Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΤο κάλιο είναι πολύτιμο

Το κάλιο είναι πολύτιμο

Το κάλιο είναι πολύτιμο, τόσο για την υγεία της καρδιάς σας, όσο και για την υγεία ολόκληρου του οργανισμού σας.

Η αύξηση της κατανάλωσης καλίου μπορεί να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μία μεγάλη μελέτη, που δημοσιεύεται στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ).

Η μελέτη, που βασίζεται στην συνδυασμένη ανάλυση 33 προγενέστερων στις οποίες είχαν συμμετάσχει πάνω από 128.000 εθελοντές, κατέληξε στο συμπέρασμα, πως η κατανάλωση 3-4 γραμμαρίων καλίου την ημέρα μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει κατά 24% τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Το κάλιο είναι ένα ιχνοστοιχείο, που ρυθμίζει την ισορροπία υγρών στον οργανισμό, συμβάλλοντας, έτσι, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με συστάσεις, που εξέδωσε στις 31 Ιανουαρίου 2013 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά, τουλάχιστον, 3.510mg καλίου.

Ο ΠΟΥ-Παγκόσμιος Οργανιμός Υγείας λέει, πως στις πλούσιες με κάλιο τροφές, συμπεριλαμβάνονται φασόλια και αρακάς (παρέχουν σχεδόν 1.300mg ανά μερίδα των 100 γραμμαρίων), τα καρύδια (σχεδόν 600mg ανά 100 γραμμάρια), λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο και ο μαϊντανός (σχεδόν 550mg ανά 100 γραμμάρια) και φρούτα όπως οι μπανάνες, η παπάγια και οι χουρμάδες (σχεδόν 300mg ανά 100 γραμμάρια).

Επιπλέον, ο ΠΟΥ προειδοποιεί, ότι η επεξεργασία ελαττώνει το κάλιο σε πολλά τρόφιμα, συνεπώς, εάν ένα τρόφιμο μπορεί να καταναλωθεί ωμό, πρέπει να προτιμάται. Την παρούσα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Διατροφής των Ηνωμένων Εθνών, το Imperial εCollege του Λονδίνου και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ουώργουϊκ.

Οι ερευνητές εικάζουν, ότι ανάλογο όφελος στην αρτηριακή πίεση θα έχει η αύξηση της πρόσληψης καλίου και από τα παιδιά.

Βιβλιογραφία

Aburto J. N., et all., Effect of increased potassium intake on cardiovascular risk factors and disease: systematic review and meta-analyses., 4 April 2013., BMJ 2013;346:f1378.

Τα καλύτερα βιολογικά σκευάσματα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα σκευάσματα για την υγεία σας

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 1-1-1024x683.jpg

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαααφέρουν

Μυικές κράμπες

Μυστικά για τον αρακά

Να τρώτε μία μπανάνα όταν αθλείστε

Ποιες τροφές περιέχουν πολύ κάλιο

Το κάλιο κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Το σχοινόπρασο είναι πολύτιμο για την υγεία

Κόκκινες μπανάνες

Μυϊκές κράμπες

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ