Η νευροαισθητήριος βαρηκοΐα προκαλέιται αιφνίδια και συνήθως, προσβάλλεται η μία πλευρά και όχι και από τα δύο αυτιά.
Η νευροαισθητήριος βαρηκοΐα (SSNHL-Sudden Sensorineural Hearing Loss-Ξαφνική νευροαισθητήρια απώλεια ακοής), ICD-10 H90.3-H90.5, θεωρείται, ότι είναι αιφνίδια όταν εγκαθίσταται στιγμιαία ή εντός ωρών και υπερβαίνει τα 30 db σε 3 ακοομετρικές συχνότητες.
Η αιφνίδια βαρηκοΐα είναι ασυνήθης και η ανεύρεση της αιτίας της δύσκολη. Η επίπτωση της νόσου είναι 5-20 ανά 100.000 στη μονόπλευρη και ~2% στην αμφίπλευρη. Απαντά συχνότερα σε άτομα 40-54 ετών, σε άνδρες και γυναίκες εξίσου, με ελαφρά υπερίσχυση στο αριστερό αυτί.
Στο 60% των περιπτώσεων η αιφνίδια βαρηκοΐα είναι ιδιοπαθής. Σε ποσοστό 32%-79%, η ακοή αποκαθιστάται αυτόματα, συνήθως, εντός 2 εβδομάδων από την εγκατάστασή της. Το 36% επανέρχεται πλήρως. Στην ιδιοπαθή αιφνίδια βαρηκοΐα δεν υπάρχει παθολογική βλάβη του μέσου ωτός.
Η νευροαισθητήριος αιφνίδια βαρηκοΐα είναι επείγουσα ωτολογική νόσος και απαιτεί άμεση έναρξη θεραπείας. Παρότι η ακριβής αιτιολογία της SSNHL δεν είναι γνωστή, υπάρχουν διάφορες θεωρίες όσον αφορά την αιτιολογία της, με πιο δημοφιλείς αυτές της ιογενούς και της αγγειακής. Σε ορολογικές εξετάσεις έχουν ανευρεθεί ερπητοϊός, κυτταρομεγαλοϊός, ο ιός της ανεμοβλογιάς, της ινφλουένζας, της ερυθράς, της ιλαράς, της παρωτίτιδας.
Οι αλλοιώσεις, που παρατηρούνται σε αποφράξεις αγγείων (θρόμβωση μικρών αγγείων) όπως η ίνωση και η οστεοποίηση, δεν ανευρίσκονται στην ιδιοπαθή αιφνίδια βαρηκοΐα.
Η ιδιοπαθής αιφνίδια κώφωση, ICD-10 H91.20, σημαίνει ξαφνική αισθητηριακή απώλεια της ακοής.
Η οξεία ιδιοπαθής κώφωση φαίνεται, ότι οφείλεται σε οξύ αγγειακό ενδολεμφικό ύδρωπα, άγνωστης αιτιολογίας.
Κλινική εικόνα νευροαισθητήριας βαρηκοΐας
Η αιφνίδια κώφωση είναι ξαφνική και πάντοτε αφορά μόνον το ένα αυτί. Συχνά, προηγείται αίσθηση πίεσης και θορύβου και μπορεί να συνοδεύεται από εμβοές και παροδικό ίλιγγο (νόσος Meniere).
H ιδιοπαθής αιφνίδια κώφωση πρέπει να διακρίνεται από την αιφνίδια κώφωση, που μπορεί να είναι συνοδό σύμπτωμα συστηματικής νόσου (ψυχογενής κώφωση, κώφωση κεντρικής αιτιολογίας κατά την πορεία της πολλαπλής σκλήρυνσης, αισθητηριακή βαρηκοΐα της νόσου του Cogan (To σύνδρομο Cogan είναι σπάνιο, χρόνιο, φλεγμονώδες νόσημα, χαρακτηριζόμενο από μη συφιλιδική διάμεση κερατίτιδα και αιθουσαία δυσλειτουργία, αλλά και προσβολή άλλων οργάνων), σύφιλη, όγκοι του έσω ωτός ή της γεφυροπαρεγκεφαλιδικής γωνίας, τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν, επίσης, με τη μορφή της οξείας μονόπλευρης βαρηκοΐας ή κώφωσης).
Η αιφνίδια εγκατάστασή της βαρηκοΐας, συνήθως, συνοδεύεται από εμβοές και ίλιγγο. Συχνά, υπάρχει αίσθημα πληρότητας του ωτός, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένη διάγνωση και λήψη αποσυμφορητικών, αντιβιοτικών, αντιισταμινικών.
Διάγνωση νευροαισθητήριας βαρηκοΐας
Η διάγνωση της SSNHL απαιτεί πλήρη εξέταση κεφαλής- τραχήλου, με επικέντρωση στον ακοολογικό έλεγχο, εξέταση με διαπασών, ωτοσκόπηση, τυμπανομετρία, ακοόγραμμα, ηλεκτρονυσταγμογράφημα, για να διαπιστωθεί τυχόν συμμετοχή του αιθουσαίου συστήματος και ακουστικά προκλητά δυναμικά του εγκεφαλικού στελέχους.
Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου γίνεται για τον έλεγχο των γεφυροπαγκεφαλιδικών γωνιών και τον αποκλεισμό ακουστικού νευρινώματος.
Η αξονική τομογραφία σπλαχνικού κρανίου θα αναδείξει πιθανές γενετικές ανωμαλίες του έσω ωτός.
Η έρευνα της αιτιολογίας ολοκληρώνεται με εργαστηριακές εξετάσεις, που αφορούν ηλεκτρολύτες, αυτοαντισώματα, ρευματοειδή παράγοντα, προθρομβίνη, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, αντισώματα έναντι ιών και έλεγχο για σακχαρώδη διαβήτη, σύφιλη, θυρεοειδοπάθεια.
Θεραπεία της αιφνίδιας κώφωσης
Η θεραπεία της αιφνίδιας κώφωσης πρέπει να αρχίζει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ταυτόχρονα με τη διαγνωστική διαδικασία.
- Μέχρι τη θεραπεία από τον ΩΡΛ, ο ασθενής πρέπει να παραμείνει στο κρεβάτι.
- Προσπάθεια βελτίωσης της αιμάτωσης με HAES 10% 250-500ml/ημέρα (10% hydroxyethyl starch (HES 200/0.5) in isotonic sodium chloride solution) και θέλει προσοχή σε καρδιακή ανεπάρκεια.
- Pentoxyphyllin 200mg 3 φορές την ημέρα από το στόμα, ενδεχομένως και ενδοφλέβια μέχρι 1200mg/ημέρα σε συνεχή έγχυση. Αντενδείκνυται σε πρόσφατο καρδιακό έμφραγμα.
- Ενδεχομένως ο ασθενής να χρειαστεί καταστολή, γλυκοκορτικοειδή και διήθηση του αστεροειδούς γαγγλίου.
Η συνήθης αντιμετώπιση της ξαφνικής νευροαισθητήριας βαρηκοϊας
- Πριν από οποιονδήποτε εργαστηριακό έλεγχο χορηγούνται άμεσα στεροειδή, ενδοφλέβια ή per os, σε δόσεις 60mgr/24h για 2 εβδομάδες. Ανάλογα με την ανταπόκριση η χορήγησή τους μπορεί να παραταθεί.
- Χορηγούνται, επίσης, αγγειοδιασταλτικά και φάρμακα, που αυξάνουν τον όγκο πλάσματος, καθώς και αντιικά φάρμακα. Τα αντϊικά πρέπει να χορηγούνται άμεσα ή σύντομα μετά την εκδήλωση της βαρηκοΐας, αλλιώς η δράση τους είναι αμφίβολη.
- Τελευταία, χορηγούνται στεροειδή ενδοτυμπανικά, εφόσον με τη συστηματική αγωγή δεν υπάρξει βελτίωση στην ακοή. Χορηγούνται σε 20 ημέρες από την έναρξη της SSNHL. Με την ενδοτυμπανική χορήγηση τα στεροειδή έχουν μικρή απορρόφηση συστηματικά, γεγονός, που την καθιστά ελκυστική οδό χορήγησης για ασθενείς πού αδυνατούν να λάβουν συστηματική αγωγή, όπως οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, πεπτικό έλκος, φυματίωση και γλαύκωμα. Επιπροσθέτως, με την ενδοτυμπανική χορήγησή τους παρουσιάζεται μεγαλύτερη συγκέντρωσή τους στο όργανο «στόχο».
Πρόγνωση της αιφνίδιας κώφωσης
Η πρόγνωση εξαρτάται, κυρίως, από το αίτιο, που προκάλεσε τη βαρηκοΐα, καθώς και από τη μορφή της βαρηκοΐας. Σε ασθενείς πού έχουν προσβληθεί οι χαμηλές και οι μεσαίες συχνότητες σε ποσοστό 70%, η βαρηκοΐα αποκαθίσταται πλήρως.
- Αν η βαρηκοΐα είναι ίδια στα 4000 και 8000 Hz, η ακοή βελτιώνεται σε ποσοστό, που αγγίζει το 75%.
- Αν η βαρηκοΐα αφορά τις υψηλές συχνότητες και είναι στα 8000 Hz μεγαλύτερη από αυτή στα 4000 Ηz τα ποσοστά βελτίωσης είναι ~25%.
- Αν η ακοή έχει απωλεσθεί πλήρως, η πρόγνωση είναι δυσμενής.
Επίσης, η πρόγνωση είναι καλύτερη, όταν ο ασθενής αντιμετωπιστεί άμεσα, είναι νεαρής ηλικίας, η βαρηκοΐα είναι μικρή ή έχει ανιούσα πορεία και όταν εμφανίσει βελτίωση εντός 2 εβδομάδων.
Αντίθετα, είναι κακής πρόγνωσης όταν ο ασθενής δεν εμφανίσει βελτίωση σε 2 εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας, αν η βαρηκοΐα είναι μεγάλη, η ακοομετρική καμπύλη έχει κατιούσα πορεία και αν ο ασθενής εμφανίσει ίλιγγο.
Υψηλής Ποιότητας συμπλήρωμα Διατροφής για την αιφνίδια κώφωση
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το Υψηλής Ποιότητας συμπλήρωμα Διατροφής για την αιφνίδια κώφωση
Τα καλύτερα βιολογικά συμπληρώματα διατροφής για τη βαρηκοΐα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη βαρηκοΐα
Διαβάστε, επίσης,