Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΆσκηση και σπορΤι πρέπει να προσέξουν όσοι βουτήξουν στα παγωμένα νερά

Τι πρέπει να προσέξουν όσοι βουτήξουν στα παγωμένα νερά

Τι πρέπει να προσέξουν όσοι βουτήξουν στα παγωμένα, νερά τους χειμερινούς μήνες, για τις παθήσεις και την υγεία τους.

Δύο είναι οι κυριότερες τελετές των Θεοφανίων

  • Ο Μέγας Αγιασμός, που λαμβάνει χώρα εντός των Εκκλησιών.
  • Η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, που ακολουθεί το Μεγάλο Αγιασμό.

Ο Σταυρός καταδύεται σε θαλάσσιο χώρο, εντός λιμένων, σε όχθες ποταμών ή λιμνών και στην ανάγκη σε δεξαμενές νερού, κατά μίμηση της Βάπτισης του Θεανθρώπου.

Τι πρέπει να προσέξουν όσοι βουτήξουν στα παγωμένα νερά.

Η χειμερινή κολύμβηση σε φυσιολογικές ώρες και υπό φυσιολογικές καιρικές συνθήκες, χωρίς, κεραυνούς συνίσταται ανεπιφύλακτα από όλους τους γιατρούς.

Είναι μεγάλη ψυχοθεραπεία η κολύμβηση το Xειμώνα. Η χειμερινή κολύμβηση ανανεώνει, χαλαρώνει και ηρεμεί.

Τα πρώτα πέντε λεπτά είναι δύσκολα, αλλά μετά ο οργανισμός συνηθίζει, αφού, το σώμα παίρνει τη θερμοκρασία του νερού.

Μαγιό μέσα από τα ρούχα, ζεστά παπούτσια, φόρμα, φούτερ, μπουφάν, σκουφάκι για τα μαλλιά, μία μεγάλη πετσέτα και εσώρουχα για να αλλάξετε, αμέσως, μόλις, βγείτε είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός του χειμερινού κολυμβητή.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τα παγωμένα νερά είναι ο κίνδυνος καρδιακής ανακοπής από το παγωμένο νερό, για άτομα προχωρημένης ηλικίας και ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα.

Όταν φυσά και κάνει κρύο, το νερό θα μας φανεί ζεστό, γιατί το σώμα έχει συνηθίσει την εξωτερική θερμοκρασία, η οποία δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά από αυτήν του νερού.

Ο συνδυασμός κρύου και άσκησης μπορεί να στρεσάρει επικίνδυνα τον οργανισμό μας.

Πόσο πρέπει να παραμείνουμε στο νερό

Ενδεικτικό χρονικό διάστημα είναι τα 20 έως 30 λεπτά και δεν πρέπει να μένει κανείς στάσιμος στο κρύο και είναι πολύ σημαντικό να σκουπιστεί, βγαίνοντας και να προφυλαχτεί από το κρύο.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 10-5-1024x658.jpg

Ποια άτομα πρέπει να είναι προσεκτικά

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, πνευμονοπάθειες, αγγειοπάθειες, ορισμένες μυοσκελετικές παθήσεις, κάποιες μορφές νευροπάθειας και αλλεργίες.

Η άμεση επίδραση της ξαφνικής εμβύθισης στο ψυχρό νερό, κάτω των 15 βαθμών Κελσίου, προκαλεί μια ασθενή, μικρής διάρκειας (2-3 λεπτών) αντανακλαστική απάντηση, που ονομάζεται ψυχρό σοκ, με άμεση σύσπαση των αγγείων της επιφάνειας του σώματος, αύξηση καρδιακού ρυθμού και μεγάλη αύξηση αρτηριακής πίεσης, που μπορεί να οδηγήσουν σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο ή και θάνατο από πνιγμό, λόγω εισρόφησης νερού.

Όμως, η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ψυχρά ερεθίσματα έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη αντοχή στο κρύο, μέσω ποικίλων προσαρμοστικών μηχανισμών που προσφέρουν προστασία από διάφορες παθήσεις.

Το παγωμένο ντους είναι ωφέλιμο, επίσης, για άτομα που έχουν εξοικειωθεί σταδιακά σε αυτό. Το χρονικό όριο παραμονής, εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία και την εξοικείωση του ατόμου.

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης

Εφ’ όσον η φυσική κατάσταση του ατόμου είναι καλή, η χειμερινή κολύμβηση είναι ωφέλιμη.

Η κολύμβηση ως άσκηση και το Χειμώνα και το καλοκαίρι αυξάνει την αντοχή, τονώνει το μυϊκό σύστημα, βελτιώνει το μεταβολισμό. Η εναλλαγή ζεστού και κρύου κάνει πολύ καλό στον οργανισμό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ψυχρά ερεθίσματα έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη αντοχή στο κρύο, μέσω ποικίλων προσαρμοστικών μηχανισμών, που προσφέρουν προστασία από διάφορες παθήσεις.

Τα καλύτερα βιολογικά σκευάσματα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά σκευάσματα

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 9-1024x559.jpg

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Κρυοπαγήματα

Υποθερμία

Η διατροφή μας το καλοκαίρι

Κνίδωση

Φυσικά μεταλλικά νερά

Τσίμπημα μέδουσας

Μωβ μέδουσα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυστίτιδα

Κυστίτιδα. Πρόληψη και θεραπεία κυστίτιδας, που είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως, με φυσικούς τρόπους Η κυστίτιδα είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης ή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ