Η διφθερίτιδα είναι ένα λοιμώδες νόσημα που θεραπεύεται με τον αντιδιφθεριτικό ορό και είναι επιδημία εχθρός από το μακρινό παρελθόν.
Η διφθερίτιδα είναι λοιμώδες νόσημα
Σε όλο τον πλανήτη καταγράφονται καθημερινά επιδημίες εχθροί από το μακρινό παρελθόν.
Η διφθερίτιδα, ICD-10 A36, είναι λοιμώδες νόσημα που προσβάλλει παιδιά 1 έτους έως 15 χρονών.
Η διφθερίτιδα, προλαμβάνεται με εμβόλιο και θεραπεύεται με τον αντιδιφθεριτικό ορό και διάφορα αντιβιοτικά φάρμακα (πενικιλλίνη, ερυθρομυκίνη).
Σήμερα, παρουσιάζονται μόνο σποραδικά κρούσματα και δεν προκαλεί, συνήθως, επιδημίες και γι΄αυτό ο εμβολιασμός από αρκετούς δε θεωρείται απαραίτητος.
Η διφθερίτιδα οφείλεται στο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδος (Gram θετικό μη σπορογόνο με τρεις τύπους αποικιών mitis, gravis, intermedius).
Η λοιμογόνος δύναμή του εξαρτάται από την επιμόλυνσή του από λυσιγόνο βακτηριοφάγο που περιέχει γονίδιο υπεύθυνο για παραγωγή της τοξίνης.

Το κορυνοβακτηρίδιο προσβάλλει τον φάρυγγα. Όταν το μικρόβιο εγκατασταθεί στο φάρυγγα το παιδί δε μπορεί να καταπιεί. Συνοδά συμπτώματα είναι ο πυρετός, η λεμφαδενίτιδα, δερματικές βλάβες (μολυσματικό κηρίο), βλάβες βλεφαρικού επιπεφυκότα και ωτίτιδα. Σιγά σιγά ο φάρυγγας σκεπάζεται με μία κόκκινη μεμβράνη (ψευδομεμβράνη) που φράσσει τον φάρυγγα και προκαλεί ασφυξία. Επιπλέον η παραγώμενη τοξίνη από τα τοξινογόνα στελέχη προκαλεί βλάβες σε νεύρα, καρδιά και νεφρούς, με αναστολή της πρωτεϊνοσύνθεσης. Τότε μπορεί να προκαλέσει καρδιοτοξικότητα, περιφερική νευροπάθεια, ηπατίτιδα, νεφρίτιδα και γαστρίτιδα.
Η διάγνωση γίνεται με την απομόνωση του κορυνοβακτηριδίου και γίνεται και έλεγχος τοξινογένεσής του.
Η εντόπιση της μεμβράνης μπορεί να είναι ρινική (βρέφη), αμυγδαλική, λαρυγγική, φαρυγγική και λαρυγγοτραχειακή.
Η περίοδος επώασης είναι 2-4 ημέρες.
Είναι πολύ μεταδοτική ασθένεια και μεταδίδεται με την ομιλία, τον βήχα και αντικείμενα που αγγίζει κάποιος.
Η διφθερίτιδα εξακολουθεί να είναι σημαντικό πρόβλημα υγείας σε χώρες με χαμηλές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.
Ενδημικές χώρες θεωρούνται σήμερα η Αίγυπτος, η Αλγερία και οι χώρες νοτίως της Σαχάρας στην Αφρική, η Αϊτή, η Βραζιλία, η Δομινικανή Δημοκρατία και το Εσκουαδόρ στην Αμερική, οι περισσότερες χώρες στην Ασία, η Αλβανία και οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην Ευρώπη.
Πρόληψη διφθερίτιδας
- Απομόνωση ασθενούς
- Θεραπεία ατόμων που ήρθαν σε επαφή
- Στα εμβολιασμένα άτομα γίνεται αναμνηστική δόση εμβολίου και χορηγούνται αντιβιοτικά
- Τα μη εμβολιασμένα άτομα ελέγχονται με καλλιέργειες φαρυγγικού επιχρίσματος και παίρνουν αντιβιοτικά. Μετά τη νόσηση υποβάλλονται σε αντιδιφθεριτικό εμβολιασμό, γιατί η νόσηση δεν αφήνει πάντα μόνιμη ανοσία.
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Χρήσιμες πληροφορίες για τη διφθερίτιδα
Τα εμβόλια που πρέπει να κάνετε όταν ταξιδεύετε