Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΒόταναΜυστικά για το αφέψημα βοτάνων

Μυστικά για το αφέψημα βοτάνων

Φτιάξτε το καλύτερο αφέψημα βοτάνων

Χρήσιμες συμβουλές για τα καλύτερα αφεψήματα

Η λέξη αφέψημα σημαίνει αφήνω να ψηθεί. Παίρνουμε, δηλαδή, το θεραπευτικό μέρος του φυτού και το βράζουμε με νερό (συνήθως, βράζουμε τα σκληρά τμήματα του φαρμακευτικού φυτού, δηλαδή, τις ρίζες, τις φλούδες, τα κοτσάνια και τους σπόρους).

Για το τσάι καλύτερα είναι τα φύλλα και τα αποξηραμένα άνθη.

Αν είναι ψιλοκομμένα χρειάζεται να βράσουν μόνο 5 λεπτά. Αν είναι σκληρές ρίζες ή φλούδες πρέπει να τις βράζουμε 15 έως 20 λεπτά, για να μας δώσουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Ο χρόνος, γενικά, που βράζονται τα βότανα εξαρτάται από την αντοχή των ιστών του φυτού στη θερμότητα.

Συνήθως, βράζονται 3 κουταλιές σε δύο φλιτζάνια νερό. Αρχικά αφήνετε το νερό να κοχλάζει ξεσκέπαστο μέχρι να μείνει στο δοχείο το μισό, αλλά μετά σκεπάζετε και το αφήνετε να βράσει για την υπόλοιπη ώρα. Αν θέλετε να μην φύγουν οι αιθέριες ουσίες σκεπάζετε από την αρχή. Μόλις κατεβάσετε το αφέψημα από τη φωτιά το σουρώνετε. Και πρέπει να το πιείτε, με δόσεις, μέσα σε 12 ώρες, γιατί μετά αλλοιώνεται και χάνει τη θεραπευτική του δύναμη. 

Μπορείτε να βράσετε νερό και να το χύσετε πάνω στα αποξηραμένα φύλλα ή άνθη του βοτάνου και να το αφήσετε να σταθεί για 5-15 λεπτά και να το σουρώσετε.

Προτιμάτε να χρησιμοποιείτε μη μεταλλικά δοχεία.

Μην βάζετε ζάχαρη, αλλά αν θέλετε να γλυκάνετε χρησιμοποιήστε λίγο μέλι.

Διαβάστε, επίσης,

Συνταγή αφεψήματος βοτάνων

Πώς θα απολαύσετε καλύτερα τα αφεψήματα βοτάνων

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΗ μαγειρική σόδα σαν φάρμακο
Επόμενο άρθροΑπήγανος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ