Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΡομποτική χειρουργική για την ακράτεια ούρων
Array

Ρομποτική χειρουργική για την ακράτεια ούρων

Η καλύτερη θεραπεία για την ακράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων είναι η ακούσια, χωρίς τη θέλησή μας απώλεια ούρων. Αφορά όλες τις ηλικίες, αλλά είναι συνηθέστερη μετά τα 50 έτη. Πολλές Ελληνίδες έχουν κάποια μορφή ακράτειας.

Υπάρχουν τρεις μορφές ακράτειας ούρων:

Η ακράτεια από προσπάθεια, η επιτακτική ακράτεια και η μεικτή ακράτεια όπου συνυπάρχουν και οι δυο προηγούμενοι τύποι.


Ακράτεια από προσπάθεια

Η ακράτεια από προσπάθεια οφείλεται στην ανεπάρκεια του σφιγκτήρα της ουρήθρας. Όταν γεμίζει με ούρα η κύστη, ο σφιγκτήρας παραμένει κλειστός, για να μην υπάρχει διαρροή ούρων. Όταν κάποιος είναι έτοιμος να ουρήσει, ο σφιγκτήρας ανοίγει και η ουροδόχος κύστη αδειάζει. Για να παραμείνει η κύστη κλειστή βοηθούν κι οι μύες του πυελικού εδάφους, οπότε αν αυτοί δεν είναι γυμνασμένοι και χαλαρώσουν, τότε σε αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως στο γέλιο, στον βήχα, στο φτάρνισμα, στη σωματική άσκηση, στο χορό ή στην άρση βάρους, η ουρήθρα δεν μπορεί να συγκρατήσει τα αποθηκευμένα ούρα κι έτσι υπάρχει ακράτεια. Οι πυελικοί μύες χαλαρώνουν λόγω των τοκετών, λόγω της ηλικίας, λόγω της εμμηνόπαυσης και λόγω παχυσαρκίας.

Σε ήπιας βαρύτητας ακράτεια γίνεται συντηρητική θεραπεία με ασκήσεις Kegel που είναι ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους και χορήγηση φαρμάκων που κρατούν τον σφιγκτήρα της ουρήθρας κλειστό.

Σε μέτριας και σοβαρής βαρύτητας ακράτεια γίνεται χειρουργική τοποθέτηση ταινίας που αναπληρώνει τη στήριξη της ουρήθρας. Η ταινία τοποθετείται διακολπικά, με μια τομή 1,5 εκατοστά στον κόλπο, με επισκληρίδια αναλγησία και η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι της την ίδια ημέρα. Η επέμβαση διαρκεί 25 λεπτά περίπου, δεν υπάρχει πόνος μετεγχειρητικά και η επιτυχία είναι 95% και τα αποτελέσματα διαρκούν για δεκαετίες.


Επιτακτική ούρηση

Η επιτακτική ούρηση οφείλεται στην υπερδραστήρια κύστη και ο σφιγκτήρας της ουρήθρας δεν έχει ελάττωμα. Η ουροδόχος κύστη συσπάται έντονα και ο σφιγκτήρας δεν αντέχει την υπερβολική πίεση ούρων. Υπάρχει επιτακτική και επείγουσα επιθυμία για ούρηση  η οποία δεν μπορεί να αναβληθεί. Μπορεί η επιτακτική ούρηση να συνοδεύεται και από συχνουρία και νυκτουρία. Όταν μάλιστα συνοδεύεται από ακράτεια διαταράσσεται η ποιότητα ζωής. 

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την υπερδραστήρια κύστη είναι οι τοκετοί, οι πυελικές επεμβάσεις, η υστερεκτομή, οι ουρολοιμώξεις, η αιματουρία από οποιαδήποτε αιτία, η ουρολιθίαση, το κάπνισμα, οι κακώσεις και οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, η αγγειακή εγκεφαλική νόσος, τα ψυχολογικά προβλήματα, η νόσος Πάρκινσον και η άνοια.

Η επιτακτικά ούρηση θεραπεύεται συντηρητικά με ασκήσεις Kegel και με φάρμακα, αλλά η οριστική θεραπεία απαιτεί τη ρομποτική χειρουργική.


Ακράτεια από πτώση γεννητικών οργάνων

Πρόπτωση είναι το πέσιμο από τη φυσιολογική θέση των γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Η μήτρα ή η ουροδόχος κύστη (κυστεοκήλη) ή το έντερο (εντεροκήλη) πέφτουν λόγω χαλάρωσης του τοιχώματος του κόλπου και βλάβης του κολλαγόνου των ιστών.

Όταν π.χ η μήτρα γλιστράει μερικώς μέσα στον κόλπο, δημιουργεί έναν αισθητό όγκο και ονομάζεται μερική πρόπτωση. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις η μήτρα γλιστρά σε μεγάλο βαθμό και ολόκληρη βγαίνει έξω από τον κόλπο.

Τα αίτια της πρόπτωσης είναι οι τοκετοί (ιδίως μεγάλων εμβρύων), η παχυσαρκία, τα βάρη, η ηλικία, οι ορμονικές διαταραχές, το κάπνισμα, η δυσκοιλιότητα, ο χρόνιος βήχας από αναπνευστικά προβλήματα και οι επεμβάσεις της πύελος, όπως η υστερεκτομή.

Τα συμπτώματα της πτώσης των γεννητικών οργάνων είναι:

 • Απώλεια ούρων
 • Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
 • Αίσθημα βάρους στην πύελο
 • Πόνος στην επαφή
 • Δυσκολία στην ούρηση που μοιάζει με μπούκωμα
 • Συχνουρία και επιτακτική ούρηση
 • Δυσκοιλιότητα
 • Ψηλάφηση του ιστού 

Η θεραπεία της πρόπτωσης γεννητικών οργάνων είναι χειρουργική, από την κοιλιά με ανάρτηση των οργάνων με πλέγμα.

Η τοποθέτηση πλέγματος από τον κόλπο έχει μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης του πλέγματος και διαταραχή της σεξουαλικότητας από τη σμίκρυνση του κόλπου λόγω των συμφύσεων που δημιουργούνται.

Τέλος η απλή διόρθωση με κολπορραφή χωρίς χρήση πλέγματος έχει μεγάλα ποσοστά υποτροπής.


Γιατί να επιλέξετε τη ρομποτική χειρουργική;

Η ρομποτική χειρουργική βοηθάει τον χειρουργό να εκτελέσει την επέμβαση με ακρίβεια οπότε:

 • Υπάρχει λιγότερος πόνος
 • Ελάχιστη απώλεια αίματος
 • Μικρότερο κίνδυνο λοιμώξεων,  και άλλων επιπλοκών
 • Ταχύτερη επούλωση και λιγότερες ουλές
 • Μικρή παραμονή στο νοσοκομείο
 • Συντομότερη ανάρρωση
 • Καλύτερα αποτελέσματα χωρίς σεξουαλικές διαταραχές και πόνο στην σεξουαλική επαφή
 • Διατήρηση αποτελέσματος στον χρόνο και λιγότερες υποτροπές
 • Ελάχιστα ποσοστά μόλυνσης και απόρριψης του πλέγματος (< από 1%)

Διαβάστε, επίσης,

Ρομποτική Χειρουργική στην Γυναικολογία

Βιοανάδραση

Μήπως έχετε δυσκολία στην ούρηση;

Υστερεκτομή

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες

Μύθοι και αλήθειες για την ακράτεια ούρων

Διάμεση κυστίτιδα

Πώς η ακράτεια ούρων προκαλεί κατάθλιψη

Σύνδρομο της Υπερδραστήριας Κύστης

Σύνδρομο ιππουρίδας

Ουροδυναμική μελέτη

Ουρολοίμωξη

Χρόνια ουρολοίμωξη

Τι να διαλέξετε καισαρική ή φυσιολογικό τοκετό;

Ακράτεια ούρων

Κυστεοκήλη

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Ασκήσεις Κέγκελ για σεξουαλική υγεία

Τσάι για την καλή υγεία της μήτρας

Eνδοσκοπική γυναικολογική χειρουργική

www.emedi.gr

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας. Η ριμεγκεπάντη, σύμφωνα με τις μελέτες, βοηθάει στη μείωση του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων. Η ριμεγκεπάντη (rimegepant) προσδένεται εκλεκτικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ