίνη. Περιέχουν, επίσης, μεγάλες ποσότητες ωμέγα 3 λιπαρών οξέων που προλαμβάνουν τους επικίνδυνους θρόμβους στα αιμοφόρα αγγεία, προστατεύουν την καρδιά και είναι ευεργετικά σε πολλές άλλες ασθένειες, όπως τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το άσθμα, τις αλλεργίες, τους πονοκεφάλους, την ψωρίαση και τον καρκίνο. Συγκεκριμένα, έρευνες έδειξαν ότι τα στρείδια, τα καβούρια και τα μύδια μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της χοληστερίνης κατά 9%. Τα μύδια μειώνουν και τα τριγλυκερίδια κατά 61%, τα στρείδια κατά 51% και τα καβούρια κατά 23%. Οι γαρίδες και η σουπιά δε μειώνουν τη χοληστερίνη, αλλά, αντίθετα με ότι πιστεύαμε, ούτε και την ανεβάζουν.
Τα οστρακοειδή, καθώς και άλλα θαλασσινά, όπως λέει και η παράδοση, πράγματι αυξάνουν την πνευματική ενέργεια, βελτιώνουν αισθητά τη διάθεση και αυξάνουν τη πνευματική απόδοση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι χαμηλά σε λιπαρά και υδατάνθρακες, αλλά πλούσια σε πρωτεΐνη, ενώ παρέχουν μεγάλες ποσότητες του αμινοξέος τυροσίνη στον εγκέφαλο, ο οποίος τη μετατρέπει σε ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη, δύο χημικά που συμβάλλουν σημαντικά στην πνευματική διαύγεια.
Προσοχή, όμως στις υπερβολές. Καταρχάς, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα οστρακοειδή, όπως, όλα τα τρόφιμα έχουν και αυτά τις θερμίδες τους, οπότε δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε πάνω στο τραπέζι και να μν συνειδητοποιούμε το πόσο τρώμε. Πολλοί παραπονιούνται την περίοδο αυτή ότι δε χορταίνουν με τα θαλασσινά, όπως με μία μπριζόλα και γι’ αυτό τα συνοδεύουν με αρκετή ποσότητα από ψωμί, πατάτες ή μακαρόνια και φτάνουν μετά το Πάσχα να έχουν πάρει κιλά. Επίσης, σχετικά με αυτά που προαναφέραμε, μη νομίζετε ότι μεγαλύτερη δόση από 120 γραμμάρια θα σας προσφέρει επιπρόσθετη πνευματική ενέργεια. Η τυροσίνη δημιουργεί τα χημικά αύξησης της ενέργειας μόνο όταν είναι απαραίτητα, δηλαδή, όταν ο εγκέφαλος τα χρησιμοποιεί, ήδη. Τα οστρακοειδή είναι ικανά να διατηρούν τη λειτουργία του εγκεφάλου σε πολύ καλά επίπεδα, αλλά δε μπορούν να τον κάνουν να ξεπεράσει τις δυνατότητές του!
Προδιαθεσικοί παράγοντες για στεφανιαία νόσο
Τέλος, ας γνωρίσουμε ποιοί άλλοι εκτός από την υψηλή χοληστερίνη, όταν υπάρχουν βλάβες τοιχώματος των στεφανιαίων αγγείων, είναι προδιαθεσικοί παράγοντες για στεφανιαία νόσο:
Προδιαθεσικοί παράγοντες ονομάζονται όλοι αυτοί οι παράγοντες που ο καθένας σε κάποιο ποσοστό ευθύνεται για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου, ή που από τη στιγμή της εμφάνισης της νόσου και έπειτα επιβαρύνουν την εξέλιξη και την πρόγνωση της.
Αθηρωματικός Δείκτης=Ολική χοληστερίνη/Καλή Χοληστερίνη, φυσιολογικά ή τριγλυκερίδια προς καλή χοληστερίνη (4-7=χωρίς κίνδυνο)
Ο αθηρωματικός δείκτης αφορά τη χοληστερόλη στο αίμα. Είναι επί της ουσίας ένα κλάσμα που δείχνει πόση “καλή” χοληστερόλη (HDL) έχετε σε σχέση με την ολική χοληστερόλη στο αίμα σας. Ο αθηρωματικός δείκτης είναι σημαντικός, επειδή μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του κινδύνου καρδιακής νόσου ενός ατόμου.
•Υψηλή τιμή χοληστερίνης (200 mg/dl) ή της LDL-low-density lipoprotein-λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (κακής χοληστερίνης). Οι φυσιολογικές τιμές της LDL είναι 160mg/dl για άτομα, χωρίς, στεφανιαία νόσο ή με λιγότερους από 2 παράγοντες κινδύνου, 130mg/dl όταν υπάρχουν περισσότεροι από 2 παράγοντες κινδύνου και 100mg/dl όταν υπάρχει ιστορικό στεφανιαίας νόσου (στηθάγχη ή έμφραγμα).
•Υψηλή τιμή τριγλυκεριδίων (200mg/dl). Ο τρόπος μείωσης αυτών των λιπιδίων είναι, κυρίως, η αλλαγή στη δίαιτα (τροφές χαμηλές σε λιπαρά, αποφυγή τηγανιτών, προτίμηση βραστών ή ψητών κρεατικών και περισσότερο λαχανικών). Τέλος, υπάρχουν και πολλά «υπολιπιδαιμικά» φάρμακα τα οποία σε συνδυασμό με δίαιτα επαναφέρουν στο φυσιολογικό της τιμές της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.
•Υψηλή τιμή λιποπρωτεΐνης α δηλαδή Lp(a)-lipoprotein (a) (30mg/dl). Η λιποπρωτεΐνη αυτή, δυστυχώς, δε μειώνεται με τα διάφορα υπολιπιδαιμικά φάρμακα. Χρειάζεται αλλαγή της δίαιτας, άσκηση και ίσως, βοηθούν ορισμένα φάρμακα, όπως το νικοτινικό οξύ και τα οιστρογόνα.
•Χαμηλή τιμή της HDL-high-density lipoprotein–λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (καλής) χοληστερίνης 35mg/dl. Η HDL δεν αυξάνεται με φάρμακα, παρά μόνον με σωματική άσκηση, διακοπή καπνίσματος και απώλεια σωματικού βάρους κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με κάθε κύριο γεύμα.
•Κάπνισμα. Αναμφισβήτητα, αποτελεί έναν από τους 3 βασικότερους παράγοντες κινδύνου, ακόμη και εάν πρόκειται για παθητικό κάπνισμα. Οι ουσίες που εισέρχονται στον οργανισμό σας με το κάπνισμα αφ’ ενός επιδρούν άμεσα στα αγγεία, αφ’ ετέρου αυξάνουν, την πηκτικότητα του αίματος και μειώνουν την καλή χοληστερίνη, προκαλώντας, έτσι, έμμεσα περαιτέρω βλάβη στην καρδιά και τα αγγεία. Πρέπει, δε, να τονίσουμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία ο αριθμός των τσιγάρων, ημερησίως και λιγότερο η περιεκτικότητα τους σε νικοτίνη.
•Υπέρταση. Άλλος ένας σπουδαίος παράγοντας κινδύνου. Θεωρούνται παθολογικές οι τιμές της συστολικής (μεγάλης) πίεσης 140mmHg (14) και οι τιμές της διαστολικής πίεσης (μικρής) 85mmHg (8,5), αλλά, παίζει ρόλο και η ηλικία…
•Παχυσαρκία. Πολύ σπουδαίος παράγοντας κινδύνου.
•Σακχαρώδης διαβήτης. Ο σακχαρώδης διαβήτης προσβάλλει όλα τα αγγεία του σώματος και ιδίως, τα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς.
•Κληρονομικότητα. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ένα άτομο του οποίου κάποιος από τους γονείς πέρασε έμφραγμα σε ηλικία μικρότερη των 70, έχει 2,2 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες για να πάθει έμφραγμα.
•Ηλικία και το φύλο. Οι άνδρες ηλικίας άνω των 45 θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου, ενώ, οι γυναίκες μπαίνουν σε αυτή την ομάδα με 10 χρόνια διαφορά (άνω των 55), δηλαδή, μετά την εμμηνόπαυση.
•Έλλειψη σωματικής άσκησης. Η άσκηση βελτιώνει το βάρος του σώματος, την πίεση και τη χοληστερίνη.
•Άλλοι παράγοντες. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες, που μετρώνται στο αίμα, κυρίως και σχετίζονται με τη στεφανιαία νόσο (ινωδογόνο, ομοκυστεΐνη, ουρικό οξύ).
•Τέλος, σπουδαίας σημασίας, είναι το stress, ιδιαίτερα, σε «αγχώδεις» προσωπικότητες…
Υψηλής Ποιότητας βιταμίνη C για την υπερχοληστερολαιμία
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε την Υψηλής Ποιότητας βιταμίνη C για την υπερχοληστερολαιμία

Υψηλής ποιότητας ρεσβερατρόλη για την αύξηση της καλής χοληστερόλης

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την αυξημένη χοληστερίνη
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την αυξημένη χοληστερίνη

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό
Διαβάστε, επίσης,
Οι καλύτερες τροφές για να ρίξετε την κακή χοληστερίνη
Χρήσιμες πληροφορίες για τη βιταμίνη C
Νέο φάρμακο για την υπερχοληστερολαιμία
Οι καλύτερες τροφές για την καρδιά
Ποια είναι η καλύτερη στατίνη;
Πολικοζανόλη για τη χοληστερίνη
Τι είναι ο αθηρωματικός δείκτης;