Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΣεξ και υγείαΣεξ στην εμμηνόπαυση

Σεξ στην εμμηνόπαυση

Η σεξουαλική ζωή αλλάζει μετά την εμμηνόπαυση;
H  εμμηνόπαυση, σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στη ζωή κάθε γυναίκας, η οποία συνοδεύεται από πλήθος συναισθηματικών, αλλά και σωματικών αλλαγών.
Βιώνεται διαφορετικά από κάθε γυναίκα, παρουσιάζεται σε ηλικίες  45-55 ετών και μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως και μερικά χρόνια.
Η πτώση της ερωτικής διάθεσης οφείλεται καταρχήν σε ορμονικές αλλαγές. Συχνά νιώθει ότι το σεξ είναι καταναγκασμός, προσπαθεί να αποφύγει την ερωτική πράξη και σταματά να νιώθει ερωτική.
Σε αυτό συμβάλλει και η ξηρότητα του κόλπου, χαρακτηριστικό σύμπτωμα του χρόνου, που αφενός της δημιουργεί πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, αφετέρου την βυθίζει σε μια συμβολική απώλεια του ερωτισμού και της νεότητάς της.
Στα πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης οι αλλαγές αυτές παρουσιάζονται στις περισσότερες γυναίκες, ιδιαίτερα σε εκείνες οι οποίες δεν είναι ψυχολογικά προετοιμασμένες για τις αλλαγές που επιφέρει η κλιμακτήριος.
Η γυναίκα φοβάται ότι αν δεν ενδώσει ερωτικά στον άνδρα της, εκείνος θα αναζητήσει αλλού ικανοποίηση, με αποτέλεσμα συχνά να κάνει έρωτα παρά τη θέλησή της, υποκρινόμενη ότι η πράξη την ευχαριστεί. 
Στην πραγματικότητα, όμως, φοβάται…
Αντιμετώπιση
Η κλασική αντιμετώπιση της υποκατάστασης των οιστρογόνων στην εμμηνοπαυσιακή γυναίκα είναι η ορμονοθεραπεία, που σήμερα γίνεται με δισκία (από το στόμα), διαδερμικά αυτοκόλλητα, κολπικά ένθετα και αλοιφές.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μείωση της ερωτικής διάθεσης κατά την περίοδο της κλιμακτηρίου είναι απολύτως φυσιολογική και εφόσον μια γυναίκα είναι προετοιμασμένη για τις αλλαγές που ενδέχεται να συμβούν, τόσο πιο ανώδυνη θα είναι η μετάβαση.
Είναι πολύ σημαντικό μια γυναίκα να αποδεχτεί τη μείωση των ερωτικών της διαθέσεων σαν κάτι μη προβληματικό. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι η ερωτική τους διάθεση επανέρχεται με τον καιρό σε ικανοποιητικά επίπεδα και ότι έχουν με τον σύντροφό τους ουσιαστική συναισθηματική και ερωτική επικοινωνία.
Η έλλειψη ερωτικής διάθεσης δεν σημαίνει –βέβαια- πάντοτε και αποχή. Αρκετές γυναίκες κάνουν σεξ με τον σύντροφό τους παρά τη θέλησή τους, επειδή πιστεύουν ότι έτσι θα προστατεύσουν τη σχέση τους.
Καθοριστική σε αυτό το σημείο είναι η στάση του ερωτικού συντρόφου. 
Η λέξη – κλειδί είναι: Υπομονή. Ο άνδρας καλό είναι να μην αποδοκιμάζει την επιλογή της συντρόφου του να απέχει από την ερωτική πράξη και να αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται για κάτι προσωπικό αλλά για ένα θέμα υγείας.
Η ειλικρινής συζήτηση και η από κοινού προσπάθεια είναι απαραίτητες, καθώς η γυναίκα αυτό το διάστημα αισθάνεται ευάλωτη στις αλλαγές που συμβαίνουν και τις οποίες ενδέχεται να μην έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί.  Για αυτό τον λόγο η αποδοχή από τον σύντροφό της είναι ουσιαστική καθώς μπορεί να την βοηθήσει να ενισχύει την αυτοεκτίμηση της.
Βιβλιογραφία
epigee.org
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκιά

Συκιά. Τα οφέλη στην Υγεία από τη συκιά είναι πολλά και ποικίλα και πολύ σημαντικά. Η συκιά ή Συκή η καρική ή Συκή η κοινή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ