Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Ξινόχορτο

Print Friendly, PDF & Email

Είναι πολύ αποτελεσματικό βότανο για τον καρκίνο και έχει ξινή γεύση

 

 

 

 

Ξινόχορτο ή λάπαθο ή Rumex acetosella L είναι ένα είδος οξαλίδας, επίσης, γνωστή ως sheep’s sorrel, red sorrel, sour weed, και field sorrel και Fourr Vulgaris acetosella.

Ανήκει στα Angiosperms στην οικογένεια Polygonaceae.

Είναι πολυετές φυτό 10-30εκ. με φύλλα λογχοειδή-βελοειδή, με τις κάτω άκρες τους απλωτές ή ανορθωμένες. Έχει πράσινο φύλλα και κόκκινους μίσχους, και μεγάλο ρίζωμα. Στάχυς αρσενικών ανθέων σε ένα φυτό και θηλυκών σε άλλο. 

Ευνοείται από το υγρό χώμα, έτσι ώστε να ευδοκιμεί κοντά σε βάλτους. Δεν είναι πολύ θρεπτικό για τα ζώα και περιέχει οξαλικά άλατα που κάνουν το φυτό τοξικό σε μεγάλες ποσότητες. Βρίσκεται στις άκρες των δρόμων, σε ξηρά λιβάδια, αμμώδεις αγρούς και γενικά όπου δεν υπάρχει ασβέστιο.

Ανθίζει από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο, όταν κίτρινα-πράσινα λουλούδια (αρσενικό) ή κοκκινωπά λουλούδια (θηλυκό) αναπτύσσονται σε διαφορετικά φυτά, στην κορυφή του μίσχου. Τα φρούτα είναι κόκκινα.

Στη χώρα μας απαντάται στην Κρήτη.


Μαγειρικές χρήσεις

Υπάρχουν διάφορες χρήσεις του λάπαθου σε γαρνιτούρες, τάρτες σε πράσινες σαλάτες. Επίσης, χρησιμοποιείται ως παράγοντας πήξης του τυριού. Τα φύλλα έχουν γεύση λεμονιού.


Χημικά συστατικά

Περιέχει β-καροτένιο, τρυγικό οξύ, οξαλικά (οξαλικό οξύ), ανθρακινόνες (chrysophanol, emodin, Rhein) και γλυκοσίδες, όπως υπεροσίδη και κουερσιτίνη-3-ϋ-γαλακτοσίδη.


Ιδιότητες και χρήσεις

Είναι φυτό ελαφρά δηλητηριώδες! Η όξινη γεύση του το διαφοροποιεί από τα άλλα φυτά.

Οι καλοφαγάδες το ευχαριστιούνται, γιατί είναι πολύ νόστιμο.

Ποιοι δεν πρέπει ούτε να το δοκιμάζουν: Όσοι υποφέρουν από αρθρίτιδες, ρευματισμούς, ουρική αρθρίτιδα, νόσους νεφρών και ουροδόχου κύστεως.

Ποιοι πρέπει να το τρώνε: Πρώτα από όλα οι καρκινοπαθείς, όσοι υποφέρουν από στομάχι, αιμορροϊδες, στοματικά και φαρυγγικά έλκη, από ανορεξία και υψηλό πυρετό.

Ως κατάπλασμα θεραπεύει τις δερματικές παθήσεις, όπως την ακμή και τον έρπητα.

Διαβάστε, επίσης,

Ένα τσάι από βότανα για τον καρκίνο

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ