Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΟι λοιμώξεις που προκαλούν καρκίνο

Οι λοιμώξεις που προκαλούν καρκίνο

Οι λοιμώξεις που προκαλούν καρκίνο. Καρκίνος που προκαλείται από κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό.

Ένα στα έξι περιστατικά καρκίνου σ’ ολόκληρο τον κόσμο, προκαλούνται από λοιμώξεις από κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό.

Οι λοιμώξεις αυτές που προκαλούν καρκίνο, σε ποσοστό 16% όλων των καρκίνων, από ιό, βακτήριο ή παράσιτο,  θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να θεραπευθούν έγκαιρα.

Τέσσερις είναι οι κυριότερες αιτίες μόλυνσης: ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV),  τo ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H.pylori) και οι ιοί της ηπατίτιδας B και C.

Από τις συνολικά 12,7 εκατ. περιπτώσεις καρκίνου ετησίως, οι τέσσερις ανωτέρω μολύνσεις ευθύνονται για 1,9 εκατ. περιπτώσεις καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, το γαστρεντερικό σύστημα και το ήπαρ.

Πρέπει να καταβληθούν και άλλες προσπάθειες διεθνώς, ώστε να καταπολεμηθούν οι αιτίες της μόλυνσης που οδηγούν σε καρκίνο.

Οι καρκίνοι που προκαλούνται από λοιμώξεις είναι αναλογικά περίπου τρεις φορές περισσότεροι στις αναπτυσσόμενες χώρες σε σχέση με τις ανεπτυγμένες. Το ποσοστό τους ποικίλει σημαντικά σε διεθνές επίπεδο, από 3,3% στην Αυστραλία και 4% στις ΗΠΑ έως σχεδόν 33% στην υποσαχάρια Αφρική. Περίπου το 23% όλων των καρκίνων στον αναπτυσσόμενο κόσμο οφείλεται σε μολυσματικές αιτίες, έναντι μόλις 7,4% στον αναπτυγμένο.

Σχεδόν το ένα τρίτο των περιπτώσεων αυτών διεθνώς εμφανίζονται σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών. Μεταξύ των γυναικών ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας καλύπτει περίπου τις μισές περιπτώσεις μολυσματικών καρκίνων, ενώ στους άνδρες πάνω από το 80% αφορά τους ηπατικούς και τους γαστρεντερικούς καρκίνους.

Οι επιστήμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο τονίζουν ότι τα περιστατικά μολυσματικών καρκίνων θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά στο μέλλον, αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως εμβολιασμοί, ασφαλέστερες μέθοδοι εμβολιασμών, αντιμικροβιακές θεραπείες κ.α.

Εμβόλια υπάρχουν, ήδη, για τους ιούς HPV και της ηπατίτιδας B (HBV), ενώ η μόλυνση από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και έλκος στομάχου με τελική κατάληξη τον καρκίνο, είναι δυνατό να καταπολεμηθεί έγκαιρα με αντιβιοτικά.

Βιβλιογραφία

Catherine de Martel MD, Jacques Ferlay ME, Silvia Franceschi MD, Jérôme Vignat MSc, Freddie Bray PhD, David Forman PhD, Dr Martyn Plummer PhD Global burden of cancers attributable to infections in 2008: a review and synthetic analysis, The Lancet Oncology, Early Online Publication, 9 May 2012

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Παθήσεις οξείας χειρουργικής κοιλίας

Χρήσιμες πληροφορίες για την αμοιβάδωση

Χρήσιμες πληροφορίες για την αλλαντίαση

Λοιμώδης βακτηριακή αρθρίτιδα

Σιγκέλλωση

Σημαντικές πληροφορίες για τη Δοθιήνωση

Απόστημα εγκεφάλου

Έχει παρενέργειες η συνεχής χρήση της μάσκας;

Επιπεφυκίτιδα

Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας στο πεπτικό σύστημα

Η αντιμικροβιακή δράση της κάνναβης

Οι δερματικές βλάβες από τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοθεραπείες

Ενδοφλέβια θεραπεία με υπεροξείδιο του υδρογόνου

Να παίρνετε σερραπεπτάση για τη φλεγμονή και τον πόνο

Αντιμετωπίστε τις μολύνσεις με φυσικό τρόπο

Οι χημικές ανοσοθεραπείες έχουν πολλές παρενέργειες

Η τοξικότητα της ακτινοθεραπείας

Να χρησιμοποιείτε ριγανέλαιο σαν αντιβακτηριακό

Το σκόρδο καταπολεμά τις χρόνιες λοιμώξεις

Το έντερο υπεύθυνο για όλες τις ασθένειες

Τα ξένα σώματα στο σώμα υπεύθυνα για πολλές λοιμώξεις

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφή για παιδιά

Διατροφή για παιδιά. Κάντε τη διατροφή των παιδιών υγιεινή μέσω της ψυχαγωγίας κι εξασφαλίστε τους μια καλή υγεία Fun Food για τα παιδιά με υγιεινές...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ