Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΕποχιακή συναισθηματική διαταραχή

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι ένα είδος κατάθλιψης που, συνήθως, συμβαίνει, καθώς οι μέρες μικραίνουν το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Η κατάθλιψη όταν οι μέρες μικραίνουν

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή,ICD-10 F33, είναι ένα είδος κατάθλιψης που, συνήθως, συμβαίνει, καθώς οι μέρες μικραίνουν το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Πιστεύεται ότι επηρεάζονται οι άνθρωποι που αντιδρούν αρνητικά στη μείωση του ηλιακού φωτός και τις ψυχρότερες θερμοκρασίες το φθινόπωρο και το χειμώνα. 
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αν και η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή παρουσιάζεται, συνήθως, το φθινόπωρο και το χειμώνα, υπάρχουν και εκείνοι που υποφέρουν από αυτή την κατάσταση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η συχνότητα εμφάνισης της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής αυξάνει σε άτομα που ζουν πιο μακριά από τον ισημερινό. Στατιστικά στοιχεία για εποχιακή συναισθηματική διαταραχή δείχνουν ότι αυτή η διαταραχή εμφανίζεται σε περίπου 5% των ενηλίκων, με έως και 20% των ανθρώπων να έχουν ορισμένα συμπτώματα της πάθησης, αλλά όχι επαρκή για να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια για τη διαταραχή αυτή. Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι λιγότερο συχνή όταν υπάρχει χιόνι. Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι περίπου τέσσερις φορές πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες, και ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων όταν αναπτύξουν τα πρώτα συμπτώματα αυτής της ασθένειας είναι τα 23 έτη. Άνθρωποι, όμως, όλων των ηλικιών μπορούν να αναπτύξουν εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής;

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση,  κατάθλιψη, ξεσπάσματα κλάματος, ευερεθιστότητα, δυσκολία στη συγκέντρωση, πόνους στο σώμα, απώλεια της σεξουαλικής ορμής, κακό ύπνο, μειωμένη δραστηριότητα, και  υπερκατανάλωση τροφής, κυρίως υδατάνθρακες, με σχετική αύξηση του σωματικού βάρους.

Όταν η κατάσταση παρουσιάζεται το καλοκαίρι, τα συμπτώματα είναι, πιο συχνά, αϋπνία, ανορεξία, και απώλεια βάρους, εκτός από την ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης, ξεσπάσματα κλάματος κ.ά. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή μπορεί να σχετίζεται με σκέψεις αυτοκτονίας.

Τα συμπτώματα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής, συνήθως, τείνουν να αρχίζουν το φθινόπωρο κάθε έτους, και διαρκούν μέχρι την άνοιξη.

Αίτια

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το έντονο φως αλλάζει τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο.  Ενώ οι μηχανισμοί παραμένουν αδιευκρίνιστοι,  παράγοντες, όπως χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα βρέθηκαν να σχετίζονται με μεγαλύτερη εμφάνιση της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής και κάποιες άλλες καταθλιπτικές διαταραχές.

Ποια είναι η θεραπεία για την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή;

-Η τακτική έκθεση στο φως με φωτοθεραπεία. 
Η Φωτοθεραπεία γίνεται για περίπου 30 λεπτά ημερησίως. Το φως που απαιτείται πρέπει να είναι επαρκούς φωτεινότητας, περίπου 25 φορές πιο φωτεινό από ότι το κανονικό φως σε ένα σαλόνι. Το φως δεν χρειάζεται να είναι πραγματικό φως από τον ήλιο. Φαίνεται ότι είναι η ποσότητα και όχι η ποιότητα του φωτός που έχει σημασία για τη θεραπεία της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής. Οι πιο κοινές πιθανές παρενέργειες που σχετίζονται με την φωτοθεραπεία περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, αϋπνία, πονοκεφάλους και κούραση των ματιών.
-Τα άτομα που πάσχουν από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή έχουν, επίσης, πιθανό όφελος από κοινωνική στήριξη.
-Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ιδιαίτερα οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης είναι αποτελεσματική θεραπεία για την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή που παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς και αυτή που τείνει να συμβεί το φθινόπωρο ή το χειμώνα.

Παραδείγματα SSRIs είναι η φλουοξετίνη, η σερτραλίνη, η παροξετίνη και η σιταλοπράμη.
Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες αυτής της κατηγορίας των φαρμάκων περιλαμβάνουν αϋπνία, ναυτία, διάρροια, και μειωμένη σεξουαλική ορμή ή απόδοση. Σε άτομα που είναι ίσως ευάλωτοι στην ανάπτυξη διπολικής διαταραχής, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ένα μανιακό επεισόδιο, ως παρενέργεια.
Από τα διεγερτικά φάρμακα, το modafinil μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη σε άλλες θεραπείες για την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, καθώς και  άλλα διεγερτικά όπως η μεθυλφαινιδάτη.
-Όπως και με οποιαδήποτε άλλη διαταραχή της διάθεσης, η ψυχοθεραπεία θα πρέπει να περιλαμβάνεται στην προσέγγιση για την αντιμετώπιση αυτής της διαταραχής. 

Ο βελονισμός μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση, ιδιαίτερα σε έγκυες γυναίκες, για τις  οποίες τα φάρμακα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται  με ιδιαίτερη προσοχή.

Η καλύτερη πιστοποιημένη κάνναβη για την κατάθλιψη 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τη βιολογική φυτική ιατρική κάνναβη την κατάθλιψη 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Κινέζικο βότανο για την κατάθλιψη και τη βελτίωση της μνήμης

Να μιλάτε για τα προβλήματά σας για να μην πάθετε κατάθλιψη

Να είσαστε κοντά στα παιδιά σας

Αν έχετε κατάθλιψη να παίρνετε προβιοτικά

Τα προβιοτικά βελτιώνουν τον ύπνο και απαλλάσσουν από το άγχος

Το άγχος και η κατάθλιψη θεραπεύονται με προβιοτικά

Να τρώτε μανιτάρια αν πάσχετε από κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι επικίνδυνη στους άνδρες

Θεραπεία της κατάθλιψης με μανιτάρια

Κουρκουμίνη για την μείζονα κατάθλιψη

Κεταμίνη για την κατάθλιψη

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Εσείς έχετε φυσιολογική θλίψη ή κατάθλιψη;

Θεραπεία της κατάθλιψης με ασπιρίνη

Βάμμα για το στρες και την αϋπνία

Η Ροντιόλα είναι φάρμακο για την κατάθλιψη

Τα προβιοτικά θεραπεύουν τις νευροψυχιατρικές διαταραχές

Να τραγουδάτε γιατί κάνει καλό στην υγεία

Τα πεπτίδια για την κατάθλιψη

Λίγα λεπτά αρκούν για την υγεία

Διώξτε την κατάθλιψη με βαλσαμόχορτο

Botox και κατάθλιψη

Πρόχειρο φαγητό και κατάθλιψη

Ανεπάρκεια του φλοιού των επινεφριδίων

Eποχιακή συναισθηματική διαταραχή

Όλοι οι Έλληνες έχουν ψυχικές διαταραχές

Συμπτώματα που δείχνουν ότι πάσχετε από κατάθλιψη

Κάντε ψυχοθεραπεία με τον σκύλο σας

Κάντε αποτοξίνωση με ηλιοθεραπεία

Μήπως έχετε συχνά ψευδαισθήσεις;

Κράτομ

Η κάνναβη είναι καλύτερη από τα αντικαταθλιπτικά

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΕχινoκοκκίαση
Επόμενο άρθροΌψεις Ρητίνης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ