Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΕνδοκρινολογίαΝέα φάρμακα για το διαβήτη

Νέα φάρμακα για το διαβήτη

Νέα φάρμακα για τον διαβήτη, που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα ανοίξουν το δρόμο για την παρασκευή φαρμάκων ινσουλίνης νέας γενιάς.

Αυστραλιανοί επιστήμονες διαπίστωσαν με ποιον τρόπο απορροφάται η ινσουλίνη από τα κύτταρα, γεγονός που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την παρασκευή νέων φαρμάκων, για τη θεραπεία του διαβήτη, που θα χορηγούνται χωρίς ένεση.

Η επιστημονική ομάδα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature, έλυσαν το γρίφο του, πώς η ορμόνη ινσουλίνη δεσμεύεται στον υποδοχέα της, που βρίσκεται στα ανθρώπινα κύτταρα, μία διαδικασία απαραίτητη για να μπορούν τα κύτταρα να απορροφούν το σάκχαρο από το αίμα και για τη θεραπεία του διαβήτη.

Η τρισδιάστατη απεικόνιση της ινσουλίνης προσκολλημένης στον υποδοχέα της, δείχνει πώς στην ουσία αλληλεπιδρά η ινσουλίνη με το κύτταρο, ειδοποιώντας το να απορροφήσει την γλυκόζη από το αίμα.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 4-1024x800.jpg

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι η ινσουλίνη συνεργάζεται με τον υποδοχέα της με έναν πολύ περίεργο τρόπο, τόσο η εν λόγω ορμόνη, όσο και ο υποδοχέας της αναδιαμορφώνονται, καθώς, αλληλεπιδρούν. Ένα τμήμα της ινσουλίνης ξεδιπλώνει και σημαντικά τμήματα εντός του υποδοχέα μετακινούνται για να απορροφήσουν την ορμόνη. Τη διαδικασία μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε “μοριακή χειραψία”.

Η ινσουλίνη ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης -ή σακχάρου- στο αίμα, ένας μηχανισμός, ο οποίος καταρρέει στον οργανισμό των διαβητικών. Η κατανόηση της διαδικασίας δέσμευσης της ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσει στην εξεύρεση νέων τρόπων για τη χορήγηση ινσουλίνης, πέραν της ένεσης ή στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών και με μεγαλύτερη διάρκεια προϊόντων ινσουλίνης. Αυτή η δομή θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους τρόπους χορήγησης ινσουλίνης στο μέλλον. Οι παρακευαστές φαρμάκων θα χρησιμοποιήσουν αυτή την πληροφορία, για την επόμενη γενιά συσκευών χορήγησης ινσουλίνης κλπ.

Ο υποδοχέας ινσουλίνης είναι ένα τετραμερές που σταθεροποιείται από εσωτερικούς δισουλφιδικούς δεσμούς. Κατά τη δέσμευση της ινσουλίνης στην εξωτερική περιοχή, η εσωτερική περιοχή κινάσης τυροσίνης φωσφορυλιώνει τα υπολείμματα τυροσίνης στο υπόστρωμα 1 του υποδοχέα ινσουλίνης (IRS-1/Insulin receptor substrate 1/Υπόστρωμα υποδοχέα ινσουλίνης 1) για να μεταβιβάσει το σήμα ινσουλίνης με δύο οδούς.

Σήμερα, ο αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως ανέρχεται σε 371 εκατομμύρια από 366 εκατομμύρια, που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη.

Όμως, δυστυχώς, όλα τα συμβατικά χημικά φάρμακα έχουν πολλές παρενέργειες

Το 2023, σημειώθηκαν πρόοδοι στα σκευάσματα ινσουλίνης και στην προσιτή τιμή. Νέα βιοομοειδή έχουν εγκριθεί, παρέχοντας πιο προσιτές επιλογές για τους ασθενείς (π.χ. Admelog (ινσουλίνη lispro), ένα εγκεκριμένο βιοομοειδές της Humalog).

Στις 13 Μαΐου 2022, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε ένα μοναδικό, πρώτης κατηγορίας φάρμακο για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, γνωστό ως tirzepatide (Mounjaro).

Επί του παρόντος, πολλές επιλογές είναι διαθέσιμες ως φάρμακο δεύτερης γραμμής μετά τη μετφορμίνη. Παράγοντες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το στόμα περιλαμβάνουν σουφονυλουρίες, πιογλιταζόνη, αναστολείς διπεπτιδυλοπεπτιδάσης-4 (DPP-4I-Dipeptidyl Peptidase IV (DPP IV) Inhibitors) και αναστολείς μεταφορέα γλυκόζης νατρίου 2 (SGLT2I-Sodium-Glucose Transport Protein 2 (SGLT2) Inhibitors).

Τα περισσότερα από τα αντιδιαβητικά φάρμακα ενοχοποιούνται για πρόκληση καρκίνου

Πατήστε, εδώ, για να διαβάσετε για την Admelog και τις παρενέργειές της

Πατήστε, εδώ, για να διαβάσετε για τη Mounjaro και τις παρενέργειές της

Παρακολουθείστε πώς η ορμόνη ινσουλίνη δεσμεύεται στον υποδοχέα της, που βρίσκεται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Υψηλής ποιότητας ρεσβερατρόλη για την υπεργλυκαιμία και το διαβήτη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε την υψηλής πιότητας ρεσβερατρόλη για τη θεραπεία του διαβήτη

Extra Resogrape Emedi® 60 caps

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το διαβήτη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το διαβήτη

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 6-39-1024x683.jpg

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Πόνος στον καρπό

Μη ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης (τύπου 2)

Σακχαρώδης διαβήτης, ινσουλινοεξαρτώμενος (τύπου 1)

Χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό

Οι θεραπευτικές εξελίξεις στο σακχαρώδη διαβήτη

Σπιρονολακτόνη

Θεραπευτικός οραματισμός για τη θεραπεία του διαβήτη

Μειώστε τον πόνο της αρθρίτιδας με τη διατροφή

Οι ντομάτες καταπολεμούν τον καρκίνο και μειώνουν τη φλεγμονή

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ