Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Βιοανάδραση

Ελέγξτε μόνοι σας τις λειτουργίες του σώματός σας

Όταν σηκώνετε το χέρι σας για να πείτε ένα γεια σε ένα φίλο, ή σηκώνετε το γόνατό σας για να κάνετε ένα ακόμη βήμα, μπορείτε να ελέγξετε αυτές τις λειτουργίες του σώματός σας.

Άλλες λειτουργίες του σώματος, όπως η ο ρυθμός της καρδιάς, η  θερμοκρασία του δέρματος και της αρτηριακής πίεσης ελέγχονται από το νευρικό σας σύστημα. Δεν σκεφτόμαστε, συνήθως, για να κάνουμε  την καρδιά μας να χτυπά πιο γρήγορα. Συμβαίνει, συνήθως, σε σχέση με το περιβάλλον σας, όπως όταν είστε νευρικοί, συγκινημένοι, ή σε κάποια την άσκηση.

Μια τεχνική που μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μεγαλύτερο έλεγχο στις λειτουργίες του σώματος σας είναι η βιοανάδραση. Η θεραπεία χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία παθήσεων, όπως οι ημικρανίες, ο χρόνιος πόνος, η ακράτεια, και η υψηλή πίεση αίματος.


Πώς λειτουργεί η θεραπεία της βιοανάδρασης

Οι ερευνητές δεν είναι ακριβώς σίγουροι για το πώς ή γιατί η βιοανάδραση δρα. Ξέρουν ότι η βιοανάδραση προωθεί τη χαλάρωση, η οποία μπορεί να βοηθήσει να ανακουφίσει από διάφορες καταστάσεις που προκαλεί το stress.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας βιοανάδρασης, τα ηλεκτρόδια συνδέονται με το δέρμα σας. Αυτά τα ηλεκτρόδια στέλνουν σήματα σε μια οθόνη, η οποία εμφανίζει μια υγιή, λάμψη του φωτός, ή μια εικόνα που αντιπροσωπεύει την καρδιά σας και το ρυθμό της αναπνοής, την αρτηριακή πίεση, τη θερμοκρασία του δέρματος, την εφίδρωση, ή τη μυϊκή δραστηριότητα.

Όταν είστε κάτω από  πίεση, οι  λειτουργίες του σώματος σας  αλλάζουν. Η ταχύτητα της καρδιάς αυξάνεται, οι μυς σφίγγουν, η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται, θα αρχίσετε να ιδρώνετε, και η αναπνοή επιταχύνεται. Μπορείτε να δείτε αυτές τις απαντήσεις άγχους που συμβαίνουν στην οθόνη, και στη συνέχεια να πάρετε άμεση ανατροφοδότηση, και στην συνέχεια να προσπαθήσετε να τις σταματήσετε.

Ο θεραπευτής  στη βιοανάδραση βοηθά στις πρακτικές ασκήσεις χαλάρωσης, οι οποίες θα τελειοποιήσουν τον έλεγχο διαφόρων λειτουργιών του σώματος. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια τεχνική χαλάρωσης να χαμηλώσετε τα εγκεφαλικά κύματα τα οποία ενεργοποιούνται όταν έχετε πονοκέφαλο.

Πολλές διαφορετικές ασκήσεις χαλάρωσης χρησιμοποιούνται στην θεραπεία βιοανάδρασης:

•        Βαθιά αναπνοή

•        Προοδευτική χαλάρωση των μυών – εναλλάξ σύσφιξη και στη συνέχεια χαλάρωση διαφορετικών ομάδων μυών

•        Καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση – επικέντρωση σε μια συγκεκριμένη εικόνα (όπως το χρώμα και η υφή ενός πορτοκαλιού) ή να σκεφτείτε κάτι ευχάριστο που θα  σας κάνει να αισθανθείτε πιο χαλαροί

•       Με το διαλογισμό κατευθύνετε τις σκέψεις σας και απομακρύνετε τα αρνητικά συναισθήματα

Όταν καταφέρνετε να επιβραδύνετε το ρυθμό της καρδιάς σας, την αρτηριακή σας πίεση, και την μυϊκή ένταση, θα έχετε άμεση ανατροφοδότηση στην οθόνη.

Στο τέλος, θα μάθετε πώς θε ελέγχετε τις λειτουργίες μόνοι σας, χωρίς το εξοπλισμό της βιοανάδρασης.

Διαφορετικοί τύποι  βιοανάδρασης χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση διαφόρων λειτουργιών του σώματος:

  • Ηλεκτρομυογράφημα (EMG).

Αυτό μετρά την μυϊκή δραστηριότητα και την ένταση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον πόνο στην πλάτη, τους πονοκεφάλους, το άγχος, την μυϊκή επανεκπαίδευση μετά από τραυματισμό, και την ακράτεια.

  • Θερμοκρασία.

Μετρά τη θερμοκρασία του δέρματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κεφαλαλγία και τη νόσο του Raynaud.

  • Νευροανάδραση ή το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG).

Αυτό μετρά  τα κύματα εγκεφάλου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD) και την επιληψία.

  • Ηλεκτροδερματική δραστηριότητα.

Αυτή μέτρα την εφίδρωση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον πόνο και το άγχος.

  • Μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRA).

Αυτό μετρά τον καρδιακό ρυθμό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το άγχος, το άσθμα, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΑΠ), και τις καρδιακές αρρυθμίες.


Η θεραπεία των νόσων με βιοανάδραση

  • Πονοκέφαλοι.

Οι πονοκέφαλοι είναι από τις καλύτερα μελετημένες χρήσεις  της βιοανάδρασης. Η μυϊκή ένταση και το άγχος μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες και άλλα είδη πονοκεφάλων. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η θεραπεία βιοανάδρασης μπορεί να χαλαρώσει τους μυς και να διευκολύνει την πίεση να μειώσει τόσο τη συχνότητα όσο και τη σοβαρότητα των πονοκεφάλων. Η βιοανάδραση φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επωφελής για τους πονοκεφάλους όταν συνδυάζεται με φάρμακα.

  • Άγχος.

Η ανακούφιση της ανησυχίας είναι μία από τις πιο συχνές χρήσεις της βιοανάδρασης. Η βιοανάδραση σας επιτρέπει να έχετε επίγνωση των αντιδράσεων του σώματός σας όταν είστε αγχωμένοι και ανήσυχοι. Στη συνέχεια, μπορείτε να μάθετε πώς να τις ελέγχετε τις αντιδράσεις αυτές.

  • Ακράτεια ούρων. 

Η βιοανάδραση μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να ανακαλύψουν και να ενισχύουν τους μυς του πυελικού εδάφους που ελέγχουν την κένωση της κύστης. Μετά από αρκετές συνεδρίες βιοανάδρασης, οι γυναίκες με ακράτεια θα είναι σε θέση να μειώσουν την επείγουσα ανάγκη για ούρηση και την ακράτεια. Η βιοανάδραση μπορεί, επίσης, να βοηθήσει τα παιδιά που ουρούν στο κρεβάτι τους, καθώς και άτομα με ακράτεια κοπράνων (η αδυναμία ελέγχου των κινήσεων του εντέρου). Σε αντίθεση με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακράτειας, η βιοανάδραση δεν προκαλεί παρενέργειες.

Άλλες χρήσεις βιοανάδρασης περιλαμβάνουν:

•        Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ADHD)

•        Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

•        Υψηλή αρτηριακή πίεση

•        Νόσος του Raynaud

•        Τραυματισμός

•        Άσθμα

•        Δυσκοιλιότητα

•        Επιληψία

•        Ρευματοειδής αρθρίτιδα


Ξεκινώντας τη θεραπεία με τη βιοανάδραση

Κάθε θεραπεία βιοανάδρασης διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Τα οφέλη  της βιοανάδρασης απαιτούν λιγότερο από 10 συνεδρίες. Σε  ορισμένες συνθήκες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να απαιτηθούν  20 ή περισσότερες συνεδρίες.

Διαβάστε, επίσης,

Κόλπα για το χρόνιο πόνο

Αντιμετώπιση ημικρανιών

Τι είναι η αρτηριακή υπέρταση;

Εσείς τρίζετε τα δόντια σας;

Διάμεση κυστίτιδα

Βλεφαρόσπασμος

Μετρήστε το άγχος σας

Ακράτεια ούρων

Μήπως έχετε ακράτεια κοπράνων;

Προστατίτιδα

Νόσος του Crohn

Βουίζουν τ’ αυτιά σας;

Για πέη μικρότερα του φυσιολογικού

Άσθμα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΛέμφωμα Burkitt
Επόμενο άρθροΟι όγκοι των οστών
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ