Η σόγια έχει πάρα οφέλη για την υγεία
Η σόγια είναι πηγή πρωτεϊνών, πολυακόρεστων (ω3 και ω6) λιπαρών οξέων, φυτικών ινών, φυτοχημικών, βιταμινών και μετάλλων.
Οι ευεργετικές της ιδιότητες στην υγεία αποδίδονται κατά κύριο λόγο στις πρωτεΐνες και τις ισοφλαβόνες που περιέχει.
Οι ευεργετικές δράσεις της σόγιας στην υγεία αφορούν:
- την αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος,
- τη δυσανεξία στη λακτόζη,
- τη δυσλιπιδαιμία,
- την αρτηριακή υπέρταση και τη λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων,
- το μεταβολικό σύνδρομο,
- την παχυσαρκία,
- τον σακχαρώδη διαβήτη,
- τους καρκίνους μαστού, έσω γεννητικών οργάνων και προστάτη,
- την οστεοπόρωση
- την εμμηνόπαυση,
- την ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου κυρίως λόγω ευνοϊκής επίδρασης στα λιπίδια του αίματος. Η κατανάλωση σόγιας και παραγώγων της σχετίζεται με τη μείωση της ολικής και της LDL-χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και την αύξηση της HDL-χοληστερόλης,
- την άνοια, αφού η χορήγηση σόγιας βελτιώνει τη μνήμη και τη λειτουργία του μετωπιαίου λοβού και ιδίως σε άτομα σε αρχικά στάδια άνοιας,
- την αντιγήρανση αφού διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.
Διαβάστε, επίσης,
Πρόληψη του διαβήτη με την διατροφή
Οδηγίες για την πρόληψη καρκίνου του προστάτη
Διαλύστε το λίπος στο σώμα σας με βιταμίνες
Οι πιο δυνατοί συνδυασμοί τροφίμων
Η σημασία της πρόληψης στον καρκίνο του μαστού
Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη
Οι κίνδυνοι από τα μεταλλαγμένα
Πρωτογενής πρόληψη καρκίνου του μαστού
Tα φυτά για την καλή κυκλοφορία του αίματος
Τρόφιμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου
Χρήσιμες συμβουλές για τις ανοργασμικές γυναίκες
Οι βιταμίνες για την αθηροσκλήρωση
Σόγια για καρκίνο ενδομητρίου και ωοθηκών
Η διατροφή στον καρκίνο του παχέος εντέρου
Όταν κάποιος δεν μπορεί να καταναλώσει γαλακτοκομικά
www.emedi.gr