Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΆσκηση και σπορΔιατροφή στην περίοδο

Διατροφή στην περίοδο

Διατροφή στην περίοδο. Γνωρίζατε ότι μερικές ιδιαίτερα θρεπτικές τροφές, μπορούν να μειώσουν τους πόνους και τα άλλα συμπτώματα της περιόδου; 

Η δυσμηνόρροια είναι ο πόνος και οι κράμπες κατά την έμμηνο ρύση. Όταν είναι σοβαρός, αυτός ο πόνος, μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές δραστηριότητες. Επηρεάζει το 50-90% των γυναικών, παγκοσμίως.

Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια είναι ο εμμηνορροϊκός πόνος και οι κράμπες που εμφανίζονται απουσία οποιασδήποτε υποκείμενης πυελικής παθολογίας. Οι γυναίκες με πρωτοπαθή δυσμηνόρροια έχουν σημαντικά μειωμένη ποιότητα ζωής, κακή διάθεση και μη ποιοτικό ύπνο σε σύγκριση με τις γυναίκες με έμμηνους κύκλους χωρίς πόνο.

Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια εμφανίζεται μετά την έναρξη των εμμηνορροϊκών κύκλων ωορρηξίας και συνήθως, ξεκινά εντός 6-12 μηνών από την εμμηναρχή, αν και ο επιπολασμός μειώνεται με την ηλικία. Μετά την ωορρηξία και απουσία σύλληψης, τα επίπεδα προγεστερόνης μιας γυναίκας μειώνονται. Η μείωση των επιπέδων της προγεστερόνης προκαλεί την απελευθέρωση λευκοτριενίων και προσταγλανδινών εντός της μήτρας. Οι προσταγλανδίνες προκαλούν αγγειοσύσπαση και μειώνεται η ροή του αίματος στη μήτρα και η παροχή οξυγόνου. Η μειωμένη ροή αίματος και το μειωμένο οξυγόνο έχουν ως αποτέλεσμα κοιλιακό άλγος και κράμπες.

Ο πόνος συχνά αρχίζει 24-48 ώρες πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως και συνήθως, υποχωρεί εντός 12-72 ωρών. Ο πόνος μπορεί, επίσης, να ακτινοβολεί στην πλάτη ή στους μηρούς. Τα συνοδά συμπτώματα είναι ναυτία, έμετος, διάρροια, κόπωση, πονοκέφαλο και αναπνευστικές διαταραχές.

Η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια προκαλείται από πυελικές παθήσεις όπως η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα της μήτρας ή η αδενομύωση, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, οι πυελικές συμφύσεις και η στένωση του τραχήλου της μήτρας. Ο πόνος της δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας, συνήθως, ξεκινά νωρίτερα στον έμμηνο κύκλο και συνεχίζεται μετά το τέλος της εμμήνου ρύσεως. Περαιτέρω συμπτώματα μπορεί να υπάρχουν ανάλογα με την υποκείμενη παθολογία. Ενώ οι δευτερεύουσες αιτίες μπορούν να εκδηλωθούν σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως, εμφανίζονται πολύ μετά την εμμηναρχή, συχνά μέχρι την τέταρτη ή την πέμπτη δεκαετία της ζωής.

Παράγοντες κινδύνου δυσμηνόρροιας

Οι ακόλουθοι παράγοντες έχουν συσχετιστεί με την πρωτοπαθή δυσμηνόρροια. Οι παράγοντες κινδύνου για τη δευτεροπαθή δυσμηνόρροια εξαρτώνται από την υποκείμενη πυελική παθολογία.

Ηλικία. Τα συμπτώματα είναι, ιδιαίτερα συχνά, κατά την εφηβεία.

Δείκτης μάζας σώματος: αυξημένος επιπολασμός με ΔΜΣ < 20 ή ΔΜΣ > 30

Κάπνισμα.

Παρατεταμένη, ακανόνιστη ή βαριά έμμηνος ρύση.

Προεμμηνορροϊκή διαταραχή.

Ιστορικό φλεγμονώδους νόσου της πυέλου.

Οικογενειακό ιστορικό δυσμηνόρροιας.

Στρες.

Οι προστατευτικοί παράγοντες δυσμηνόρροιας είναι η άσκηση και η χρήση από του στόματος αντισυλληπτικών (καλύτερα να μην τα λαμβάνετε).

Διάγνωση δυσμηνόρροιας

Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια είναι διάγνωση αποκλεισμού. Απαιτείται πλήρες ιστορικό που περιλαμβάνει τους εμμηνορροϊκούς, γυναικολογικούς, ψυχοκοινωνικούς, διατροφικούς παράγοντες και τη φυσική εξέταση. Οι εξετάσεις της κοιλιάς, της πυέλου και του ορθού μπορεί να μην ενδείκνυνται σε νεότερες ασθενείς. Τυπικά, όταν το ιστορικό και η φυσική εξέταση υποστηρίζουν τη διάγνωση της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας και ο πόνος ανταποκρίνεται σε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) ή από του στόματος αντισυλληπτικά (καλύτερα να μην τα λαμβάνετε) και δεν απαιτείται περαιτέρω αξιολόγηση. Ωστόσο, όταν τα συμπτώματα ξεκινούν σε μια ηλικιωμένη γυναίκα, ενδείκνυται εξέταση κοιλίας, πυέλου και/ή ορθού για την αξιολόγηση μιας υποκείμενης διαταραχής. Ο εργαστηριακός έλεγχος τυπικά δεν είναι απαραίτητος, αλλά η εγκυμοσύνη θα πρέπει να αποκλειστεί σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες.

Ο εργαστηριακός έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει τεστ εγκυμοσύνης, αξιολόγηση σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, ανάλυση ούρων και πλήρη εξέταση αίματος.

Οι καλλιέργειες για γονόρροια και χλαμύδια γενικά ενδείκνυνται, αλλά οι αρνητικές καλλιέργειες δεν αποκλείουν τη μόλυνση της πυέλου.

Οι απεικονιστικές μελέτες μπορεί να περιλαμβάνουν υπερηχογράφημα πυέλου και κόλπου.

Η λαπαροσκόπηση δεν ενδείκνυται τυπικά, καθώς το ιστορικό, η εξέταση και η απεικόνιση τυπικά προσδιορίζουν την αιτία του πόνου. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μπορεί να ενδείκνυται για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ενδομητρίωσης και ως θεραπεία για τα ινομυώματα, τις συμφύσεις, τις κύστεις ωοθηκών και άλλες παθολογίες της κοιλιάς ή της πυέλου.

Θεραπεία δυσμηνόρροιας

Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια αντιμετωπίζεται καλύτερα με μια διεπιστημονική προσέγγιση που μπορεί να περιλαμβάνει ιατρικές και μη ιατρικές, τρόπου ζωής και διατροφικές παρεμβάσεις.

Μη φαρμακολογικές θεραπείες δυσμηνόρροιας

-Η τακτική άσκηση μπορεί να είναι χρήσιμη. Η γιόγκα μπορεί, επίσης, να μειώσει τις κράμπες και να βελτιώσει τη δυσφορία. Η σωματική δραστηριότητα μειώνει τις συγκεντρώσεις οιστρογόνων στο αίμα, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο δυσμηνόρροιας. Οι επιπτώσεις της άσκησης στο επίπεδο στρες και στο βάρος είναι, επίσης, εύλογοι μηχανισμοί για τη μείωση του πόνου.

-Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι χρήσιμη.

-Η θερμότητα που εφαρμόζεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με την ιβουπροφαίνη και πιο αποτελεσματική από την ακεταμινοφαίνη. Τα θερμά επιθέματα μπορεί, επίσης, να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα άλλων θεραπειών.

-Ο βελονισμός και η διαδερμική ηλεκτρική διέγερση των νεύρων (TENS) μπορεί να είναι ευεργετικές. O βελονισμός παράγει σημαντικά καλύτερη ανακούφιση από τον πόνο σε σύγκριση με τον εικονικό βελονισμό και μειώνει τη χρήση φαρμάκων για τον πόνο. Ο βελονισμός παρέχει ανακούφιση από τον πόνο παρόμοια με αυτή των ΜΣΑΦ.

Ιατρικές θεραπείες δυσμηνόρροιας

Τα ΜΣΑΦ (ιβουπροφαίνη, ναπροξένη) είναι συχνά αποτελεσματικά στη θεραπεία του πόνου της πρωτοπαθούς (και περιστασιακά τη; δευτεροπαθούς) δυσμηνόρροιας. Η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική εάν ξεκινήσει πριν από την αναμενόμενη έναρξη των συμπτωμάτων και συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Τα από του στόματος αντισυλληπτικά χρησιμοποιούνται, συνήθως, για τον πόνο που είναι ανθεκτικός στη θεραπεία με ΜΣΑΦ. Άλλες μορφές αντισυλληπτικών (επιθέματα, κολπικός δακτύλιος και ενέσιμη μεδροξυπρογεστερόνη) μπορεί, επίσης, να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα. Τα από του στόματος αντισυλληπτικά και ένα ΜΣΑΦ μπορούν να συνδυαστούν εάν η μονοθεραπεία με καθένα από αυτά δεν είναι αποτελεσματική (καλύτερα να μην τα λαμβάνετε). Οι ενδομήτριες συσκευές με λεβονοργεστρέλη είναι, επίσης, χρήσιμες.

Οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου, η νιτρογλυκερίνη και το μονοξείδιο του αζώτου είναι παράγοντες που μπλοκάρουν τις συσπάσεις της μήτρας.
Οι γυναίκες που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία, συνήθως, προτείνεται να υποβληθούν σε διαγνωστική λαπαροσκόπηση.

Η διατροφή κατά την έμμηνο ρύση

Διατροφή στην περίοδο

Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε καλά λιπαρά ή πλούσιες σε φυτικές ίνες μειώνουν τις συγκεντρώσεις οιστρογόνων στο πλάσμα και τη δραστηριότητα των οιστρογόνων. Υπό ελεγχόμενες συνθήκες, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα οιστραδιόλης κατά 10-25%.

Η ικανότητα των φυτικών ινών να μειώνει τα οιστρογόνα του πλάσματος εξηγείται από την ικανότητά τους να διακόπτει την εντεροηπατική κυκλοφορία. Δηλαδή, καθώς τα οιστρογόνα φιλτράρονται από το αίμα από το συκώτι και περνούν μέσω του χοληδόχου πόρου στην εντερική οδό, οι φυτικές ίνες μεταφέρουν τα οιστρογόνα μαζί με τα απόβλητα. Ελλείψει φυτικών ινών, τα οιστρογόνα μπορούν να επαναρροφηθούν ξανά στην κυκλοφορία.

Οι μειωμένες συγκεντρώσεις οιστρογόνων, πιθανώς, μειώνουν την πάχυνση του ενδομητρίου. Με τη σειρά του, η μειωμένη πάχυνση του ενδομητρίου μπορεί να μειώσει την παραγωγή προσταγλανδινών (π.χ. PGE2) που προκαλούν τη σύσπαση των μυών της μήτρας και την ισχαιμία. Η διατροφή μπορεί, επίσης, να παίξει ρόλο βοηθώντας στην καταστολή της φλεγμονής που συμβάλλει στην αντίληψη του πόνου σε ασθενείς με δυσμηνόρροια.

Μια χορτοφαγική δίαιτα με καλά λιπαρά έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας. Τα ζωικά προϊόντα αυξάνουν τις συγκεντρώσεις οιστρογόνων και το αραχιδονικό οξύ και το κορεσμένο λίπος που περιέχουν ενεργοποιούν τις φλεγμονώδεις οδούς μέσω της ανοδικής ρύθμισης του NF-κB (nuclear factor kappa-light-chain-enhancer of activated B cells ή πυρηνικός παράγοντας-ελαφράς-αλύσου-ενισχυτής ενεργοποιημένων Β κυττάρων). Οι ασθενείς με δυσμηνόρροια έχουν, επίσης, βρεθεί ότι έχουν υψηλότερα επίπεδα στο αίμα προσταγλανδινών που προέρχονται από το αραχιδονικό οξύ, όπως η PGE2 και η PGF2α. Μια υψηλότερη διατροφική αναλογία ωμέγα-3 προς ωμέγα-6 λιπαρά οξέα βοηθάεις στη δυσμηνόρροια και τα συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι προστατευτικά έναντι της δυσμηνόρροιας μειώνοντας τον σχηματισμό προφλεγμονωδών προσταγλανδινών.

Επίσης, διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Οι γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) < 18,5 έχουν 34% αυξημένο κίνδυνο δυσμηνόρροιας και οι γυναίκες με ΔΜΣ ≥ 30 έχουν 22% αυξημένο κίνδυνο.

Η διατροφή κατά την έμμηνο ρύση

Διατροφή στην περίοδο

  • Καλά λίπη: Τα καλά λίπη που βρίσκονται στο αβοκάντο, στο σολομό, στους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο μπορούν να μειώσουν τους πόνους της περιόδου. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του κάθε κυττάρου του οργανισμού μας με αποτέλεσμα να μειώνουν το πρήξιμο στο στήθος, τους πόνους στην κοιλιά, αλλά και τις γενικότερες ενοχλήσεις.
  • Γιαούρτι: Ένα γιαούρτι, κατά προτίμηση με πλήρη λιπαρά, μπορεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα του ασβεστίου στον οργανισμό μας τις δύσκολες μέρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας τα επίπεδα του ασβεστίου πέφτουν, τα οποία προκαλούν πρήξιμο του σώματος και κακή διάθεση.
  • Μπανάνες: Ένα φρούτο απαραίτητο για τις δύσκολες μέρες, καθώς περιέχει κάλιο. Τα χαμηλά επίπεδα καλίου στον οργανισμό μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σας και να προκαλέσουν κράμπες.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την περίοδο

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την έμμηνο ρύση

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για τη ζάχαρη

Σταματήστε να τρώτε επεξεργασμένα κρέατα

Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI

Γιατί πρέπει να προτιμούμε τις φυσικές ιατρικές θεραπείες

Είναι υγιεινή η στέβια;

Οι κίνδυνοι από τα τρόφιμα

Πλήρης οδηγός για την αλκαλική δίαιτα

Τρόφιμα για να χάσετε βάρος

Παραδοσιακή ελληνική διατροφή

Σνακ για να τρώτε όταν κάνετε δίαιτα

Τα κρυφά συστατικά τροφίμων επιδεινώνουν τις χρόνιες παθήσεις

Πώς το έντερο επηρεάζει το δέρμα σας

Η καλύτερη διατροφή για να έχετε την υγεία σας

Τροφές που οι ειδικοί δεν θα έτρωγαν ποτέ

Λίγα λεπτά αρκούν για την υγεία

Ξεχάστε τη μέτρηση θερμίδων για την απώλεια βάρους

Συμβουλές για την διατροφή και την άσκηση

Δίαιτα ισορροπημένης διατροφής

Δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος

Η μόδα στη διατροφή

Eλληνικό Μέλι

Η ιστορία της Υγείας

Σταματήστε να τρώτε κατεψυγμένα μπέργκερ

Μεσημεριανό φαγητό χωρίς κρέας

Να τρώτε μόνο σε εστιατόρια που έχουν φυσικές τροφές

Οι κανόνες υγιεινής για τα τρόφιμα

Είναι καλό να τρώμε το βράδυ;

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μεγαλώνει

Σταματήστε να τρώτε καθημερινά από fast food

Θέλετε να χάσετε βάρος πριν τις διακοπές;

Η δίαιτα των 10 ημερών

Τα μυστικά για το τέλειο σώμα

Τα καλύτερα κόλπα για να χάσετε γρήγορα βάρος

Ξεκινάω πάλι δίαιτα

Όταν κολλάει η ζυγαριά παρά τη δίαιτα

H καλύτερη δίαιτα

Κάψτε το λίπος σας τρώγοντας

Δίαιτα 6 εβδομάδων για να αδυνατίσετε πριν τις διακοπές

Μείγμα βοτάνων της EMEDI για αδυνάτισμα

Ξεχάστε τη μέτρηση θερμίδων για την απώλεια βάρους

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροProtoporphyrin Disodium
Επόμενο άρθροΑναβολικά Ανδρογόνα Στεροειδή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος. Φροντίστε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος και παραμείνετε υγιείς Παρόμοια με τον τρόπο με τον...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ