Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓυναικολογίαPertuzumab για το HER2-θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Pertuzumab για το HER2-θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Pertuzumab για το HER2-θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Η Περτουζουμάμπη είναι ένα πλήρες μονοκλωνικό αντίσωμα.

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

To Pertuzumab είναι εγκεκριμένο για χρήση σε συνδυασμό με trastuzumab και docetaxel για τη θεραπεία ορισμένων ασθενών με HER2-θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

Στις 8 Ιουνίου, 2012, το FDA ενέκρινε την περτουζουμάμπη ένεση (Perjeta™), κατασκευασμένο από την Genentech, Inc,  για χρήση σε συνδυασμό με trastuzumab και docetaxel για τη θεραπεία ασθενών με HER2-θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού που δεν έχουν λάβει προηγούμενη αντι -HER2 θεραπεία ή χημειοθεραπεία για μεταστατική νόσο.

Η περτουζουμάμπη είναι ένα ανασυνδυασμένο ανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει την εξωκυτταρική περιοχή διμερισμού (subdomain II) του HER2 και ως εκ τούτου εμποδίζει τον εξαρτώμενο από τη σύνδεση ετεροδιμερισμό του HER2 με άλλα μέλη της οικογένειάς της, συμπεριλαμβανομένων των EGFR, HER3 και HER4.

Τα αποτελέσματα της φάσης III μελέτης επιβεβαίωσαν την ευεργετικότητα της  περτουζουμάμπης, που ένα νέο μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει τον HER2 άξονα, σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

Ο διπλός αποκλεισμός του HER2 παρατείνει σημαντικά την επιβίωση χωρίς εξέλιξη νόσου.

Προσθέτοντας περτουζουμάμπη στην trastuzumab και docetaxel παρατείνεται η επιβίωση χωρίς εξέλιξη νόσου κατά ένα μέσο όρο 6,1 μήνες σε ασθενείς με μεταστατικό HER2-θετικό καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με ασθενείς που έλαβαν τη συνδυαστική θεραπεία με ένα εικονικό φάρμακο.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια διεθνή μελέτη φάσης ΙΙΙ, διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη, γνωστή ως ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ, στην οποία τυχαιοποιήθηκαν 808 ασθενείς να λάβουν τραστουζουμάμπη και ντοσεταξέλη  με περτουζουμάμπη ή εικονικό φάρμακο. Η επιβίωση χωρίς εξέλιξη ήταν 18,5 μήνες για τους ασθενείς που έλαβαν περτουζουμάμπη σε σύγκριση με 12,4 μήνες για τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο με  38% μείωση του κινδύνου για την εξέλιξη.

Τα ευρήματα είχαν ανακοινωθεί στο 2011 CTRC-AACR San Antonio Breast Cancer Symposium, που πραγματοποιήθηκε 6 έως 10 Δεκεμβρίου, και αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη στη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού.

Οι περισσότεροι ασθενείς με μεταστατικό HER2-θετικό καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή σταματούν να ανταποκρίνονται στην τραστουζουμάμπη, οπότε το γεγονός ότι ένας φαρμακευτικός παράγοντας μπορεί να προστεθεί στην τρέχουσα θεραπεία για να καθυστερήσει την εξέλιξη είναι ενθαρρυντικό.

Η Περτουζουμάμπη είναι ένα πλήρες μονοκλωνικό αντίσωμα που συνδέεται με τον ανθρώπινο υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα 2 (HER2-human epidermal growth factor receptor 2), κι εμποδίζει το διμερισμό του HER2 με τα άλλα μέλη της οικογένειας HER που ευθύνεται για την καρκινογένεση. Ο ρόλος της περτουζουμάμπης είναι να εμποδίσει τον υποδοχέα να συνδεθεί με τον HER3 και να σχηματίσουν ένα διμερές που σηματοδοτεί την αύξηση όγκου και η περτουζουμάμπη είναι το πρώτο από μια νέα κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς του διμερισμού και προσφέρουν έναν διπλό HER2 αποκλεισμό, με μπλοκάρισμα διαφόρων μηχανισμών που ευθύνονται για την HER2 σηματοδότηση.

Το  HER2-HER3 ετεροδιμερές είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την ενεργοποίηση της φωσφατιδυλοϊνοσιτόλης 3-κινάσης (PI3K)-Akt που είναι στόχος της ραπαμυκίνης, (mTOR) οδού, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει άλλα κρίσιμα μονοπάτια υπεύθυνα για την αγγειογένεση, την κυτταρική επιβίωση, τη μετανάστευση, την απόπτωση , και τον πολλαπλασιασμό.

Προσθέτοντας, περτουζουμάμπη στη θεραπεία, η αντικειμενική ανταπόκρισης ήταν  80,2% σε σύγκριση με το 69,3% χωρίς αυτό. Αν και τα αποτελέσματα στην επιβίωση δεν είναι ώριμα, οι ερευνητές ανέφεραν 69 θανάτους μεταξύ των 402 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με τις τρεις-φάρμακο συνδυασμού και 96 θανάτους μεταξύ των 406 ασθενείς που έλαβαν δύο φάρμακα.

Ο συνδυασμός αυτών των τριών φαρμάκων είναι εξαιρετικά ασφαλής και καλά ανεκτός. Μόνο ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες παρατηρήθηκαν με την προσθήκη της περτουζουμάμπης. Ορισμένες από αυτές τις ενέργειες ήταν βαθμούς 1 και 2, διάρροια και ουδετεροπενία. Επιπλέον καρδιακή τοξικότητα δεν παρατηρήθηκε.

Βιβλιογραφία

http://www.cancer.gov

Διαβάστε, περισσότερες πληροφορίες για την περτουζουμάμπη και τις παρενέργειές της, πατώντας, εδώ.

Πρέπει να αλλάξει η θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου, πατώντας εδώ.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI

Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο του μαστού

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο του μαστού

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Κύστεις μαστού

Λυγαριά

Ο πόνος στο θώρακα από ιογενή λοίμωξη

Η ιστορία του στηθόδεσμου

Στηθόθεσμος που ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού

Πόνος στο στήθος

Ποιο στήθος θεωρείται φυσιολογικό

Τα καλύτερα κόλπα για να φαίνεται το στήθος σας μεγαλύτερο

Το στήθος σας πρέπει να είναι ωραίο

Το μεγάλο στήθος είναι επικίνδυνο για καρκίνο;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία

Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία. Καλύτερος και πιο ξεκούραστος ύπνος με βότανα που εξασφαλίζουν και υγεία και ευεξία. Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία Να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ