Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Ενδομητρίτιδα

H ενδομητρίτιδα  είναι φλεγμονή του βλεννογόνου της μήτρας

 

Η θεραπεία της ενδομητρίτιδας, ICD-10 N71 πρέπει να είναι άμεση
Αίτια
Αυτός ο τύπος φλεγμονής προκαλείται, συνήθως, έπειτα από τοπικές επεμβάσεις και κυρίως αποξέσεις ή εκτρώσεις, εφόσον κατά την εκτέλεσή τους δεν τηρηθούν οι απαραίτητοι κανόνες αντισηψίας. Πιο σπάνια, βαριές φλεγμονές του κόλπου ή των σαλπίγγων μπορεί να επεκταθούν και να προκαλέσουν ενδομητρίτιδα, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια επέμβαση.


Συμπτώματα

Η πάσχουσα γυναίκα παρουσιάζεται συχνά με χαμηλό, κολικοειδές κοιλιακό άλγος, οσφυαλγία, δυσμηνόρροια, δυσπαρεύνεια και πυρετό. Ανάλογα με τον υπεύθυνο μικροοργανισμό, ένα πυώδες, βλεννοπυώδες ή οροαιματηρό τραχηλικό έκκριμα παρατηρείται κατά την κολπική εξέταση. Κατά την αμφίχειρη ψηλάφηση διαπιστώνεται μια ευαίσθητη, δυσκίνητη μήτρα.


Διάγνωση- θεραπεία
Η καλλιέργεια των υπεύθυνων μικροοργανισμών καθορίζει τη διάγνωση.

Η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση με τη χορήγηση του κατάλληλου αντιβιοτικού για διάστημα δυο ή και τριών εβδομάδων. Αν η αντιμετώπιση δεν είναι πλήρης, μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια κατάσταση. Τότε εμφανίζονται επίμονες και ακανόνιστες μητρορραγίες, ενώ όλη η κοιλότητα της μήτρας γεμίζει με εστίες φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στη δημιουργία συμφύσεων, με σοβαρές συνέπειες στη γονιμότητα της γυναίκας.

Βιβλιογραφία

nlm.nih.gov

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη μήτρα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη μήτρα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΕλονοσία
Επόμενο άρθροΗ έξυπνη χοάνη για την αυξητική μαστού
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό. Διευκολύνετε και βοηθήστε τα άτομα με τα άτομα με Αυτισμό Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι οι δυσκολίες σε άτομα τα οποία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ