Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓυναικολογίαΜήπως έχετε κολπική ξηρότητα;

Μήπως έχετε κολπική ξηρότητα;

Οι αιτίες της κολπικής ξηρότητας και οι θεραπείες

Η κολπική ξηρότητα μπορεί να αφορά γυναίκες όλων των ηλικιών, αλλά αφορά, κυρίως, γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση. 

Στην εμμηνόπαυση μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα είναι γνωστό ότι βοηθούν στην λίπανση του κόλπου με την παραγωγή βλέννας.

Η κολπική λίπανση προέρχεται από τους αδένες στον τράχηλο, καθώς και του κόλπου, αλλά το περισσότερο κολπικό υγρό προέρχεται από τη ροή του αίματος και σχηματίζει σταγονίδια υγρού πλούσια σε νάτριο, κάλιο, ασβέστιο και άλλους ηλεκτρολύτες και πρωτεϊνες που διαρρέουν μέσω των κολπικών κυττάρων στο κολπικό κανάλι.


Αιτίες ξηρότητας του κόλπου:

-Εμμηνόπαυση

-Θηλασμός

-Ολική υστερεκτομή

-Κολπικές λοιμώξεις

-Φάρμακα (αντικαταθληπτικά, αντισυλληπτικά κ.ά)

-Χρήση λανθασμένων τοπικών προϊόντων περιποίησης 

-Ανοσολογικές διαταραχές

ύνδρομο Sjögren


Αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας:

Γίνεται γυναικολογικός και ορμονολογικός έλεγχος και καλλιέργεια κολπικών υγρών.

-Σε περίπτωση λοίμωξης γίνεται θεραπεία.

-Κάνετε διαιτητικές αλλαγές και παίρνετε συμπληρώματα διατροφής.

Η καλή ενυδάτωση έχει μεγάλη σημασία για την επαρκή ποσότητα κολπικών υγρών. Να πίνετε τουλάχιστον 10 ποτήρια νερό.

Η υγιεινή διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες βοηθά. Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στην επιπλέον λίπανση του κόλπου. Η κολοκύθα, το σουσάμι, οι ηλιόσποροι, και τα ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, σαρδέλες) είναι τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα. Τα πολλά φρούτα, επίσης, κάνουν καλό. Η βιταμίνη Α, τα συμπληρώματα συμπλέγματος Β και η βήτα-καροτίνη έχουν, επίσης, υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Θα πρέπει, επίσης, να τρώτε τροφές που περιέχουν ισοφλαβόνες, που μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση των οιστρογόνων. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ισοφλαβόνες είναι ο λιναρόσπορος, η σόγια, τα όσπρια, τα κεράσια, τα καρύδια, τα μήλα και το σέλινο. 

Οι ουσίες στη σόγια και τα προϊόντα σόγιας μιμούνται τις επιδράσεις των οιστρογόνων. Αν προσθέσετε σόγια στη διατροφή σας θα έχετε κάποια ανακούφιση από την κολπική ξηρότητα. Προτιμήστε την μη γενετικά τροποποιημένη.

Το Black cohosh είναι ένα φυτικό συμπλήρωμα που ανακουφίζει από τα των συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. 

Η διοσκορία ή Wild Yam ή το Άγριο Γιαμ είναι ένα άλλο συμπλήρωμα για την ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Το έλαιο δέντρων τσαγιού καταπολεμά τα βακτήρια που είναι μια από τις κυριότερες αιτίς της κολπικής ξηρότητας. Η εφαρμογή αυτού του ελαίου εντός του κόλπου βοηθά στη μείωση ξηρότητας, σκοτώνει τα βακτήρια και ως εκ τούτου μειώνει τον κνησμό.

Οι σπόροι τριγωνέλλας βοηθούν στην διατήρηση της ισορροπίας των ορμονών στο σώμα. Ένα κουταλάκι του γλυκού σπόροι τριγωνέλλας σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό, σαν έκχυμα και αφέψημα βοηθά στη θεραπεία της κολπικής ξηρότητας.

Το βιολογικό γάλα με κουρκούμη βοηθά στην εξόντωση των βακτηρίων και το γάλα βοηθά στη διατήρηση του κόλπου υγρού. Και τα δύο αυτά τα συστατικά αναμιγνύονται και γίνονται μια πάστα που εφαρμόζεται στον κόλπο.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε και είναι πολύ σημαντικό για τη θρέψη του δέρματος. Όταν εφαρμόζεται στον κόλπο άμεσα, το ελαιόλαδο όχι μόνο βοηθά στην απομάκρυνση της ξηρότητας, αλλά τρέφει επίσης και προστατεύει από περαιτέρω ξηρότητα.

Το τζελ Aloe Vera gel είναι, επίσης, μια πολύ καλή ενυδατική κρέμα και όταν αναμειγνύεται με το γάλα και εφαρμόζεται το κόλπο βοηθά στην επούλωση και στην καταπολέμηση της ξηρότητας.

-Η τακτική άσκηση είναι, επίσης, σημαντική.

Είκοσι λεπτά αερόβια άσκηση τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, βοηθά στη διατήρηση όχι μόνο της καρδιοαγγειακής υγείας και στη ροή του αίματος προς τον κόλπο, αλλά βοηθά και στην ορμονική ισορροπία. Τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη μειώνονται με την ηλικία και την εμμηνόπαυση κι έχουν άμεση επίδραση στην κολπική ατροφία και ξηρότητα. Η τακτική άσκηση βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των ορμονών, διεγείροντας τα επινεφρίδια και τις ωοθήκες.

-Να χρησιμοποιείτε φυσικά λιπαντικά.

Η κολπική λίπανση εμφανίζεται φυσικά και αυξάνει με τη σεξουαλική διέγερση, λόγω της αυξημένης ροής του αίματος προς την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Είναι σημαντικό να υπάρχει λίπανση κατά τη σεξουαλική επαφή, για να μην τραυματιστούν τα τοιχώματα του κόλπου ή η ουρήθρα και για την πρόληψη λοίμωξης. Τα λιπαντικά θα πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα στο κόλπο λίγο πριν τη συνουσία και δίνουν προσωρινή ανακούφιση. Μπορείτε να βάζετε και μια κολπική ενυδατική κρέμα απευθείας στο κόλπο. Να χρησιμοποιείτε μόνο βιολογικές κρέμες, χωρίς χημικές ουσίες και parabens για να μην αναπτύξετε εξανθήματα ή πληγές. 

Μην χρησιμοποιείτε κρέμες οιστρογόνων. Χρησιμοποιήστε φυσικά λιπαντικά. Υπάρχουν ορισμένα φυσικά λιπαντικά με έλαιο jojoba, έλαιο καρύδας, και αλόη. Επίσης, τα υπόθετα με βιταμίνη Ε είναι καλή επιλογή.

Να χρησιμοποιείτε, επίσης, κολπικά υπόθετα χωρίς γλυκερίνη, αρώματα και parabens.

-Να χρησιμοποιείτε βαμβακερά εσώρουχα.

Τα εσώρουχα από βαμβάκι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της κολπικής ξηρότητας με στη μείωση του κνησμού, γιατί τα βαμβακερά ενδύματα επιτρέπουν τη ροή του αέρα.

-Μην κάνετε συχνά κολπικές πλύσεις.

Με τις συχνές κολπικές πλύσεις διαταράσσεται η ισορροπία των χημικών ουσιών στον κόλπο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα και πιθανώς σε λοιμώξεις. Ο κόλπος διαθέτει μηχανισμούς αυτοκαθαρισμού και δεν χρειάζεται κάθε λίγο και λιγάκι πλύσεις.

-Να κάνετε προκατακτικά ερωτικά παιχνίδια πριν από το σεξ.

Τα ερωτικά παιχνίδια, όπως το μασάζ, οι αγκαλιές, τα φιλιά, το στοματικό σεξ κ.ά μπορεί να αυξήσουν τη διέγερση και ως εκ τούτου να περιορίσουν την κολπική ξηρότητα. Η ενεργή σεξουαλική ζωή σε γενικές γραμμές μπορεί να σας βοηθήσει να μην έχετε ξηρότητα του κόλπου. Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα βοηθάει τόσο τις φυσικές όσο και τις συναισθηματικές πτυχές της σχέσης σας. Ο αυνανισμός, ειδικά για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να μειώσει την κολπική ξηρότητα. Η διέγερση της κλειτορίδας, της ουρήθρας, και του κόλπου μπορεί αυξήσει την λίπανση. Εάν αντιμετωπίζετε ορμονικές ή άλλες αλλαγές που οδηγούν σε κολπική ξηρότητα, ο τακτικός αυνανισμός μπορεί να βοηθήσει. 


Μην παίρνετε υποκατάστατα ορμονών για την κολπική ξηρότητα! Έχουν πολλές παρενέργειες!

Οι παρενέργειες των οιστρογόνων:

Αύξηση βάρους

Κατακράτηση υγρών

Ναυτία

Πονοκέφαλος

Ευαισθησία στο στήθος

Δυσχρωμίες του δέρματος

Αυξημένος κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο

Θρόμβωση

Καρκίνος του μαστού

Καρκίνος των ωοθηκών

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εμμηνόπαυση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εμμηνόπαυση

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εμμηνόπαυση

Κολεόσπασμος

Διαφοροδιάγνωση κολπικών υγρών

Τεστ για να ελέγξετε μόνες σας τις ορμόνες σας

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το σεξ

Που κάνει καλό ο χυμός αλόης

Η διαβητική νευροπάθεια

Σύνδρομο Sjögren

Τα πιο συχνά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Ατροφία του αιδοίου

Κολπική αδένωση

Όταν η γυναίκα πονάει κατά τη σεξουαλική επαφή

Ο πρόδρομος του κόλπου

Η καλύτερη θεραπεία για την εμμηνόπαυση

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ