Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Οξεία επιδιδυμίτιδα

Η οξεία επιδιδυμίτιδα εκδηλώνεται με φλεγμονή, πόνο και οίδημα στην επιδιδυμίδα. Ο πόνος οφείλεται στη φλεγμονή και το οίδημα του οργάνου.

Η επιδιδυμίτιδα, ICD-10 N45.0, είναι η φλεγμονή της επιδιδυμίδας.

Ο πόνος αποτελεί την κυριότερη εκδήλωση και οφείλεται στη φλεγμονή και το οίδημα του οργάνου. Η φλεγμονή και το οίδημα αρχίζουν, συνήθως, από την ουρά της επιδιδυμίδας και στη συνέχεια επεκτείνονται στην υπόλοιπη επιδιδυμίδα και την ορχική ουσία, ενώ παράλληλα και ο σπερματικός τόνος είναι οιδηματώδης και επώδυνος.

Αιτίες επιδιδυμίτιδας

  • Η φλεγμονή στους ηλικιωμένους αποδίδεται στην παλινδρόμηση των ούρων στο σπερματικό πόρο, όταν κατά την ούρηση υπάρχει μια διαταραχή στη σύγκλιση του έξω σφιγκτήρα. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί από το ουροποιητικό, που είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση της νόσου στους ηλικιωμένους είναι το Escherichia coli και η Pseudomonas aeruginosa.
  • Η επιδιδυμίτιδα που προσβάλλει άνδρες ηλικίας 35 χρόνων και μικρότερους, που είναι σεξουαλικά ενεργοί, οφείλεται κατά κύριο λόγο σε σεξουαλικά μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς. Η επιδιδυμίτιδα προκαλείται από τη διασπορά μικροβίων που εντοπίζονται είτε στην ουρήθρα, είτε στην ουροδόχο κύστη. Αυτή η παθολογική οντότητα δεν είναι, συνήθης, στα παιδιά και οι συνηθέστεροι μικροοργανισμοί που ενοχοποιούνται στους ενήλικες περιλαμβάνουν το κολοβακτηρίδιο και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα μικρόβια όπως ο γονόκοκκος (Neisseria Gonorrhoeae) και τα χλαμύδια (clamydia trachomatis).  
  • Σε μια μικρή ομάδα ασθενών και ανεξάρτητα από την ηλικία, η επιδιδυμίτιδα μπορεί να οφείλεται είτε σε συστηματικό νόσημα, όπως η φυματίωση και η βρουκέλλωση, είτε σε άλλους μικροοργανισμούς που προκαλούν συστηματικά νοσήματα. 
  • Τέλος, περιγράφεται και η επιδιδυμίτιδα μη φλεγμονώδους αιτιολογίας, η οποία είναι δευτεροπαθής, εντοπίζεται στην κεφαλή και οφείλεται στη θεραπεία με το αντιαρρυθμικό σκεύασμα αμιοδαρόνη.

Η μετάδοση των μικροβίων γίνεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Εάν η αιτιολογία του προβλήματος είναι μικροβιακή, αυτή μπορεί να διαγνωσθεί εύκολα με την εξέταση του ουρηθρικού εκκρίματος και των ούρων.

Η διαφορική διάγνωση πρέπει να γίνεται με τη συστροφή του όρχεως, καθώς ένα 15% των ασθενών με συστροφή, σε πρώιμα στάδια, αναφέρουν οίδημα μόνο στην επιδιδυμίδα, ενώ, σημαντική είναι και η επιβεβαίωση των ευρημάτων της κλινικής εξέτασης με το έγχρωμο υπερηχογράφημα του οσχέου.

Η θεραπεία βασίζεται στη χρήση των αντιβιοτικών (τετρακυκλίνες – φθοριοκινολόνες) και είναι σε άμεση εξάρτηση με τον αιτιολογικό παράγοντα. Η ανάπαυση, η χρήση των αναλγητικών και η ανύψωση των γεννητικών οργάνων για λεμφική παροχέτευση, αποτελούν τους γενικότερους θεραπευτικούς παράγοντες. 

Η χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται στις περιπτώσεις εκείνες όπου έχει σχηματιστεί απόστημα και έχει ως στόχο την παροχέτευσή του. 

Η επιδιδυμίτιδα που οφείλεται στην αμιοδαρόνη δεν ανταποκρίνεται στην αντιβιοτική αγωγή, καθώς, δεν είναι το αποτέλεσμα φλεγμονής στην ουρήθρα ή την ουροδόχο κύστη. Η μείωση της δόσης του φαρμάκου αποτελεί και τη λύση του προβλήματος.

Εάν ο υπεύθυνος μικροοργανισμός είναι τα χλαμύδια (Clamydia Trachomatis), τότε και ο σεξουαλικός σύντροφος θα πρέπει να υποβάλλεται στον έλεγχο για την ύπαρξη ή μη του λοιμογόνου παράγοντα. Γενικά, οι σεξουαλικοί σύντροφοι των τελευταίων 30 ημερών των προσβληθέντων πρέπει να εξετάζονται, να παίρνονται καλλιέργειες και να δίνεται θεραπεία. Επανεκτίμηση των ασθενών γίνεται σε 3-4 ημέρες και μετά τη συμπλήρωση της θεραπείας. Σε ασθενείς με συνυπάρχουσα κυστίτιδα ή γονόρροια πρέπει να παίρνονται καλλιέργειες και μετά τη συμπλήρωση της θεραπείας.

Η επιδιδυμίτιδα στους νεαρούς ασθενείς μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απόφραξη των πόρων και κατά συνέπεια υπογονιμότητα. Ο σχηματισμός αποστήματος, το έμφρακτο των όρχεων και η εμφάνιση χρόνιου πόνου στο σύστοιχο ημιόσχεο αποτελούν τις κυριότερες επιπλοκές της νόσου. 

Τα αντιβιοτικά χορηγούνται ανάλογα με το αποτέλεσμα των καλλιεργειών.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Διαβάστε, επίσης,

Συνταγή για την ορχίτιδα

Χρήσιμες πληροφορίες για τους όγκους εκ γεννητικών κυττάρων

Φιλαρίαση

Medorrhinum στην ομοιοπαθητική

Χοριοκαρκίνωμα όρχεως

Η στείρωση στους άντρες

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες

Η καλύτερη προστασία στο σεξ

Τι να προσέχετε όταν κάνετε σεξ

Το αίμα στο σπέρμα

Ποια είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Μήπως έχετε πόνο στην εκσπερμάτιση;

Ορχίτιδα

Οζώδης πολυαρτηρίτιδα

Νόσος Kawasaki

Τα χλαμύδια υπεύθυνα για τη στεφανιαία νόσο

Λοίμωξη από χλαμύδια

Θεραπεία του καρκίνου όρχεως με μια ματιά

Οξεία επιδιδυμίτιδα

Συστροφή όρχεως

Γονόρροια

Εργαστηριακός έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Ανδρική υπογονιμότητα

Βρουκέλλωση

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Smoothie με ποικιλία μούρων

Smoothie με ποικιλία μούρων. Αυτό το smoothie με μούρα είναι μια τέλεια καλοκαιρινή απόλαυση. Είναι δροσιστικό, υγιεινό και γευστικό Smoothie με ποικιλία μούρων ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 φλιτζάνια βιολογικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ