Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Μέση ωτίτιδα

Μέση ωτίτιδα, μία πάθηση αρκετά συχνή σε παιδιά μικρής ηλικίας, με ποικιλία αιτιών, που όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλα φάρμακα.

Η μέση ωτίτιδα,  ICD-10 H65-H67, είναι η λοίμωξη του μέσου ωτός και διακρίνεται στην οξεία μέση ωτίτιδα από ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού και στην εκκριτική μέση ωτίτιδα με ασυμπτωματικό υγρό στο μέσο αυτί μετά την οξεία μέση ωτίτιδα ή χωρίς οξεία μέση ωτίτιδα.

Η οξεία μέση ωτίτιδα είναι πολύ συχνή στην παιδική ηλικία. Είναι η πιο συχνή πάθηση ιατρική θεραπεία σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Αν και διακρίνονται πολλές υποκατηγορίες της μέσης ωτίτιδας, ο όρος συχνά χρησιμοποιείται ως συνώνυμο για την οξεία μέση ωτίτιδα.

Σύμπτωμα της οξείας μέσης ωτίτιδας είναι ο πόνος στο αυτί. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι ο πυρετός, και η ευερεθιστότητα (στα βρέφη). Η οξεία μέση ωτίτιδα συμβαίνει, συνήθως, μετά από μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και συχνά υπάρχουν συνοδά συμπτώματα, όπως βήχας και ρινική καταρροή. Στην πίεση του αυτιού εξωτερικά, στον τράγο του πτερυγίου αυτιού, υπάρχει έντονος πόνος, ενώ στην εξωτερική ωτίτιδα, ο πόνος εκλύεται με το τράβηγμα του πτερυγίου του αυτιού.

Αιτίες μέσης ωτίτιδας

Η κοινή αιτία όλων των μορφών της μέσης ωτίτιδας είναι η απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας. Αυτό, συνήθως, οφείλεται σε οίδημα των βλεννογόνων του ρινοφάρυγγα, η οποία μπορεί να προκαλείται από μια ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος ή από αλλεργίες. Λόγω της απόφραξης της ευσταχιανής σάλπιγγας, ο αέρας στο μέσο αυτί παγιδεύεται και απορροφάται αργά από τους περιβάλλοντες ιστούς, και δημιουργείται υγρό στο αυτί. Το υγρό μπορεί, στη συνέχεια, να μολυνθεί, συνήθως, με βακτηρίδια. Σε σπάνιες περιπτώσεις, πάντως, ο ιός που προκάλεσε την αρχική λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη του μέσου ωτός.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 6-13-1024x577.jpg

Διάγνωση μέσης ωτίτιδας

Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, απαιτείται η επιβεβαίωση συλλογής υγρού στο αυτί με ωτοσκόπηση. Σημεία υγρού είναι η πληρότητα, η διόγκωση, η θόλωση και η ερυθρότητα του τυμπάνου. Η ιογενής ωτίτιδα μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε φουσκάλες στην εξωτερική πλευρά του τυμπάνου, που ονομάζεται πομφολυγώδης μυριγγίτιδα (μύριγγα είναι λατινικά το τύμπανο).

Η οξεία μέση ωτίτιδα

Η οξεία μέση ωτίτιδα, συνήθως, συμβαίνει μετά από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού με απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας και το υγρό στο μέσο αυτί, επιπρόσθετα, μολύνεται με βακτήρια. Τα πιο κοινά βακτηρίδια, που συναντιόνται σε αυτή την περίπτωση είναι ο Streptococcus pneumoniae, ο Haemophilus influenzae και η Moraxella catarrhalis.

Η μέση ωτίτιδα με συλλογή υγρού

Η μέση ωτίτιδα με συλλογή υγρού, που ονομάζεται, επίσης, ορώδης ή εκκριτική μέση ωτίτιδα είναι απλά μια συλλογή υγρού, που συμβαίνει στο χώρο του μέσου ωτός, λόγω της αρνητικής πίεσης που παράγεται από την διαταραγμένη λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας. Αυτό μπορεί να συμβεί από καθαρά ιογενή αίτια, χωρίς πόνο ή βακτηριακή λοίμωξη ή μπορεί να προηγείται ή/ και να ακολουθεί την οξεία βακτηριακή μέση ωτίτιδα. Η συλλογή υγρού στο μέσο αυτί προκαλεί, μερικές φορές, προβλήματα ακοής. Σε εβδομάδες και μήνες, το υγρό μπορεί να γίνει πολύ παχύ σαν κόλλα, το οποίο αυξάνει την πιθανότητα να προκαλέσει αγώγιμη βλάβη στην ακοή. Πρόωρη έναρξη της οξείας μέσης ωτίτιδας στα βρέφη σχετίζεται με τη διατροφή, την πιπίλα, το κάπνισμα του γονιού και το πολύ μικρό χρονικό διάστημα του θηλασμού.

Χρόνια μέση πυώδης ωτίτιδα

Η χρόνια πυώδης μέση ωτίτιδα περιλαμβάνει μία διάτρηση (οπή) στην τυμπανική μεμβράνη και ενεργό βακτηριακή λοίμωξη εντός του χώρου στο μεσαίο αυτί για αρκετές εβδομάδες ή και περισσότερο. Μπορεί να υπάρχει πύον που εκβάλλει στο εξωτερικό μέρος του αυτιού (ωτόρροια) ή το πύο μπορεί να είναι ελάχιστο και φαίνεται μόνο με ένα διοπτρικό μικροσκόπιο. Αυτή η ασθένεια είναι πολύ πιο συχνή σε άτομα με κακή λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας. Προβλήματα ακοής, συχνά, συνοδεύουν αυτή την ασθένεια.

Πρόληψη μέσης ωτίτιδας

 • Τα αντιβιοτικά, ενώ μειώνουν τα ποσοστά της μόλυνσης, κατά τη διάρκεια της θεραπείας, δεν έχουν επίδραση στην απώλεια ακοής.
 • Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου όταν χορηγείται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μειώνει τα ποσοστά της οξείας μέσης ωτίτιδας κατά 6%-7% και θεωρείται ότι έχει σημαντικό όφελος στη δημόσια υγεία.
 • Ορισμένοι παράγοντες, όπως η εποχιακή αλλεργία και μεγαλύτερα αδέλφια, που έχουν ωτίτιδα είναι γνωστό ότι είναι καθοριστικοί παράγοντες της υποτροπιάζουσας μέσης ωτίτιδας και της επίμονης συλλογής στο μέσο αυτί.
 • Προηγούμενο ιστορικό υποτροπής, περιβαλλοντική έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, κακές συνθήκες υγιεινής και η έλλειψη του μητρικού θηλασμού έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης οξείας μέσης ψτίτιδας, υποτροπή μέσης ωτίτιδας, και επίμονης οξείας μέσης ωτίτιδας.
 • Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, ότι ο θηλασμός στους πρώτους δώδεκα μήνες της ζωής συνδέεται με μια μείωση του αριθμού και της διάρκειας της λοιμώξεων. Η χρήση πιπίλας, από την άλλη πλευρά, έχει συσχετισθεί με πιο συχνά επεισόδια οξείας μέσης ωτίτιδας.
 • Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μειώνουν τα ποσοστά ωτίτιδας.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 7-10.jpg

Θεραπεία μέσης ωτίτιδας

 • Τα αναλγητικά είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του πόνου, που προκαλείται από μέση ωτίτιδα (ιβουπροφαίνη, παρακεταμόλη, ακεταμινοφαίνη).
 • Επίσης, τοποθετούνται σταγόνες αντιπυρίνης και βενζοκαΐνης στο αυτί.
 • Αποσυμφορητικά και αντιισταμινικά, είτε ρινικά, είτε από του στόματος.
 • Αντιβιοτικά. Η αναβολή της έναρξης των αντιβιοτικών στην οξεία μέση ωτίτιδα για μία έως τρεις ημέρες, εάν ο πόνος είναι διαχειρίσιμος με αναλγητικά συνιστάται σήμερα. Η πρώτη γραμμή θεραπείας με αντιβιοτικά είναι η αμοξυκιλλίνη.  Εάν υπάρχει αντίσταση στην αμοξικιλλίνη χορηγείται αμοξικιλλίνη-κλαβουλανικό ή άλλο παράγωγο πενικιλίνης και βήτα αναστολέας λακταμάσης. Η μακράς δράσης αζιθρομυκίνη χορηγείται, επίσης.
 • Τυμπανοστομία. Στις χρόνιες περιπτώσεις, η εισαγωγή του σωλήνα τυμπανοστομίας,  μέσα στο τύμπανο, μειώνει τα ποσοστά υποτροπής στους 6 μήνες μετά την τοποθέτηση, αλλά έχει μικρή επίδραση στην απώλεια ακοής. Έτσι, οι σωλήνες συνιστώνται σε εκείνους, που έχουν περισσότερα από 3 επεισόδια οξείας μέσης ωτίτιδας σε 6 μήνες ή 4 σε ένα χρόνο, που σχετίζονται με μια συλλογή.

Πρόγνωση μέσης ωτίτιδας

Επιπλοκές της οξείας μέσης ωτίτιδας είναι η διάτρηση του τυμπάνου του αυτιού, η λοίμωξη του μαστοειδούς χώρου πίσω από το αυτί ή η βακτηριακή μηνιγγίτιδα, σε σπάνιες περιπτώσεις.

 • Ρήξη τυμπάνου

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η τυμπανική μεμβράνη μπορεί να υποστεί ρήξη, που επιτρέπει στο πύον από το χώρο του μέσου αυτιού να στραγγίξει στο κανάλι του αυτιού. Η ρήξη της τυμπανικής μεμβράνης συνδέεται με ανακούφιση της πίεσης και του πόνου.

 • Απώλεια της ακοής

Τα παιδιά με υποτροπιάζοντα επεισόδια οξείας μέσης ωτίτιδας και τα άτομα με μέση ωτίτιδα με συλλογή υγρού ή χρόνια μέση ωτίτιδα, έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης αγώγιμης και νευροαισθητήριας απώλεια ακοής. Αυτή η απώλεια ακοής οφείλεται, κυρίως, στο υγρό στο μέσο αυτί ή στη ρήξη της τυμπανικής μεμβράνης. Όταν ένα χολοστεάτωμα ή κοκκοποίηση υπάρχουν στο μέσο αυτί, ο βαθμός της απώλειας της ακοής είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 8-9.jpg

Η αγώγιμη απώλεια ακοής από μέση ωτίτιδα μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη του λόγου στα παιδιά. Πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει, επίσης, τη μέση ωτίτιδα με μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές της προσοχής, και προβλήματα με την κοινωνική προσαρμογή. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι οι ασθενείς, που πάσχουν από μέση ωτίτιδα έχουν κατάθλιψη και άγχος. Ακόμη, μπορεί να συμβεί μη αναστρέψιμη βλάβη στο μέσο αυτί και στον κοχλία.

Τα καλύτερα βιολογικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της ωτίτιδας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα φάρμακα για την ωτίτιδα

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 5.webp

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Ωτοσκλήρυνση

Οξεία μαστοειδίτιδα

Βαροτραυματική μέση ωτίτιδα

Εξωτερική ωτίτιδα

Μην παίρνετε αντιβιοτικά για την ωτίτιδα

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου

Εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο στα παιδιά

Ωτοσκόπηση

Είναι η μύτη σας μπουκωμένη;

www.emedi.gr 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΗ ανατροπή
Επόμενο άρθροΜεσογειακή δίαιτα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η οστεοαρθρίτιδα είναι συχνό νόσημα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι συχνό νόσημα. Είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων και οι ιστοί καταστρέφοντσι με την πάροδο του χρόνο Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ