Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΦάρμακαΗπατοτοξικότητα από την αγομελατίνη

Ηπατοτοξικότητα από την αγομελατίνη

Η αγομελατίνη (valdoxan) χορηγείται στα μείζονα καταθλιπυικά επεισόδια

 

Η αγομελατίνη (Agomelatine) είναι μελατονινεργικός αγωνιστής (των υποδοχέων MT1 και MT2) και ανταγωνιστής των υποδοχέων 5-HT2C. Η αγομελατίνη προκαλεί προώθηση του ύπνου, μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και έκκριση της μελατονίνης και χρησιμοποιείται στη θεραπευτική αγωγή των μειζόνων καταθλιπτικών επεισοδίων, ICD-10 F32.2-F33.3, σε ενήλικες.

Αρκετά επεισόδια ηπατοτοξικότητας έχουν αναφερθεί από την χορήγηση του φαρμάκου, μετά την έκδοση της Άδειας Κυκλοφορίας το Φεβρουάριο του 2009.

 


Μέτρα προστασίας κατά την χορήγηση αγομελατίνης

-Όλοι οι ασθενείς που παίρνουν αγομελατίνη πρέπει να κάνουν δοκιμασίες της ηπατικής λειτουργίας:

  • Κατά την έναρξη αγωγής
  • Μετά από 3 και 6 εβδομάδες (οξεία φάση),  12 και 24 εβδομάδες (φάση συντήρησης)  από εκεί και μετά
  • Όταν αυξάνεται η δόση της agomelatine, στα ίδια χρονικά διαστήματα, όπως ισχύει κατά την έναρξη
  • Όποτε ενδείκνυται κλινικά

-Κάθε ασθενείς με αυξημένες τρανσαμινάσες ορού θα πρέπει να τις επαναλαμβάνει σε 48 ώρες.

-Η αγωγή με agomelatine θα πρέπει να διακόπτεται, εάν η αύξηση των τρανσαμινασών του ορού υπερβαίνει κατά 3 φορές το ανώτατο όριο του φυσιολογικού εύρους  ή εάν οι ασθενείς έχουν συμπτώματα ή σημεία ενδεχόμενης ηπατικής βλάβης, όπως σκορόχρωμα ούρα, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, κίτρινο δέρμα και μάτια, πόνο στη δεξιά άνω κοιλιακή χώρα, νεοεμφανιζόμενη, εμμένουσα και ανεξήγητη κόπωση.

-Οι ασθενείς που παίρνουν valdoxan θα πρέπει να ενημερώνονται για τα συμπτώματα ενδεχόμενης ηπατικής βλάβης και να διακόπτουν άμεσα τη λήψη του, εάν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα.

Απαιτείται προσοχή όταν το valdoxan χορηγείται σε ασθενείς με από πριν την αγωγή αυξημένες τρανσαμινάσες ή με παράγοντες κινδύνου ηπατικής βλάβης π.χ. παχυσαρκία, υπέρβαροι, μη αλκοολικής αιτιολογίας λιπώδη νόσο του ήπατος, που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος ή που λαμβάνουν ταυτόχρονη αγωγή με φαρμακευτικά προϊόντα που σχετίζονται με κίνδυνο ηπατικής βλάβης, όπως ο διαβήτης.

Αντενδείκνυνται η συνταγογράφηση valdoxan σε ασθενείς με ηπατική δυσλειτουργία (κίρρωση ή ενεργό ηπατική νόσο.

Βιβλιογραφία

ΣΕΡΒΙΕ ΕΛΛΑΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό. Διευκολύνετε και βοηθήστε τα άτομα με τα άτομα με Αυτισμό Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι οι δυσκολίες σε άτομα τα οποία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ