Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠαθολογίαΔιάγνωση ασθενειών από τα πόδια

Διάγνωση ασθενειών από τα πόδια

Print Friendly, PDF & Email

Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση ασθενειών από τα πόδια

Τραύμα, μόλυνση, ασθένεια του δέρματος μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στο δέρμα των ποδιών.

Οι κυριότερες ασθένειες που μπορεί να διαγνωστούν από τα πόδια

-Τοπικές ασθένειες ποδιών

 • Κάλοι

Οι κάλοι είναι μια περιοχή υπερκεράτωσης που προκαλείται από την τριβή και την πίεση.

 • Νεανική πελματιαία δερματοπάθεια (Juvenile plantar dermatosis)

Αυτή χαρακτηρίζεται από συμμετρικό εξάνθημα που εντοπίζεται στις επιφάνειες των πελμάτων ειδικά στα σημεία στήριξης (weight bearing areas) και μπορεί να σχετίζεται με την χρήση αθλητικών παπουτσιών. Η νόσος συνήθως προσβάλλει νεαρούς ενήλικες που φορούν αθλητικά παπούτσια μερικοί από τους οποίους μπορεί να είχαν ατοπική δερματίτιδα στο παρελθόν. Συνήθως, αγαπούν το ποδόσφαιρο και τα άλλα σπορ και φαίνεται ότι το θερμό και υγρό περιβάλλον που δημιουργείται από αυτά τα παπούτσια σε συνδυασμό με την τριβή αποτελούν την αιτία. Η καμάρα του ποδιού είναι συνήθως ελεύθερη εξανθήματος και στην κατάσταση αυτή συστήνεται η χρήση δερμάτινων παπουτσιών και βαμβακερών καλτσών καθώς και η συχνή αλλαγή των παπουτσιών στη διάρκεια της ημέρας. Επιπρόσθετα τοπικά στεροειδή και ενυδατικές κρέμες θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση.

 • Κονδυλώματα στο πόδι από τον ιό HPV
 • Το πόδι του αθλητή

Το πόδι του αθλητή (επιδέρμωση άκρου ποδός) είναι μια μυκητιασική λοίμωξη. Είναι συνηθισμένη μεταξύ των αθλητών, αλλά μπορεί να συμβεί και σε οποιονδήποτε μη αθλητή. Εμφανίζεται πιο συχνά μεταξύ των δακτύλων, μπορεί, όμως, να εξαπλωθεί και στα νύχια ή τις κορυφές των δακτύλων. Συμβαίνει συνήθως επειδή τα παπούτσια παρέχουν το ζεστό, υγρό και σκοτεινό περιβάλλον όπου ευνοείται η ανάπτυξη του μύκητα. Τα πρώτα συμπτώματα είναι συνήθως ο έντονος κνησμός και το κάψιμο ανάμεσα στα δάχτυλα. Αν δεν αντιμετωπιστεί το σύμπτωμα του ποδιού του αθλητή μπορεί επίσης να δημιουργήσει απολέπιση δέρματος, φουσκάλες, ξηρό και φολιδωτό δέρμα, ακόμα και πέσιμο των νυχιών.

 • Η νόσος χεριών, ποδιών και στόματος

Είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί φουσκάλες όχι μόνο τα πόδια, αλλά και τις παλάμες και το στόμα. Ιογενές σύνδρομο με χαρακτηριστικό εξάνθημα χεριών ποδιών και ενάνθημα στόματος.

 • Δυσιδρωσικό έκζεμα

Το δυσιδρωσικό έκζεμα είναι μία υποτροπιάζουσα μορφή φυσαλιδώδους δερματίτιδας, που θεωρείται αντίδραση σε ποικίλους ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες, όπως η θερμότητα, το στρες, η μυκητίαση των ποδιών αλλά και χημικές ουσίες όπως το νικέλιο, το κοβάλτιο και τα αρώματα. Εμφανίζεται κυρίως τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες και εντοπίζεται συνήθως στα πλάγια των δακτύλων των άκρων χεριών και τις παλάμες, αλλά μπορεί να προσβληθούν και τα δάκτυλα των ποδιών και τα πέλματα. Τυπικά χαρακτηρίζεται από μικρές φυσαλίδες που συνοδεύονται από έντονη φαγούρα ή αίσθημα καύσου, οι οποίες στη συνέχεια μπορεί να σπάσουν και να δημιουργηθούν εφελκίδες (κρούστες), ενώ συνυπάρχει ξηροδερμία και ενίοτε ρωγμές στην επιδερμίδα.

 • Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Είναι μια επώδυνος φλεγμονώδης κατάσταση, από υπερχρησιμοποίηση (overuse) που αφορά την πελματιαία περιτονία. Είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στην περιοχή της πτέρνας. Η πελματιαία περιτονία είναι μια πυκνή ινώδης ταινία συνεκτικού ιστού, που μοιάζει με τένοντα και που ξεκινά από την πτέρνα, εκτείνεται δια του άκρου ποδός υποστηρίζοντας την καμπύλη του, προς τα πέντε δάκτυλα. 10% του πληθυσμού, τουλάχιστον μια φορά και κατά την διάρκεια της ζωής θα παρουσιάσει το πρόβλημα, με διαφορετική σοβαρότητα. Η πελματιαία απονεύρωση είναι το κεντρικό τμήμα της πελματιαίας περιτονίας, σαν μια λαστιχένια ζώνη-ταινία,που ξεκινά από την πτέρνα και φθάνει στο πρόσθιο άκρο πόδι, σχηματίζοντας την «αψίδα» του ποδιού, την λεγόμενη καμάρα. Εάν η ταινία είναι κοντή τότε έχουμε υψηλή καμάρα και εάν έχουμε μακριά ταινία τότε σχηματίζεται η λεγόμενη πλατυποδία. Επίσης, ένα στρώμα λίπους στην περιοχή της πτέρνας καλύπτει την απονεύρωση και μας βοηθάει στην απορρόφηση των κραδασμών κατά την διάρκεια της βάδισης.

 • Αλλαγή στη θερμοκρασία και περίμετρο των άκρων με οίδημα και πόνο στη γαστροκνημία

Υποδηλώνει φλεβοθρόμβωση των κάτω άκρων

 • Αλλαγή χρώματος των άκρων και κιρσοειδείς φλέβες

Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων

-Γενικές ασθένειες με συμπτώματα στα πόδια

 • Ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια μορφή αρθρίτιδας. Η ουρική αρθρίτιδα προσβάλλει συνήθως το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού και συνήθως ξεκινά ως  με έντονο πόνο και πρήξιμο στις αρθρώσεις. Το συκώτι, ο γαύρος, το σκουμπρί, τα ξερά φασόλια, τα μπιζέλια, και η μπύρα, αυξάνουν το ουρικό οξύ στο σώμα.

 • Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια μη μεταδοτική νόσος. Τα άτομα με ψωρίαση έχουν κόκκινες, και συχνά φολιδωτές κηλίδες στο δέρμα των ποδιών τους. Τα νύχια των χεριών και των ποδιών επηρεάζονται συχνά (ψωριασική δυστροφία των νυχιών) και μπορεί να θεωρηθεί ως μεμονωμένο εύρημα.

 • Διαβητικό έλκος

Τα νευρογενή έλκη, επίσης γνωστή ως διαβητικά έλκη. Οι επιπλοκές στα πόδια είναι από τις πιο σοβαρές και δαπανηρές επιπλοκές του διαβήτη. Περίπου το 15% των διαβητικών είναι πιθανό να εμφανίσουν έλκος ποδός κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι τρείς κύριοι λόγοι εμφάνισης διαβητικού έλκους ποδός είναι η νευροπάθεια, η ανεπαρκής κυκλοφορία αίματος (ισχαιμία) και η λοίμωξη. Τα έλκη αυτά δεν επουλώνονται. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται και πέφτουν ανεξέλεγκτα, όπως συχνά μπορεί να συμβαίνει σε άτομα με διαβήτη, τα νεύρα  επηρεάζονται και οι ασθενείς δεν αισθάνονται τους τραυματισμούς.

 • Παγωμένα πόδια

Σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού, μία πάθηση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδυνατεί να παράγει αρκετές ορμόνες και σας κάνει πιο ευαίσθητους στο κρύο.Αυτό συνδυάζεται με απώλεια μαλλιών, κούραση, συμπτώματα κατάθλιψης ή παχυσαρκία.

 • Πληκτροδακτυλία

Αν πιέσετε τα δύο νύχια μαζί, κανονικά πρέπει να υπάρχει ένα μικρό κενό μεταξύ των δακτύλων. Αν δεν υπάρχει τότε είναι πιθανό να πάσχετε από πληκτροδακτυλία, που υποδηλώνει πνευμονική νόσο ή καρκίνο του πνεύμονα και κυστική ίνωση.

 • Απώλεια τριχών στα δάκτυλα των ποδιών

Εάν δεν έχουν τρίχες τα δάκτυλα των ποδιών σημαίνει κυκλοφοριακό πρόβλημα. Αν τα δάχτυλα των ποδιών σας δεν παίρνουν αρκετό αίμα, οι τρίχες πέφτουν.

 • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα των ποδιών

Συχνό μούδιασμα ή μια αίσθηση σαν καρφίτσες και βελόνες στα χέρια και τα πόδια θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι διαβήτη κι αυτό.

 • Κράμπες

Είναι πιθανό ότι δεν πίνετε αρκετό νερό ή δεν παίρνετε αρκετό κάλιο από την τροφή σας ή σας λείπει μαγνήσιο

 • Πρησμένοι αστράγαλοι

Μπορεί να υποδηλώνουν βλάβη στα νεφρά. Όταν τα νεφρά, τα φίλτρα του σώματος δεν λειτουργούν σωστά, το υγρό μπορεί να συσσωρευθεί σε όλο το σώμα. Η  όρθια θέση βοηθάει το υγρό να συσσωρεύεται στους αστραγάλους και τα πόδια. Η καρδιακή ανεπάρκεια και ορισμένα φάρμακα αντυπερτασικά όπως οι αναστολείς ασβεστίου μπορεί να προκαλέσουν αμφοτερόπλευρα οιδήματα των άκρων και ιδίως των αστραγάλων.

 • Σπαστικότητα, ακαμψία και σημείο οδοντωτού τροχού των κάτω άκρων

Υποδηλώνουν νόσο του Πάρκινσον

 • Ερυθρότητα και πόνος στην κίνηση των αρθρώσεων των ποδιών

Υποδηλώνει νόσο των αρθρώσεων

 • Διαλείπουσα χωλότητα

Ονομάζεται ο πόνος στα κάτω μέλη (γλουτούς, μηρούς, γάμπες ή πέλματα) που εμφανίζεται μόνο όταν ο ασθενής περπατάει, ενώ εξαφανίζεται αφού σταματήσει και ξεκουραστεί για λίγα λεπτά. Μπορεί να μην αισθάνεται ακριβώς πόνο, αλλά σφίξιμο, βάρος ή αδυναμία. Οφείλεται σε μειωμένη ροή αίματος με τις αρτηρίες προς τα κάτω μέλη. Στην ηρεμία η ποσότητα του αίματος που φθάνει σ” αυτά είναι επαρκής, όμως όταν βαδίζει η κυκλοφορία δεν επαρκεί. Η διαλείπουσα χωλότητα παρουσιάζεται γρηγορότερα όταν κάποιος βαδίζει σε ανηφόρα ή με γρηγορότερο βήμα, οπότε οι απαιτήσεις των μυών σε αίμα και οξυγόνο γίνονται μεγαλύτερες. Οφείλεται , κυρίως, σε αθηροσκλήρωση, παγίδευση της ιγνυακής αρτηρίας, κυστική νόσος του έξω χιτώνα των αρτηριών, και νόσος Buerger (αποφρακτική θρομβαγγειΐτιδα) και ινομυϊκή δυσπλασία.

Διαβάστε, επίσης,

Η διαβητική νευροπάθεια

Ξεκουράστε τα πόδια σας

Αν έχετε κάλους

Ταλκ για τις μυκητιάσεις

H μεταταρσαλγία

Tea Tree

Όζοι σε ρευματολογικές παθήσεις

Τι να κάνετε αν παθαίνετε κράμπες στα πόδια

Φλεβικό έλκος

Σύνδρομο χεριών ποδιών

Ευρυαγγείες προσώπου και κάτω άκρων

Αν έχετε αυξημένο ουρικό οξύ

Τρόποι βελτίωσης του κυκλοφορικού στα πόδια

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

Τα πόδια δείχνουν την προσωπικότητά σας

Εκτίμηση των διαταραχών βάδισης

Τεχνική ρεφλεξολογίας για κουρασμένα πόδια

Τι είναι το πελματογράφημα;

Χονδροπάθεια της επιγονατίδας

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομίχλη εγκεφάλου

Η ομίχλη εγκεφάλου ή ο χήμειο-εγκέφαλος περιγράφεται ως μια ομιχλώδη σκέψη, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη εστίασης και αδυναμία συγκέντρωσης. Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ