Η μαντζουράνα χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και σα θεραπευτικό υλικό
Μαντζουράνα-Ορίγανον το μάρον-Origanum Majorana
Η μαντζουράνα είναι φυτό ποώδες με πολλές παραφυάδες, με φύλλα μικρά και μυρωδάτα, συγγενικό της ρίγανης.
Τα άνθη της είναι φαιά με λέπια. Ανθίζει από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο. Στην Ελλάδα υπάρχει σαν αυτοφυές και καλλιεργείται από την αρχαιότητα.
Οι αρχαίοι Έλληνες το εκτιμούσαν πολύ και γνώριζαν τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε σαν αντισηπτικό.
Η μαντζουράνα χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και σα θεραπευτικό υλικό.
Η χρήση του είναι εσωτερική και εξωτερική.
Ιατρικές χρήσεις μαντζουράνας
Εσωτερική: το ρόφημα καταπραΰνει τους πονοκεφάλους, ιλίγγους, βοηθά στις νευρικές παθήσεις, στο άγχος, την αϋπνία, καταπραΰνει το βήχα και τον πόνο των δοντιών, βοηθά σε πόνους ρευματισμών, σε εντερικές διαταραχές και πόνους της κοιλιάς. Είναι διουρητικό και μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας τους διαβητικούς. Γενικά, χρησιμοποιείται για στομαχικές και εντερικές διαταραχές.
Τρόπος παρασκευής μαντζουράνας
Αφέψημα: βράζουμε λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα σε ένα μπρίκι νερό. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Εξωτερική: βοηθά στην αντισηψία των τραυμάτων. Αφέψημα μαντζουράνας στο νερό του μπάνιου καταπραΰνει και τονώνει (βράζουμε 100γρ. μαντζουράνας σε 1 λίτρο νερό).
Αιθέριο έλαιο: 3-4 σταγόνες σε μία κουταλιά μέλι, 2-3 φορές την ημέρα. Το αιθέριο έλαιο μαντζουράνας χρησιμοποιείται στην παρασκευή σαπουνιών, μύρων και οδοντόκρεμας.
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα για εσάς και τις οικογένειές σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης , παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε μαντζουράνα
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μαντζουράνα
Σούπα με κοτόπουλο και παρμεζάνα