Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Δίαιτα χολαγγειίτιδας

Δίαιτα χολαγγειίτιδας. Η άμεση θεραπεία περιλαμβάνει την άρση του αιτίου που εμποδίζει την παροχέτευση του χοληδόχου πόρου.

Διαιτητικές αλλαγές για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης χολολιθίασης και χολαγγειίτιδας.

Δίαιτα χολαγγειίτιδας

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να αποτρέψουν την  χολαγγειίτιδα.

Παρόλα αυτά  αλλά μπορείτε να κάνετε διαιτητικές αλλαγές για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης χολολιθίασης, που είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν σε χολαγγειίτιδα.

Αν έχετε χρόνια χολαγγειίτιδα, μπορείτε να αλλάξετε τη διατροφή σας για να μειώσετε τις επιπτώσεις στο συκώτι σας και να του δίνετε τα θρεπτικά συστατικά που είναι σε θέση να επεξεργαστεί.

Οξεία χολαγγειίτιδα, ICD-10 K83.9 είναι μια βακτηριακή λοίμωξη του χοληδόχου πόρου, ο οποίος παροχετεύει από το συκώτι τη χολή και με Y-σύνδεση καταλήγει στην χοληδόχο κύστη και το έντερο.

Τα συμπτώματα είναι πόνος στην κοιλιά, ναυτία, έμετος, πυρετός και ρίγη, σκούρα ούρα, ίκτερος και ανοιχτόχρωμα κόπρανα.

Μια τέτοια λοίμωξη μπορεί να είναι ένα περιστατικό, που προκαλείται, συνήθως, από χολολιθίαση ή από όγκο ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα άλλων νόσων, όπως, η λοίμωξη από τον ιό HIV, τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, μια παρασιτική μόλυνση ή τη στένωση του χοληδόχου πόρου.

Η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στο ήπαρ.

Εάν η κατάσταση γίνει χρόνια, μπορεί να προκαλέσει ουλές του αγωγού, μια κατάσταση που ονομάζεται σκληρυντική χολαγγειίτιδα, ICD-10 K83.0. Αυτή η μορφή της νόσου οδηγεί σε βλάβη του ήπατος και τελικά, σε ηπατική ανεπάρκεια.

Η άμεση θεραπεία περιλαμβάνει την άρση του αιτίου που εμποδίζει την παροχέτευση του χοληδόχου πόρου, η οποία αποκαθιστά τη ροή της χολής. Συνταγογραφούνται, επίσης, αντιβιοτικά για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της λοίμωξης.

Εάν η κατάσταση είναι χρόνια, όμως, δεν υπάρχει καμία θεραπεία. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και την καταπολέμηση των λοιμώξεων όταν αναπτύσσονται. Επίσης, μπορεί να τοποθετήσει έναν πλαστικό νάρθηκα (stent) στο χοληδόχο πόρο για να βοηθήσει στην προώθηση της ροής της χολής. Αν μειωθεί πολύ η λειτουργία του ήπατος, ο γιατρός  μπορεί να συζητήσει τη δυνατότητα μεταμόσχευσης ήπατος. Αυτή είναι η μόνη θεραπεία για την ασθένεια.

Η χρόνια χολαγγειίτιδα, συχνά, οδηγεί σε υποσιτισμό για διάφορους λόγους. Επηρεάζει το μεταβολισμό και την ικανότητά της απορρόφησης του λίπους και των θρεπτικών συστατικών. Επηρεάζει, επίσης, την ικανότητα του στομάχου να αδειάζει τα τρόφιμα στο έντερο. Εξαιτίας της φλεγμονής, υπάρχει γαστρική πληρότητα. Ως αποτέλεσμα του υποσιτισμού είναι η αναιμία και η μυϊκή ατροφία. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων θρεπτικών συστατικών. Αν ο υποσιτισμός είναι σοβαρός, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ενδοφλέβια σίτιση ή σίτιση από γαστρικό σωλήνα.

Κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να εμποδίσει μια βακτηριακή λοίμωξη, όπως η χολαγγειίτιδα, αλλά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, κυρίως, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μπορεί να  να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης χολολιθίασης.

Η ηπατική ανεπάρκεια οδηγεί σε αδυναμία επεξεργασία της βιταμίνης Α, ώστε να πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη των θαλασσινών σε δύο μερίδες την εβδομάδα. Απαγορεύεται η κατανάλωση ωμού ψαριού ή μουρουνέλαιου. Η ηπατική βλάβη συχνά προκαλεί ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ, γι’ αυτό χορηγούνται τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Απαιτείται αποχή από το αλκοόλ και μείωση της πρόσληψης λίπους για να μειώσετε την βλάβη στο συκώτι.

by Savvi Diet

Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για τη χολαγγειίτιδα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για τη χολαγγειίτιδα

Bioav Curcumin Plus Emedi® 60 caps

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη χολαγγειίτιδα 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη χολαγγειίτιδα 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Πυλαία υπέρταση

Χολεστυραμίνη

Ηπάτωμα

Ηπατική εγκεφαλοπάθεια

Σε τι χρησιμεύει το συκώτι

Κίρρωση του ήπατος

Ενδοηπατική χολόσταση της κύησης

Όλοι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο στο συκώτι

Τι λείπει απ΄τον οργανισμό αν έχετε φαγούρα

Αντιπυρηνικά αντισώματα

Τα αντιμιτοχονδριακά αντισώματα

Ηπατίτιδα

Ηπατίτιδα από φάρμακα

Πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα

Η ανάλυση του ασκιτικού υγρού

Ηπατικός έλεγχος

Χολερυθρίνη αίματος

Πρωτοπαθής χολική κίρρωση

Εργαστηριακή διαφορική διάγνωση των ικτέρων

Η γ-γλουταμυλική τρανσφεράση

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ