Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑισθητική και υγείαΟι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία

Οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία

Οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία είναι πολλές, για αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό και άλλα μέτρα προστασίας.

Οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας είναι οι εξής:

  • To ηλιακό έγκαυμα: είναι η συχνότερη και πιο γνωστή βλάβη, η οποία προξενείται από την πολύωρη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία. Μπορεί να εμφανιστεί μετά από 2 έως 6 ώρες και εκδηλώνεται με κοκκινίλες, πρήξιμο, φουσκάλες, πόνο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε και την εκδήλωση πυρετού.
  • Η φωτοτοξική και φωτοαλλεργική αντίδραση: για να προκληθεί χρειάζεται εκτός από εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο και η χρήση κάποιας άλλης ουσίας όπως αρωματικά έλαια, φυτά, προϊόντα της πίσσας, φάρμακα, βαφές, ρουζ, ουσίες, σαπούνια, σαμπουάν, αποσμητικά, after-shave, αντηλιακά με χημικά φίλτρα, καθώς και κάποια συστατικά κρεμών και αλοιφών. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανισθούν είτε άμεσα, είτε μετά από ώρες και για να καταπολεμηθούν δεν αρκούν μόνο συμβατικά ανακουφιστικά μέσα, αλλά απαιτείται και η επίσκεψη στον δερματολόγο.
  • Η φωτογήρανση: Έχουμε πολλές φορές ακούσει τη φράση «το δέρμα έχει μνήμη», εννοώντας, ότι το δέρμα δέχεται αθροιστικά τις επιδράσεις των υπεριωδών ακτινών, γεγονός, που διευκολύνει και επιταχύνει το φαινόμενο της γήρανσης, το οποίο εμφανίζεται με τα εξής συμπτώματα: ρυτίδες, άγριο και χαλαρό δέρμα, ευρυαγγείες προκαρκινωματώδεις βλάβες τους δέρματος.
  • Ο καρκίνος του δέρματος: Η ακτινοβολία του ήλιου θα μπορούσαμε να πούμε, ότι είναι παντού παρούσα και καρκινογόνος. Εκτός από τις αισθητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο καρκίνος του δέρματος, δημιουργούνται τα επιθηλιώματα, καθώς και το κακόηθες μελάνωμα, που μπορεί να οφείλεται σε παλαιότερο έγκαυμα ή στην εκτεταμένη έκθεση ενός σπίλου στην ηλιακή ακτινοβολία.
  • Άλλες παθήσεις είναι: το πολύμορφο εκ φωτός ερύθημα, η ηλιακή κνίδωση, οι πορφυρίες, η πελλάγρα, καθώς και ο καταρράκτης στα μάτια. Αν όμως πρόκειται για επιδείνωση παλαιών δερματοπαθειών, μπορεί να εμφανιστεί ερυθηματώδης λύκος, απλός έρπης, μελάνωμα κ.α.

Ακόμα, οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας ποικίλλουν και ανάλογα με την διάρκεια έκθεσης στον ήλιο.

Απλές συμβουλές προφύλαξης από την ηλιακή ακτινοβολία

Οι πιθανότητες να κινδυνεύει κάποιος από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, μπορούν να μειωθούν στο ελάχιστο αν εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, τα οποία διεξοδικώς αναφέρονται παρακάτω:

  • Δε θα πρέπει να στεκόμαστε στον ήλιο, όσο είναι δυνατόν να αποφευχθεί αυτό κατά τις ώρες 10.00 π.μ. έως 3.00 μ.μ., που ο ήλιος είναι δυνατός.
  • Θα πρέπει κατά την έκθεσή μας στον ήλιο, να προστατεύουμε το σώμα μας, φορώντας καπέλο, μακριμάνικο πουκάμισο ή και παντελόνι, προκειμένου να γίνεται η απορρόφηση της ακτινοβολίας.
  • Οπωσδήποτε χρήση αντηλιακής κρέμας προσώπου και σώματος άνω των 15 βαθμών δείκτη προστασίας, ακόμη και τις ημέρες που έχει συννεφιά.
  • Ακόμα και σε περίπτωση πεζοπορίας ή σκι, πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα.
  • Εάν κάποιος ακολουθεί δια βίου φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει πριν εκτεθεί στον ήλιο να συμβουλεύεται τον ιατρό του.
  • Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείχνετε στα αντηλιακά, προκειμένου να αποφευχθεί η περίπτωση κάποιας αλλεργικής αντίδρασης.
  • Αποφυγή των solarium, καθώς, προκαλούν πρόωρη γήρανση.
  • Ιδιαίτερη προσοχή στα μικρά παιδιά που η επιδερμίδα τους είναι ιδιαίτερα τρυφερή και ευαίσθητη, είτε φορώντας τα κατάλληλα ρούχα, είτε χρησιμοποιώντας πάντα αντηλιακό.

Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα διατροφής για την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα διατροφής για την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Red Propolis Emedi® 30ml

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα σκευάσματα για την προστασία από τη ηλιακή ακτινοβολία

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 8.jpg

Διαβάστε, επίσης,

Προστατέψτε το δέρμα σας

Αλφισμός

Ηλιακά εγκαύματα

Αλλεργία στον ήλιo

Λεύκη

Δερματίτιδα από σπάργανα

Φωτοδερματίτιδα

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Νόσος από ακτινοβολία

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΟι επίλεκτοι
Επόμενο άρθροΟι ευωδιές της ευεξίας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ