Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΗ λαβυρινθίτιδα

Η λαβυρινθίτιδα

Print Friendly, PDF & Email

Μήπως έχετε λαβύρινθο;

Η λαβυρινθίτιδα ή αιθουσαία νευρωνίτιδα, ICD-10 H83.0 είναι μια ασθένεια του έσω ωτός με φλεγμονή της αίθουσας του λαβυρίνθου (ενός συστήματος από στόμια και κοιλότητες που επικοινωνούν μεταξύ τους στο έσω ους). Πήρε το όνομά της η νόσος από τις λαβύρινθους που στεγάζουν το αιθουσαίο σύστημα, το οποίο ανιχνεύει τις αλλαγές στη θέση της κεφαλής. Η λαβυρινθίτιδα μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της ισορροπίας, ίλιγγο, απώλεια ακοής και εμβοές.Το πιο επίμονο και ενοχλητικό σύμπτωμα είναι ο ίλιγγος.

Η λαβυρινθίτιδα, συνήθως, προκαλείται από έναν ιό, αλλά μπορεί, επίσης, να προκύψει από βακτηριακή μόλυνση, τραυματισμό στο κεφάλι, ακραίο στρες, αλλεργία ή ως αντίδραση σε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Και τα βακτήρια και οι ιοί  μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη απώλεια της ακοής.

Η λαβυρινθίτιδα συχνά ακολουθεί μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Όταν ένας ξαφνικός τραυματισμός συμβαίνει στο σύστημα της ισορροπίας, ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται πολύ άρρωστος για ώρες έως μερικές ημέρες με ένα αίσθημα περιδίνησης, αστάθειας, ζαλάδας, και συχνά εφίδρωση, ναυτία και έμετο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σήματα που αποστέλλονται δεν είναι πλέον είναι ίσα και αντίθετα, και ο εγκέφαλος ερμηνεύει τη διαφορά ως συνεχή κίνηση. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι μετά από αυτή την αρχική περίοδο ο εγκέφαλος αναγνωρίζει ότι τα σήματα που λαμβάνονται από τα αυτιά είναι λανθασμένα. Ο ασθενής αισθάνεται ασταθής, ενώ στέκεται, επειδή τα σήματα που χρησιμοποιούνται συνήθως για να διατηρήσει την ισορροπία έχουν απενεργοποιηθεί. Ο ασθενής μπορεί, επίσης, να αναφέρει ζάλη ή θολή όραση με κινήσεις. Η όραση και η ιδιοδεκτικότητα (η αίσθηση της πίεσης στο κάτω μέρος των ποδιών) χρησιμοποιούνται, επίσης, για να διατηρήσει την ισορροπία, έτσι ώστε ο ασθενής μπορεί να περπατήσει, αλλά θα αισθάνεται ασταθής και μπορεί να πέσει στο σκοτάδι.

Οι περισσότερες περιπτώσεις λαβυρινθίτιδας από ιούς συμβαίνουν σε ενήλικες ηλικίας 30-60 ετών. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου 1 στα 6 άτομα που επισκέφθηκαν γιατρό τους με συμπτώματα ιλίγγου είχε λαβυρινθίτιδα.


Σημεία και συμπτώματα λαβυρινθίτιδας

 • Το πιο σημαντικό και εξουθενωτικό σύμπτωμα της λαβυρινθίτιδας είναι ο σοβαρός ίλιγγος. Το αιθουσαίο σύστημα αποτελείται από τρία ημικυκλικά κανάλια και ανιχνεύει αλλαγές στην περιστροφική κίνηση, και τα ωτοκονία, ανιχνεύουν αλλαγές στην γραμμική κίνηση. Ο εγκέφαλος συνδυάζει τις οπτικές ενδείξεις με τις  αισθητικές πληροφορίες από το αιθουσαίο σύστημα για τον προσδιορισμό των προσαρμογών που απαιτούνται για να διατηρήσει την ισορροπία του.
 • Το αιθουσαίο σύστημα μεταδίδει, επίσης, πληροφορίες για την κίνηση της κεφαλής από τους μυς του οφθαλμού, που αποτελούν το αιθουσο-οφθαλμικό αντανακλαστικό που βοηθάει στη  συνεχή οπτική εστίαση κατά τη διάρκεια της κίνησης. Όταν το αιθουσαίο σύστημα επηρεάζεται από λαβυρινθίτιδα, γρήγορη και ανεπιθύμητη κίνηση των ματιών (νυσταγμός) συμβαίνει συχνά από την κακή λειτουργία της περιστροφικής κίνησης. Η ναυτία, το άγχος, και ένα γενικό αίσθημα κόπωσης συχνά οφείλονται στα παραμορφωμένα σήματα ισορροπία που λαμβάνει ο εγκέφαλος από το εσωτερικό αυτί. Αυτό μπορεί επίσης να προκαλείται από τις αλλαγές της πίεσης, όπως κατά τη διάρκεια πτήσης ή σε καταδύσεις.
 • Το χρόνιο άγχος είναι μια κοινή παρενέργεια της λαβυρινθίτιδας, που μπορεί να παράγει τρόμο, αίσθημα παλμών της καρδιάς, κρίσεις πανικού, αποπροσανατολισμό και κατάθλιψη. Συχνά μια κρίση πανικού είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της λαβυρινθίτιδας. Ενώ η ζάλη μπορεί να προκληθεί από έντονο άγχος, η λαβυρινθίτιδα μπορεί να προκαλέσει μια κρίση πανικού.

Η εξήγηση της σχέσης μεταξύ αιθουσαίας δυσλειτουργίας και διαταραχής πανικού:

Ψυχοσωματικό μοντέλο: αιθουσαία δυσλειτουργία που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα του άγχους.

Σωματοψυχικό μοντέλο: η διαταραχή πανικού ενεργοποιείται από παρερμηνεία των εσωτερικών ερεθισμάτων (π.χ., τα ερεθίσματα από την αιθουσαία δυσλειτουργία), που ερμηνεύονται ως σήματα επικείμενου σωματικού κινδύνου. Η αυξημένη ευαισθησία στο αιθουσαίο σύστημα οδηγεί σε αυξημένο άγχος και ανάπτυξη της διαταραχής πανικού.

Θεωρία δικτύου συναγερμού: Ο πανικός σηματοδοτεί νοραδρενεργικούς, σεροτονεργικούς, και άλλους νευρικούς υποδοχείς. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ο πανικός μπορεί να προκληθεί από ερεθίσματα που πυροδοτούν με  ψευδή συναγερμό μέσω προσαγωγών στον υπομέλανα τόπο, που στη συνέχεια ενεργοποιεί το νευρωνικό δίκτυο. Το δίκτυο αυτό φαίνεται να προκαλεί άγχος και περιλαμβάνει το μεταιχμιακό σύστημα, τον μεσεγκέφαλο και τις προμετωπιαίο περιοχές. Η αιθουσαία δυσλειτουργία στη ρύθμιση της αυξημένης ευαισθησίας του υπομέλανα τόπου μπορεί να είναι μια πιθανή σκανδάλη σηματοδότησης.

Γενικά τα συμπτώματα και σημεία της λαβυρινθίτιδας είναι:

 • Ίλιγγος
 • Ζάλη
 • Βαρυκοϊα με αυξομειώσεις
 • Ναυτία και έμετοι
 • Εμβοές
 • Εφίδρωση
 • Σιελόρροια
 • Κακουχία
 • Υπερκαπνία
 • Νυσταγμός

Αίτια λαβυρινθίτιδας

Φυσιολογικά: διαταραχή των αιθουσαίων, οπτικών και σωματοαισθητικών συστημάτων που προκαλείται από ένα εξωτερικό ερέθισμα, όπως η διακοπή γρήγορων περιστροφικών κινήσεων, το ύψος και η νόσος των ταξιδιωτών

Παθολογικά: διαταραχή της ισορροπίας στο αιθουσαίο σύστημα λόγω βλάβης κατά μήκος της αιθουσαίας νευρικής οδού (από το έσω ους έως τον εγκεφαλικό φλοιό)

-Λοιμώξεις (κυρίως ιογενείς)

-Όγκοι

-Αγγεϊτιδα

-Έμφρακτο

-Ωτοτοξικά φάρμακα, κυρίως, αμινογλυκοσίδες

-Κρανιοεγκεφαλική κάκωση

-Νευρωνίτιδα


Παράγοντες κινδύνου για λαβυρινθίτιδα

-Τραύμα

-Υπερένταση

-Λήψη φαρμάκων

-Προδιαθεσικές ιογενείς λοιμώξεις

-Καρδιαγγειακές παθήσεις

-Παθήσεις εγκεφαλικών αγγείων


Διάγνωση λαβυρινθίτιδας

 • Ηλεκτρονυσταγμογραφία
 • Θερμική εξέταση με διακλυσμό
 • Εξέταση δια περιστροφής
 • Εκούσιος, έντονος υπεραερισμός για 1-3 λεπτά
 • Αξονική και μαγνητική τομογραφία για πιθανή βλάβη
 • Το ιστορικό και η κλινική εξέταση είναι διαγνωστικά

Διαφορική διάγνωση λαβυρινθίτιδας

 • Οξεία ιογενής λαβυρινθίτιδα
 • Κλοήθης ίλιγγος θέσης
 • Σύνδρομο Meniere
 • Μεταδιασεισικό σύνδρομο
 • Χρόνια βακτηριακή ωτομαστοειδίτιδα
 • Τοξικές βλάβες από φάρμακα της αίθουσας του λαβυρίνθου
 • Αγγειακή ανεπάρκεια
 • Όγκοι γεφυροπαρεγκεφαλιδικής γωνίας, όπως το ακουστικό νευρίνωμ
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας
 • Παραλοιμώδης εγκεφαλοπάθεια
 • Παραλοιμώδης εγκεφαλική νευρίτιδα
 • Σύνδρομο του Ramsay Hunt
 • Αγειϊτιδα συστηματική ή του ΚΝΣ
 • Επιληψία του κροταφικού λοβού
 • Ήπιος ίλιγγος θέσης

Θεραπεία της λαβυρινθίτιδας

 • Αντιμετώπιση της υποκείμενης πάθησης
 • Ο ασθενής είναι καλό να ξαπλώνει με τα μάτια κλειστά σε ένα ήσυχο σκοτεινό δωμάτιο κατά τη διάρκεια των κρίσεων
 • Μείωση της πρόσληψης αλατιού
 • Φάρμακα

-Προμεθαζίνη 25 mg 4 φορές την ημέρα ή διαζεπάμη 5 mg 4 φορές την ημέρα ή πλοχλωροπεραζίνη υπόθετα 25 mg σε εμέτους ή μεκλοζίνη  25 mg 4 φορές την ημέρα ή σκοπολαμίνη διαδερμικά. Οι εκλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης είναι αποτελεσματικοί στη θεραπεία λαβυρινθίτιδας. Δρουν με ανακούφιση των συμπτωμάτων άγχους και μπορεί να διεγείρουν την ανάπτυξη νέων νευρικών διασυνδέσεων εντός του έσω ωτός, επιτρέποντας την ταχύτερη αιθουσαία αποκατάσταση.Οι SSRIs  επηρεάζουν το αιθουσαίο σύστημα με άμεσο τρόπο και μπορεί να μειώσoυν τη ζάλη. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η ιογενής λαβυρινθίτιδα πρέπει να αντιμετωπίζεται στα πρώτα της στάδια με κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη, και πιθανώς με αντι-ιική φαρμακευτική αγωγή, όπως valacyclovir για να αποφευχθεί μόνιμη βλάβη στο έσω αυτί.

 • Η αιθουσαία θεραπεία αποκατάστασης είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσει σημαντικά τη ζάλη από λαβυρινθίτιδα.

Οι στρατηγικές αποκατάστασης που χρησιμοποιούνται πιο συχνά:

-Ασκήσεις σταθερότητας – Κινείτε το κεφάλι από τη μία πλευρά στην άλλη, ενώ σταθεροποιείτε το βλέμμα σας σε ένα σταθερό αντικείμενο (με στόχο να αποκαταστήσετε το οφθαλμοκινητικό αντανακλαστικό). Μια προηγμένη εξέλιξη αυτής της άσκησης  είναι το περπάτημα σε μια ευθεία γραμμή, ενώ γυρνάτε από τη μία πλευρά στην άλλη, περιστρέφοντας το κεφάλι.

-Ασκήσεις εξοικείωσης – Οι κινήσεις αυτές έχουν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν συμπτώματα και στη συνέχεια να μειώσουν την αρνητική αιθουσαία ανταπόκριση. Παραδείγματα αυτών περιλαμβάνουν τις ασκήσεις BrandtDaroff.

-Λειτουργική επανεκπαίδευση – Ορθοστατικός έλεγχος, χαλάρωσης και ασκήσεις ισορροπίας. Αυτές οι ασκήσεις λειτουργούν αμφισβητώντας το αιθουσαίο σύστημα. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν αύξηση του πλάτους κίνησης  της κεφαλής ή κινήσεις του εστιακού σημείου, αύξηση της ταχύτητας της κίνησης, και συνδυασμό κινήσεων, όπως το περπάτημα και η στροφή της κεφαλής.

 


Πρόγνωση λαβυρινθίτιδας

Ανάκαμψη από οξεία φλεγμονή διαρκεί συνήθως από μία έως έξι εβδομάδες, αλλά η ζάλη μπορεί να διαρκέσει για πολλούς μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Η ανάκαμψη από μια μόνιμη βλάβη του έσω ωτός τυπικά ακολουθεί δύο φάσεις:

Μια οξεία περίοδο, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει σοβαρό ίλιγγο και εμέτους

Περίπου δύο εβδομάδες υποοξεία συμπτώματα και ταχεία ανάρρωση

Ένα κατεστραμμένο σύστημα ισορροπίας έχει μικρή ικανότητα να επιδιορθώσει το πρόβλημα και οι περισσότεροι ασθενείς  χρειάζονται θεραπεία αιθουσαίας  αποκατάστασης (VRT).

Η λαβυρινθίτιδα από φυσιολογικά αίτια υποχωρεί, σχεδόν, πλήρως.

Διαβάστε, επίσης,

Ωτοσκλήρυνση

Ακουστικό νευρίνωμα

Μήπως έχετε ναυτία;

Η νόσος του Meniere

Χειροπρακτική

Scrophularia nodosa

Nόσος Meniere

Βουίζουν τ’ αυτιά σας;

Με τι ασχολείται η ωτορινολαρυγγολογία

Μήπως βουίζουν τ’ αυτιά σας;

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ