Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Ρεφλεξολογία

Η Ρεφλεξολογία είναι μια φυσική και ασφαλής μέθοδος που έρχεται από την αρχαιότητα για να βοηθήσει το σύγχρονο άνθρωπο στην υγεία του.

Η Ρεφλεξολογία χρησιμοποιεί τεχνικές και πιέσεις στα πόδια και τις παλάμες

Είναι μια φυσική και ασφαλής μέθοδος που έρχεται από την αρχαιότητα για να βοηθήσει το σύγχρονο άνθρωπο στην υγεία του.

Στα πόδια μας υπάρχουν 7.200 απολήξεις. Ο σωστός ερεθισμός κάποιων συγκεκριμένων σημείων του πέλματος προκαλεί μια ακούσια αντίδραση των οργάνων και των μερών του σώματος, που μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία μας.

Η μέθοδος πήρε το όνομα από τον αγγλικό όρο reflex που σημαίνει αντανακλαστικό, δηλαδή, μια ακούσια αντίδραση σε ένα ερέθισμα.

Τα νευρικά ερεθίσματα που προκαλούνται όταν ασκούμε πίεση στην περιοχή των αντανακλαστικών των ποδιών, συνδέονται, πιθανώς, με το αυτόνομο νευρικό σύστημα που είναι υπεύθυνο για την ακούσια δράση των εσωτερικών οργάνων, μυών και αδένων. Δρα, δηλαδή, στο νευρικό σύστημα, μέσω των νευρικών απολήξεων και ερεθισμάτων, στο κυκλοφορικό και στο λεμφικό σύστημα.

Η θεραπεία ασκείται μέσω πιέσεων με τα χέρια, με συγκεκριμένα εργαλεία ή με ειδικές μαλάξεις με τη βοήθεια κάποιου λιπαντικού μέσου.

Η Ρεφλεξολογία ξεκίνησε πριν από 5.000 χρόνια τότε που οι Κινέζοι, οι Αιγύπτιοι και οι Βαβυλώνιοι έβαλαν τις βάσεις της Ρεφλεξολογίας. Αλλά και στην Ινδία και στην Αρχαία Ελλάδα γίνεται αναφορά για ακούσιες και εκούσιες αντανακλαστικές κινήσεις. Το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε και κυκλοφόρησε με αντικείμενο τη θεραπεία των ζωνών του σώματος ήταν το 1532 μ. Χ. από τους Ευρωπαίους γιατρούς Δρ. Ατάτις και Δρ. Αντάμους. Έγινε γνωστή στη Δύση στις αρχές της δεκαετίας του ’20 από τον Αμερικανό χειρουργό Dr. William Fitzgerald (Δρ. Ουίλιαμ Φιτζέραλντ) που χωριοθέτησε συγκεκριμένα σημεία του ποδιού, τα οποία αν κατάλληλα επηρεαστούν με δαχτυλοπίεση ή μασάζ, επενεργούν με τρόπο αντανακλαστικό ευεργετικά σε διάφορα εσωτερικά πάσχοντα όργανα. Στον Φιτζέραλντ ανήκουν οι δέκα κάθετες κι επιμήκεις ζώνες της σύγχρονης Ρεφλεξολογίας.

Η Ρεφλεξολογία βασίζεται στις εξής αρχές:

  • Δε γίνονται ιατρικές διαγνώσεις
  • Δε δίνεται ποτέ συνταγή για φάρμακα
  • Δεν εφαρμόζεται ποτέ σε σημεία του σώματος που υπάρχει ανοικτή πληγή

Η Ρεφλεξολογία έχει τα άμεσα αποτελέσματα της βαθιάς χαλάρωσης και ανζωογόνησης. Όμως, μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση του άγχους, της κατάθλιψης, στις ψυχοσωματικές διαταραχές, στους πονοκεφάλους, στις ζαλάδες, στην ψυχογενή υπέρταση, στην αϋπνία, στην ανακούφιση μυϊκών, ρευματικών και αρθριτικών πόνων αλλά και να ενισχύσει την θεραπεία άλλων ασθενειών, μέσω, της χαλάρωσης.

Η Ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει:

  • Στη βελτίωση της κυκλοφορίας του κυκλοφορικού και λεμφικού συστήματος
  • Στην αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων, όπως το αυχενικό, η ρήξη μηνίσκου, το διάστρεμμα, η οσφυοϊσχιαλγία, η περιαρθρίτιδα του ώμου, η επικονδυλίτιδα, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η τενοντίτιδα, η ψύξη των μυών και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Στις λοιπές παθήσεις κάποιο όφελος, πιθανώς, να υπάρχει λόγω της χαλάρωσης και αναζωογόνησης από τη μέθοδο των πιέσεων. Με τη μέθοδο αυτή το νευρικό σύστημα παράγει ορισμένες ουσίες όπως οι ενδορφίνες, οι εγκεφαλίνες που είναι τα ενδογενή οπιούχα του οργανισμού, δηλαδή, τα φυσικά παυσίπονα. Έτσι έχουμε ανακούφιση του πόνου και καταπολέμηση του άγχους.

Οι μυς χαλαρώνουν και απαλύνεται η ένταση και ο μυϊκός πόνος και βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και του λεμφικού συστήματος. Μειώνει το στρες και οδηγεί σε βαθιά χαλάρωση. Η Ρεφλεξολογία μπορεί να εφαρμοστεί στα πέλματα ποδιών και στις παλάμες των χεριών. Η Ρεφλεξολογία είναι μια ευγενική τέχνη, μια  μορφή θεραπευτικού μασάζ των ποδιών. Μια συνεδρία διαρκεί, συνήθως, 45-60 λεπτά. Και γίνεται από μία έως δύο φορές την εβδομάδα.

Σχετικές αντενδείξεις ρεφλεξολογίας

Μολυσματικές παθήσεις και σε περίπτωση που απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση.

Όταν ο ασθενής έχει φάει πρόσφατα

Δύσκολα ψυχιατρικά περιστατικά

Όταν υπάρχουν ειδικά μεταλλικά βοηθήματα στα άκρα, όπως, λάμες.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να γίνει ρεφλεξολογία, μετά από συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Θεραπείες και τεχνικές για ευεξία, Crene  Beryl

Ρεφλεξολογία Εκδόσεις: Αλκίμαχον, Ann Gillanders

Μασάζ και ρεφλεξοθεραπείαΕκδόσεις: ΚαλοκάθηΣυγγραφέας: Carlos A. Marino

Η απόλαυση του μασάζ, Ρεφλεξολογία, σιάτσου, βιοενεργειακή, αυτομασάζ και άλλες τεχνικές, Εκδόσεις: Susaeta (2007), Συγγραφέας: Παναγιώτης Τσιαμούρας

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την Υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την Υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Μετρήστε το άγχος σας

Ρεφλεξολογία για την τόνωση του λεμφικού συστήματος

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Μήπως έχετε πόνο στο στομάχι;

Όλοι οι τρόποι για να θεραπεύσετε τον πόνο στη μέση

Άσκηση για το πιάσιμο του αυχένα

Τι είναι το πελματογράφημα;

Οι παθήσεις των ποδιών που θεραπεύονται με ρεφλεξολογία

Μήπως σας πονάει το χέρι σας;

Πρέπει να ξέρετε να απολαμβάνετε το μασάζ

Ποια είναι τα καλύτερα σημεία για μασάζ;

Το μασάζ για τους μυϊκούς πόνους

Σας πονάει ο αυχένας σας;

Τεχνική για την καλή κυκλοφορία του αίματος

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Κόλπα για να μην παθαίνετε φουσκάλες από τα παπούτσια σας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας. Η ριμεγκεπάντη, σύμφωνα με τις μελέτες, βοηθάει στη μείωση του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων. Η ριμεγκεπάντη (rimegepant) προσδένεται εκλεκτικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ