Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟδοντιατρικήΠοιες είναι καλύτερες οδοντόβουρτσες;

Ποιες είναι καλύτερες οδοντόβουρτσες;

Οι ηλεκτρικές ή οι χειροκίνητες οδοντόβουρτσες είναι καλύτερες;

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες για κάποιους μπορεί να είναι ιδανικές. Για κάποιους όμως μπορεί να είναι άχρηστες.

Τύποι ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας

  • Μια ελλειπτικά παλλόμενη παλινδρομική οδοντόβουρτσα μιμείται την κίνηση του χεριού στον καθαρισμό των δοντιών. Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν μια στρογγυλή κεφαλή που περιστρέφεται γύρω από ένα σταθερό σημείο. Οι συγκεκριμένες συσκευές ταλαντώνονται από 7.500 έως 15.000 φορές ανά λεπτό. Ένα μικρό ηλεκτρικό μοτέρ μεταδίδει την κίνηση στην οδοντόβουρτσα.
  • Οι παλινδρομικές οδοντόβουρτσες διατίθενται και ως παλμικές συσκευές, οι οποίες λειτουργούν με 40.000 ταλαντώσεις ανά λεπτό. Δεν κινούνται μόνο με κατεύθυνση εμπρός-πίσω, αλλά και από πάνω προς τα κάτω. Επομένως, η δόνησή τους αντιστοιχεί σε μια τρισδιάστατη κίνηση.
  • Οι ηχητικές οδοντόβουρτσες είναι ηλεκτρονικές συσκευές για τον καθαρισμό των δοντιών. Κινούν την κεφαλή της οδοντόβουρτσας με υψηλότερη συχνότητα από τις συμβατικές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες. Η ηχητική οδοντόβουρτσα χρησιμοποιεί έναν ηλεκτρικό μετατροπέα ήχου, προκειμένου να μεταδίδει την κίνηση στην κεφαλή. Η συχνότητα κυμαίνεται μεταξύ 250 και 300 Hertz Στην πραγματικότητα, η ηχητική οδοντόβουρτσα αποτελεί μια μετεξέλιξη της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας.
  • Οι οδοντόβουρτσες υπερήχων κινούν την κεφαλή της οδοντόβουρτσας με συχνότητες άνω των 300 Hertz. Μπορούν να φθάσουν έως και 1,6 εκατομμύρια ταλαντώσεις ανά δευτερόλεπτο. Και αυτές συνιστούν μετεξέλιξη της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας. Οι συγκεκριμένες συσκευές λειτουργούν με ένα εξάρτημα που προκαλεί την ταλάντωση των υγρών του στόματος και με μια ειδική οδοντόκρεμα που κάνει τις φυσαλίδες του αφρού να σκάνε. Για αυτό το είδος καθαρισμού δεν απαιτούνται συστατικά καθαρισμού στην οδοντόκρεμα, γιατί θα μείωναν την αποτελεσματικότητα αυτής της ειδικής οδοντόκρεμας. Οι οδοντόβουρτσες υπερήχων προστατεύουν ιδιαίτερα τα δόντια και τα ούλα, καθώς δεν τους ασκούν καμία πίεση κατά τη χρήση.

Όταν πλένετε τα δόντια σας με μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, το πλύσιμο πρέπει να διαρκεί δύο λεπτά – όπως ακριβώς και με μια συμβατική οδοντόβουρτσα. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα δεν φθάνει καλά στα ενδιάμεσα κενά μεταξύ των δοντιών. Αυτά πρέπει να καθαρίζονται επιπλέον με οδοντικό νήμα ή με ένα μεσοδόντιο βουρτσάκι. Δεν χρειάζεται να κινείτε επιπλέον την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα με το χέρι. Απλώς την κρατάτε απαλά επάνω στο κάθε δόντι. Το πλύσιμο των δοντιών σας γίνεται (σχεδόν) αυτόματα. Η κεφαλή της οδοντόβουρτσας πρέπει να αντικαθίσταται μόλις οι τρίχες φθαρούν, περίπου κάθε τρεις μήνες. Όταν πρόκειται να ταξιδέψετε μην ξεχνάτε τη βάση φόρτισης, διαφορετικά δεν θα μπορείτε να φορτίσετε την οδοντόβουρτσά σας.

Μια καλή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα δίνει ένα ηχητικό σήμα όταν συμπληρώσετε τον προβλεπόμενο χρόνο πλυσίματος των δοντιών. Σε κάθε διαδικασία καθαρισμού ηχούν τέσσερα ακουστικά σήματα – ένα για κάθε τεταρτημόριο του στόματος.


Τι είναι καλύτερο για τη στοματική υγιεινή: οδοντόβουρτσα χειρός ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Γενικής Οδοντιατρικής, η καλύτερη οδοντόβουρτσα είναι αυτή που πραγματικά θα χρησιμοποιήσετε καθημερινά. Ενώ τόσο οι οδοντόβουρτσες χειρός όσο και οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους, το πιο σημαντικό είναι τελικά να την χρησιμοποιείτε. Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συνιστά να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα από δύο λεπτά.

Οι ηλικιωμένοι ή αυτοί που έχουν διάφορα ιατρικά προβλήματα, επωφελούνται ιδιαίτερα από τη χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας. Επίσης, επειδή είναι ελκυστικές για τα παιδιά καθώς προσφέρονται σε διάφορα χρώματα και σχέδια που διασκεδάζουν και προκαλούν τα παιδιά να τις χρησιμοποιήσουν.

Αν δεν είστε σίγουροι ποιο είδος να επιλέξετε, παρακάτω θα δείτε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε είδους.

Α) Οδοντόβουρτσες χειρός

Πλεονεκτήματα

•           Οικονομικές

•           Οι περισσότερες έχουν ανατομική λαβή

•           Εύχρηστες σε ένα ταξίδι

Μειονεκτήματα

•           Δεν έχουν χρονόμετρο των 2 λεπτών

•           Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να τις κρατήσουν σταθερά στο χέρι

Β) Ηλεκτρικές Οδοντόβουρτσες

Πλεονεκτήματα

•           Οι περισσότερες έχουν μεγάλες, εργονομικές λαβές

•           Οι περισσότερες έχουν ενσωματωμένο χρονόμετρο που μας ειδοποιούν ότι πέρασαν τα 2 λεπτά

•           Δίνουν καλύτερη αίσθηση καθαριότητας

Μειονεκτήματα

•           Δεν έχουμε απόλυτο έλεγχο της κίνησης με αποτέλεσμα κάποια δύσκολα σημεία να μην καθαρίζονται εξ’ ίσου καλά

•           Ορισμένες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες μπορεί να είναι αρκετά ακριβές

Καθώς ο καθ’ ένας μας είναι διαφορετικός, είναι καλό που υπάρχει μεγάλη ποικιλία για να διαλέξουμε. Το ποια οδοντόβουρτσα θα επιλέξετε εξαρτάται από το ποιο είδος σας πάει καλύτερα και έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στη στοματική υγιεινή.

Όποια οδοντόβουρτσα και να επιλέξετε, θυμηθείτε, το σημαντικό είναι να την χρησιμοποιείτε.

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκιά

Συκιά. Τα οφέλη στην Υγεία από τη συκιά είναι πολλά και ποικίλα και πολύ σημαντικά. Η συκιά ή Συκή η καρική ή Συκή η κοινή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ