Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΚάθε αλλαγή στο μαστό δεν είναι καρκίνος

Κάθε αλλαγή στο μαστό δεν είναι καρκίνος

Οι παθήσεις του μαστού αποτελούν μια ιδιαίτερη οντότητα της χειρουργικής
Γράφει ο
Δρ. Ιωάννης Ζουριδάκης
Γενικός Χειρουργός
Σίγουρα οι παθήσεις του μαστού αποτελούν μια ιδιαίτερη οντότητα της χειρουργικής.
Αυτό  οφείλεται  στη διαφορετική κατασκευή του μαστού από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά και στις  συνεχόμενες αλλαγές που υπόκειται ο μαστός υπό την συνεχή επίδραση των ορμονών της περιόδου (οιστρογόνα – προγεστερόνη), και αφορούν τόσο το μέγεθος, όσο και τη σύστασή του.
Έτσι, άλλοτε ο μαστός είναι διογκωμένος, άλλοτε επώδυνος και άλλοτε η γυναίκα ψηλαφά διάφορα ογκίδια ή σκληρές περιοχές, που σε συνάρτηση βέβαια με την κατασκευή του, μπορεί να είναι οτιδήποτε!
Το σίγουρο είναι όμως ό,τι κάθε αλλαγή στο μαστό ή ψηλαφητό ογκίδιο δεν σημαίνει και καρκίνο μαστού!
Γι΄αυτό το λόγο με τον μαστό, καλό είναι να ασχολούνται μόνο γιατροί που έχουν κάνει εξειδίκευση στις παθήσεις του μαστού, και παρακολουθούν από κοντά όλες τις εξελίξεις που αφορούν την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του, αλλά κυρίως του καρκίνου του μαστού.
Εξειδίκευση στο μαστό μπορούν να κάνουν τόσο οι Γενικοί Χειρουργοί, όσο και οι Γυναικολόγοι. 
Η ενημέρωση, αλλά και η ευαισθητοποίηση των γυναικών για εξέταση μαστού και διενέργεια μαστογραφίας, με σκοπό την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, είναι ο πρωταρχικός μας σκοπός.
Κάθε γυναίκα μετά τα 50 πρέπει απαραιτήτως να κάνει μαστογραφία μία φορά το χρόνο, αφού έχει προηγηθεί μια μαστογραφία αναφοράς στα 40 και να εξετάζεται από ειδικό γιατρό, ακόμα και αν δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα (προληπτικά).
Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, είναι σίγουρο ότι σώζει ζωές.
Γράφει ο
Δρ. Ιωάννης Ζουριδάκης
Γενικός Χειρουργός


 
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκιά

Συκιά. Τα οφέλη στην Υγεία από τη συκιά είναι πολλά και ποικίλα και πολύ σημαντικά. Η συκιά ή Συκή η καρική ή Συκή η κοινή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ