Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟρθοπαιδικήΣύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι συχνή πάθηση

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ICD – 10 G56.0 είναι μια νευροπάθεια από παγίδευση του μέσου νεύρου που προκαλεί παραισθησίες, πόνο, μούδιασμα, και άλλα συμπτώματα στην κατανομή του νεύρου λόγω της συμπίεσής του στον καρπό στον καρπιαίο σωλήνα.

Φαίνεται να προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.


Επιδημιολογία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Η καυκάσια φυλή και οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο σε αναλογία 3:1 μεταξύ των ηλικιών 45-60 ετών. Μόνο το 10% των περιπτώσεων με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα  είναι κάτω των 30 ετών. Η αύξηση της ηλικίας είναι ένας παράγοντας κινδύνου. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι, επίσης, συχνό στην εγκυμοσύνη.


Προδιαθεσικοί παράγοντες για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Διαβήτης, παχυσαρκία, εγκυμοσύνη, υποθυρεοειδισμός και η βαριές χειρωνακτικές εργασίες ή οι εργασίες με δονητικά εργαλεία, όμως και ελαφρύτερες, επαναλαμβανόμενες εργασίες μπορούν να προκαλέσουν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Άλλες διαταραχές, όπως η θυλακίτιδα και η τενοντίτιδα έχουν συσχετιστεί με επαναλαμβανόμενες κινήσεις που εκτελούνται κατά τη διάρκεια μιας κανονικής εργασίας ή με άλλες δραστηριότητες.

Το κύριο σύμπτωμα είναι το διαλείπον μούδιασμα στον αντίχειρα, στον δείκτη, στον μέσο και στο ήμισυ του παράμεσου. Το μούδιασμα εμφανίζεται συχνά τη νύχτα, γιατί οι καρποί κάμπτονται κατά τη διάρκεια του ύπνου.  Ο ασθενής μπορεί να απαλλαγεί από το μούδιασμα φορώντας έναν νάρθηκα στον καρπό που αποτρέπει την κάμψη. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα οδηγεί σε μόνιμη βλάβη του νεύρου με σταθερό μούδιασμα, ατροφία των μυών του θέναρος, και αδυναμία παλαμιαίας απαγωγής.

Ο πόνος στο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι κατά κύριο λόγο το μούδιασμα που είναι τόσο έντονο ώστε να ξυπνάει τον ασθενή από τον ύπνο.

Οι συντηρητικές θεραπείες περιλαμβάνουν τη χρήση νάρθηκα τη νύχτα και τις ενέσεις κορτικοστεροειδών. 

Η χειρουργική επέμβαση σκοπό έχει να μειώσει τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού.


Σημεία και συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Άτομα με μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αίσθηση καψίματος στο αντίχειρα και στον δείκτη, και στο μεσαίο δάκτυλο και στο ήμισυ του παράμεσου που νευρώνονται από το μέσο νεύρο. Λιγότερο ειδικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στους καρπούς ή τα χέρια και απώλεια της δύναμης λαβής (παρατηρούνται και στην αρθρίτιδα).

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα συμπτώματα από το μέσο νεύρο μπορούν να προκύψουν από τη συμπίεση του νεύρου στο επίπεδο της θωρακικής εξόδου ή στην περιοχή όπου το μέσο νεύρο περνά μεταξύ των δύο πρηνιστών στο αντιβράχιο.

Αδυναμία και ατροφία των μυών του θέναρος είναι συχνά αν η κατάσταση παραμείνει χωρίς θεραπεία.


Αιτίες του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Οι περισσότερες αιτίες του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι άγνωστες, δηλαδή το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι ιδιοπαθές. Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να συνδέεται με οποιαδήποτε πάθηση προκαλεί πίεση στο μέσο νεύρο στον καρπό. Μερικές συχνές καταστάσεις που προκαλούν σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι η παχυσαρκία, τα από του στόματος αντισυλληπτικά, ο υποθυρεοειδισμός, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, ο προδιαβήτης (διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη), και το τραύμα. Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του συνδρόμου Charcot – Marie – Tooth τύπου 1 που είναι κληρονομική νευροπάθεια με πάρεση από πίεση. Άλλες αιτίες είναι εγγενείς παράγοντες που ασκούν πίεση στο εσωτερικό της σήραγγας του καρπιαίου σωλήνα, και εξωγενείς παράγοντες (πίεση που ασκείται εξωτερικά της σήραγγας), οι οποίες περιλαμβάνουν καλοήθεις όγκους, όπως λιπώματα, γάγγλια, και αγγειακές δυσπλασίες. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι συχνά ένα σύμπτωμα της αμυλοείδωσης και του πολλαπλού μυελώματος που σχετίζεται με πολυνευροπάθεια και καρδιομυοπάθεια.


Τα επαγγέλματα που είναι υπεύθυνα για σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα προκαλείται από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις και η επιβάρυνση είναι αθροιστική.

Τα επαγγέλματα που απαιτούν επαναλαμβανόμενες χειρωνακτικές πράξεις ή συγκεκριμένες στάσεις του  καρπού σχετίζονται με αυξημένη επίπτωση του συνδρόμου.


Προδιαθεσικοί παράγοντες για ανάπτυξη του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλες ασθένειες προκαλούν φλεγμονή των τενόντων των καμπτήρων.
  • Ο υποθυρεοειδισμός και το μυξοίδημα προκαλούν εναπόθεση βλεννοπολυσακχαριτών τόσο στο περινεύριο του μέσου νεύρου, καθώς και στους τένοντες που διέρχονται διαμέσου του καρπιαίου σωλήνα.
  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες βιώνουν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα λόγω των ορμονικών αλλαγών (υψηλά επίπεδα προγεστερόνης) και της κατακράτησης νερού (το οποίο διογκώνει τον αρθρικό υμένα).
  • Προηγούμενοι τραυματισμοί όπως τα κατάγματα του καρπού.
  • Διαταραχές που οδηγούν σε κατακράτηση υγρών ή που σχετίζονται με φλεγμονή, όπως: φλεγμονώδης αρθρίτιδα, κάταγμα Colles’, αμυλοείδωση, υποθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, ακρομεγαλία, νεφροπάθεια, χρήση κορτικοστεροειδών και οιστρογόνων. Η ακρομεγαλία προκαλεί υπερβολική έκκριση αυξητικών ορμονών. Αυτό προκαλεί τους μαλακούς ιστούς και τα οστά γύρω από τη σήραγγα να αναπτυχθούν και να συμπιέσουν το μέσο νεύρο.
  • Οι όγκοι (συνήθως καλοήθεις), όπως ένα γάγγλιο ή ένα λίπωμα, μπορεί να προεξέχει εντός του καρπιαίου σωλήνα, μειώνοντας την ποσότητα του χώρου (λιγότερο από 1 %).
  • Η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο: Άτομα παχύσαρκα (ΔΜΣ > 29) έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες από τα λεπτά άτομα (ΔΜΣ < 20) να διαγνωστούν με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
  • Η συμπίεση ή ο ερεθισμός των νευρικών κλάδων που συμβάλλουν στην μέσο νεύρο στον αυχένα, ή οπουδήποτε πάνω από τον καρπό, αυξάνει την ευαισθησία των νεύρων σε συμπίεση στον καρπό.
  • Ετερόζυγες μεταλλάξεις στο γονίδιο SH3TC2, που συνδέεται με το σύνδρομο Charcot – Marie-Tooth, προσδίδουν ευαισθησία σε νευροπάθεια, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

Διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Τα συμπτώματα, τα κλινικά ευρήματα και ο ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος τα σημεία Tinel και Phalen χρησιμοποιούνται για την διάγνωση. Το ηλεκτρομυογράφημα μπορεί να επαληθεύσει αντικειμενικά τη δυσλειτουργία του μέσου νεύρου.

Τα νευρολογικά ευρήματα μπορεί να περιλαμβάνουν μια αλλαγή της αισθητικότητας (δηλαδή, απώλεια της αίσθησης κάτω από ένα δερμοτόμιο που αντιστοιχεί σε συμπίεση του νωτιαίου μυελού), νευροπάθεια, μυοπάθεια, το σημείο Tinel, ή το σημείο Phalen λόγω συμπίεσης του καρπιαίου σωλήνα.

Σημείο Phalen: Ο ασθενής τοποθετεί τους καρπούς σε 90ο. Αν παρουσιασθούν παραισθησίες στην πορεία του μέσου νεύρου μέσα σε 60 δευτερόλεπτα από την έναρξη της δοκιμασίας τότε είναι θετικό το σημείο για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Σημείο Tinel: Εκλύεται με ήπια κτυπήματα στην πορεία του μέσου νεύρου στον καρπό με κατεύθυνση από το κέντρο προς την περιφέρεια. Το τεστ είναι θετικό όταν ο ασθενής διαμαρτύρεται για μυρμήγκιασμα ή κάτι που μοιάζει με ηλεκτρικό σοκ στην πορεία του μέσου νεύρου.

Σημείο Durkan: Η συμπίεσης ή η σταθερή πίεση στην παλάμη πάνω από το νεύρο για μέχρι 30 δευτερόλεπτα προκαλεί συμπτώματα.

Το σημείο ανύψωσης χεριού: Κατά την ανύψωση χεριού δεν θα έχει καμία απώλεια αισθητικότητας. Αν υπάρχει πίεση στο σημείο θωρακικής εξόδου θα εκλυθούν τα συμπτώματα.


Πρόληψη του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Αποφυγή επαναλαμβανόμενων κινήσεων, τροποποίηση της εργασίας μέ χρήση εργονομικού εξοπλισμού, κατάλληλα διαλείμματα, εναλλακτικές λύσεις αντί για χρήση χεριού και θεραπείες, όπως η λήψη κουρκουμίνης (αντιφλεγμονώδες), ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Ισομετρικές ασκήσεις θα βοηθήσουν στην πρόληψη για άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Το Stretching πριν την δραστηριότητα και κατά τα διαλείμματα θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από την ένταση στον καρπό. Τοποθετήστε το χέρι σταθερά σε μια επίπεδη επιφάνεια και πιέστε απαλά για μερικά δευτερόλεπτα για να τεντώσετε τον καρπό και τα δάχτυλα. Ένα παράδειγμα για ισομετρική άσκηση του καρπού γίνεται κάνοντας σφιχτή γροθιά και απελευθερώνοντας τα δάχτυλα σαν βεντάλια δάχτυλα.


Θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα,

Γενικά αποδεκτές θεραπείες περιλαμβάνουν: στεροειδή είτε από το στόμα ή με ένεση σε τοπικό επίπεδο, νάρθηκες χεριού,  χειρουργική απελευθέρωση του εγκάρσιου καρπικού συνδέσμου, γιόγκα, λέιζερ, βιταμίνες και θεραπεία με ασκήσεις.

Η πρώιμη χειρουργική επέμβαση με την απελευθέρωση του καρπιαίου σωλήνα ενδείκνυται όταν υπάρχουν κλινικές ενδείξεις βλάβης του μέσου νεύρου. Η θεραπεία πρέπει να μπορεί να επιλύσει τα συμπτώματα μέσα σε 2 έως 7 εβδομάδες. Αν υπάρχει υποκείμενη νόσος , όπως σακχαρώδης διαβήτης, συνυπάρχουσα αυχενική ριζοπάθεια, υποθυρεοειδισμός, πολυνευροπάθεια, εγκυμοσύνη, ρευματοειδής αρθρίτιδα και σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα λόγω επαγγέλματος πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

  • Νάρθηκες χεριού

Ένας άκαμπτος νάρθηκας μπορεί να κρατήσει τον καρπό σε ευθεία γραμμή. Πολλοί άνθρωποι είναι απρόθυμοι να χρησιμοποιούν νάρθηκες αν και πολλές φορές διορθώνουν το πρόβλημα και ξεκουράζουν το μέσο νεύρο. Ο νάρθηκας μπορεί να χρησιμοποιείται και τη νύχτα προληπτικά.

  • Κορτικοστεροειδή

Οι ενέσεις κορτικοστεροειδών μπορεί να είναι αποτελεσματικές για προσωρινή ανακούφιση από τα συμπτώματα, ενώ ένα άτομο αναπτύσσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να απαλλαγεί από το σύνδρομο. Αυτή η θεραπεία δεν είναι κατάλληλη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όμως. Σε γενικές γραμμές, οι τοπικές ενέσεις στεροειδών πρέπει να γίνονται για μικρό χρονικό διάστημα.

  • Χειρουργική

Η απελευθέρωση του καρπιαίου σωλήνα συνιστάται όταν υπάρχει σταθερά και όχι μόνο διαλείποντα συμπτώματα, όπως μούδιασμα, μυϊκή αδυναμία ή ατροφία, και όταν ο νάρθηκας που τοποθετείται τη νύχτα δεν ελέγχει τα διαλείποντα συμπτώματα.

Η ανοικτή μέθοδος είναι η κλασική μέθοδος με τομή επιμήκη η οποία γίνεται στο μέσον της παλάμης και επί της μέσης χειρομαντικής γραμμής, δεν χρειάζεται ειδικά εργαλεία για να πραγματοποιηθεί και μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία. Έχει το μειονέκτημα ότι πρέπει να κοπούν όλα τα ανατομικά στρώματα της παλάμης από το δέρμα, υποδόριο, μύες μέχρι και o παλαμιαίος σύνδεσμος, ενώ στην ενδοσκοπική μέθοδο κόβεται μόνο ο σύνδεσμος. Επίσης, ο χρόνος αποκατάστασης του χεριού είναι περίπου τέσσερις εβδομάδες (στις δυο εβδομάδες κόβονται τα ράμματα).

Ημιανοικτή μέθοδος (minimal invasive): Γίνεται μία τομή περιορισμένη 3-4 εκατοστών και με ειδικό προστατευτικό εργαλείο ανυψώνεται το δέρμα και εισάγεται ένα ειδικό κοπτικό σαν δρέπανο και κόβει συρόμενο τον σύνδεσμο με ημι-τυφλή μέθοδο. Πλεονεκτεί έναντι της ανοικτής μεθόδου ως προς την τομή αλλά στην ανοικτή ο χειρουργός έχει μεγαλύτερο χειρουργικό πεδίο. Δεν έχει κανένα πλεονέκτημα έναντι των ενδοσκοπικών μεθόδων.

Η επέμβαση γίνεται και ενδοσκοπικά  και μέσα από οπή μόλις 1-2 εκατοστών και η επούλωση είναι ταχύτατη (3 με 4 ημέρες), ενώ η  επάνοδος στην εργασία γίνεται μέσα σε μια  εβδομάδα. Η επέμβαση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό, πραγματοποιείται με τοπική ή γενική νάρκωση, διαρκεί περίπου 45 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αυθημερόν. 

Σε περιπτώσεις που το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι παραμελημένο πλέον των πέντε χρόνων, με ατροφία μυών, περιστατικά με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή νεφροπάθεια ή αμυλοείδωση όπου χρειάζεται να γίνει υμενεκτομή ή νευρόλυση δεν προσφέρονται πάντα για ενδοσκοπική διάνοιξη και πολλές φορές είναι αναγκαία η ευρεία διάνοιξη με μεγάλη τομή.

  • Φυσιοθεραπεία

Οι πιο δραστικοί τρόποι για να μειώσετε το στρες στους καρπούς είναι να αλλάξετε τον τρόπο χρήσεως των χεριών σας ή η χειροπρακτική και οι μαλάξεις με το χέρι.


Πρόγνωση

Παρόλο που τα αποτελέσματα είναι γενικά καλά, ορισμένοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε φτωχότερα αποτελέσματα, όπως σε λανθασμένη διάγνωση.

Διαβάστε, επίσης,

Πολλαπλούν μυέλωμα

Μυρμήγκιασμα

Χειροπρακτική

Ρεφλεξολογία

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Papimi

Μεγαλακρία

Αποκαταστάσεις αθλητικών κακώσεων

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ