Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟι κίνδυνοι από τα βλαστοκύτταρα

Οι κίνδυνοι από τα βλαστοκύτταρα

Οι κίνδυνοι από τα βλαστοκύτταρα. Χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή των βλαστοκυττάρων, γιατί πολλές φορές δεν είναι ασφαλής

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η χρήση όλων των βλαστοκυττάρων δεν είναι εξίσου ασφαλής.

Τα ESCs-Embryonic stem cells-εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα μπορούν ενδεχομένως να σχηματίσουν τερατώματα, καλοήθεις όγκους που περιέχουν διάφορους τύπους ιστών, όπως μαλλιά, δόντια και οστά, αλλά μπορούν δυνητικά να εξελιχθούν και σε καρκινικά κύτταρα.

Η χρήση των μεσεγχυματικών κυττάρων θεωρείται ασφαλέστερη από τη χρήση των εμβρυικών βλαστικών κυττάρων, η λανθασμένη χρήση των οποίων μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νεοπλασιών. 

Τα βλαστοκύτταρα είναι ένα σύνολο από ανώριμα κύτταρα, τα οποία έχουν δύο μοναδικά χαρακτηριστικά:

  • πρώτον πολλαπλασιάζονται με μεγάλη ταχύτητα ή και ακατάπαυστα και 
  • δεύτερον μπορούν να διαφοροποιηθούν σε πολλούς, διαφορετικούς ιστούς

Όμως, τα βλαστοκύτταρα δεν είναι ένα μόνο είδος κυττάρων. Ανάλογα με τη φάση ωρίμανσής τους μπορεί να διαχωριστούν σε πολλές κατηγορίες.

Μπορεί να είναι: 

  • εμβρυικά που προέρχονται από τα πρώτα στάδια της εμβρυικής ζωής από τον αρχέγονο σχηματισμό που λέγεται βλαστοκύστη.
  • ή να είναι λίγο πιο ώριμα, να βρίσκονται, δηλαδή, στο μυελό των οστών του ανθρώπου ή να κυκλοφορούν στο αίμα, οπότε χαρακτηρίζονται ως πρώιμα μεσεγχυματικά κύτταρα. Αυτά μπορεί να μας δώσουν κύτταρα αίματος, οστικά ή κύτταρα χόνδρου, νευρικά κύτταρα ή κύτταρα του μυϊκού συστήματος. 
  • Μια ενδιάμεση κατηγορία κυττάρων μεταξύ των εμβρυικών και των μεσεγχυματικων είναι τα κύτταρα που προέρχονται από τον ομφάλιο λώρο των νεογνών. Αυτά έχουν ενδιάμεσες δυνατότητες και αποτελούν πάγια πηγή κυττάρων για το ίδιο τον δότη. Κύτταρα που προέρχονται από τον ομφάλιο λώρο μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν σε άλλους ανθρώπους.

Τα εμβρυικά κύτταρα, θεωρητικά, θα μπορούσαν να δώσουν τη δυνατότητα δημιουργίας σπάνιων ιστών, όπως νευρικό, μυικό ή χόνδρινο, στην πράξη όμως αυτό είναι δύσκολο, διότι δεν είναι ακόμη γνωστό ποια είναι τα βιολογικά ερεθίσματα ή «μηνύματα» ή βήματα που οδηγούν με ακρίβεια στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα “μηνύματα” αυτά είναι, επίσης, βιολογικά μικρομόρια, τα οποία κυκλοφορούν και ανατροφοδοτούνται με τα βλαστοκύτταρα σε ένα πυκνό και άγνωστο ακόμα δίκτυο επικοινωνίας που φυσικά είναι και το μυστικό της γένεσης του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτό ακόμα δεν το γνωρίζουμε πλήρως.

Υπάρχουν και κίνδυνοι από την αλόγιστη χρήση των εμβρυικών κυττάρων, όπως, για παράδειγμα η δημιουργία νεοπλασιών, δηλαδή ιστών άμορφων και μη λειτουργικών σε λάθος μέρη και με την πιθανότητα να αυξάνονται σε μέγεθος, πράγμα που μπορεί να απειλήσει τον οργανισμό. Βέβαια, υπάρχει ελπίδα για τη χρήση τους, καθώς, αποκωδικοποιούμε τη διαδικασία εξέλιξης και διαφοροποίησής τους. Η ιστική μηχανική και ιδιαίτερα η εφαρμογή της στην ορθοπαιδική μπορεί να είναι σπουδαία, δημιουργώντας οστό, χόνδρο, μυς και τένοντες.

Ασφαλέστερα κύτταρα από τα εμβρυικά είναι τα πρώιμα μεσεγχυματικά κύτταρα, που προέρχονται από το μυελό των οστών ή από το λιπώδη ιστό ή και από το περιφερικό αίμα του ενήλικα. Είναι ασφαλέστερα, διότι μπορεί να προσανατολιστεί η εξέλιξή τους ευκολότερα σε σχέση με τα εμβρυικά. Στην ορθοπαιδική έχουν εφαρμογή, κυρίως, στη δημιουργία οστού και χόνδρου, αλλά και στη αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων. Από αυτά, τα πιο ικανά είναι αυτά που προέρχονται από το μυελό των οστών και λέγονται μεσεγχυματικά κύτταρα του μυελού των οστών.

Τα μεσεγχυματικά κύτταρα του μυελού των οστών είναι τα επικρατέστερα και σε συνδυασμό με ειδικά βιολογικά ή συνθετικά ικριώματα μπορεί να δημιουργήσουν οστό ή και χόνδρο, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσουν στη επούλωση τραυμάτων μυών και τενόντων. Στον άνθρωπο μπορούν να γίνουν ενέσεις μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων του ίδιου του μυελού του σε αρθρώσεις μετά από αρθροσκοπική νεαροποίηση βλαβών. Η εμπειρία, παγκόσμια, είναι μικρή αλλά ελπιδοφόρα.

Για την αποφυγή των επιπλοκών και την αντικειμενική ενημέρωση των ασθενών πρέπει να είναι πιστοποιημένα τόσο τα κέντρα απομόνωσης και καλλιέργειας βλαστοκυττάρων όσο και οι γιατροί που τα εφαρμόζουν.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Τα κατάλληλα συμπληρώματα για την πρόληψη καρκίνου

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την πρόληψη καρκίνου

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τα βλαστοκύτταρα στην πλαστική χειρουργική

Βλαστοκύτταρα για το εγκεφαλικό

Θεραπεία της νόσου Πάρκινσον με βλαστοκύτταρα

Απόγονοι χωρίς σπερματοζωάρια και ωάρια

Μαγνητικά βλαστοκύτταρα για αναγέννηση οστών

Πώς οι επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα

Χρήσεις βλαστοκυττάρων στον καρκίνο μαστού

Τεχνητό σπέρμα και ωάρια

Τεχνητό αίμα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΟ καφές χαρίζει χρόνια ζωής
Επόμενο άρθροΚοκκύτης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυστίτιδα

Κυστίτιδα. Πρόληψη και θεραπεία κυστίτιδας, που είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως, με φυσικούς τρόπους Η κυστίτιδα είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης ή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ