Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΠρώτες βοήθειες σε κατάγματα

Πρώτες βοήθειες σε κατάγματα

Ότι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση κατάγματος

Όταν ένα κόκαλο σπάσει, τότε μιλάμε για κάταγμα. Αν υπάρχει τραύμα στο μέρος που έχει σπάσει το κόκαλο τότε το κάταγμα είναι ανοιχτό. Αν δεν υπάρχει τραύμα, τότε το κάταγμα ονομάζεται κλειστό. Στα ανοιχτά κατάγματα υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας και μόλυνσης.


Πώς θα καταλάβετε ότι κάποιος έχει κάταγμα;

  • Έχει δυνατό πόνο στην περιοχή του κατάγματος
  • Έχει πρήξιμο η περιοχή
  • Το μέλος παίρνει αφύσικη θέση ή γίνεται πιο κοντό από το άλλο που δεν έχει κάταγμα ή παραμορφώνεται
  • Τα ανοιχτά κατάγματα πρέπει να καθαρίζονται στην περιοχή του τραύματος με ελαφριές κινήσεις.

Αν υπάρχει φλεβική αιμορραγία

-Αρχικά ξεπλένετε το τραύμα με άφθονο νερό.

Σε κάθε τραυματισμό, ακόμη κι αν είναι μικρό το τραύμα, συνιστάται αντιτετανικός ορός, εφόσον ο τραυματίας δεν έχει κάνει εμβόλιο τα τελευταία δέκα χρόνια.

Το πλύσιμο και ο καθαρισμός της πληγής με σαπούνι και νερό έχουν ιδιαίτερη σημασία όταν έχουν κολλήσει ξένες ύλες στην πληγή, όπως χαλικάκια, χώματα κ. ά. Ένα καλό πλύσιμο με σαπούνι και αποστειρωμένη γάζα μπορούν να απομακρύνουν επιφανειακές ή κολλημένες ουσίες. Αν έχουν κολλήσει ύλες σε περιοχή ζωτική για την εμφάνιση, όπως στο πρόσωπο και δεν φεύγουν με το πλύσιμο πρέπει να αφαιρεθούν προσεκτικά. Αν αυτό συμβεί σε άλλες περιοχές του σώματος, πρέπει να αφαιρεθούν οι βρώμικες ξένες ύλες, αμέσως, με μια μαλακή οδοντόβουρτσα και μαλακό σαπούνι, αλλιώς στο δέρμα θα μείνουν σημάδια και θα συμβεί μόλυνση. Μην βάζετε αλοιφές και κρέμες.

Αν υπάρχουν σφηνωμένα αντικείμενα, όπως καρφιά ή μεγάλα κομμάτια από ξύλο ή γυαλί η αφαίρεση αντικειμένου είναι επικίνδυνη και είναι δυνατόν να προκαλέσει πρόσθετη βλάβη ή αιμορραγία. Όμως, πρέπει να σταθεροποιηθούν.

Επίσης, ο καθαρισμός ή η περιποίηση του τραύματος αν υπάρχει δυνατότητα μπορεί να γίνει με οξυζενέ ή διάλυμα βορικού ή και με νερό που έχει βράσει, όμως σε θερμοκρασία ανεκτή από το σώμα. Όταν αφαιρεθούν όλες οι ακαθαρσίες, γίνεται επάλειψη με ιώδιο, Betadine ή μερκουροχρώμ. Αν υπάρχουν λάδια μηχανής χρησιμοποιείται βενζίνη ή αιθέρας. Αν το τραύμα είναι καθαρό, τότε δεν χρειάζεται να καθαριστεί και εφαρμόζεται κατευθείαν ιώδιο, Betadine ή μερκουροχρώμ.

Στη συνέχεια, πάνω στην περιοχή της αιμορραγίας εφαρμόζεται ειδικός πιεστικός επίδεσμος ή ένα καθαρό μαντήλι διπλωμένο πολλές φορές. Το μαντήλι πιέζεται δυνατά με τα δάχτυλα πάνω στην περιοχή που αιμορραγεί και δένεται πιεστικά με έναν συνηθισμένο επίδεσμο. Ο πιεστικός επίδεσμος δεν πρέπει να λύνεται. Αν το τραύμα εξακολουθεί να αιμορραγεί, μπορεί να δεθεί δεύτερος επίδεσμος πάνω από τον πρώτο ή και τρίτος επίδεσμος πάνω από το δεύτερο.

Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ποτέ για επίδεσμος σχοινί, κορδόνι, σύρμα ή στενό λουρί γιατί μπαίνει βαθιά και προκαλεί βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν γάγγραινα και ακρωτηριασμό.

Ο επίδεσμος μπορεί να χαλαρώνεται για λίγο κάθε μία ώρα και να σφίγγεται πάλι μετά. Το υπερβολικό σφίξιμο είναι επικίνδυνο. Αν δεν υπάρχει πρόχειρος επίδεσμος, τότε η αρτηρία πρέπει να πιέζεται με τα δάχτυλα μέχρι να φτάσει ο τραυματίας στο νοσοκομείο. Αυτό ισχύει και για το κεφάλι που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίδεσμος.


Αν υπάρχει αρτηριακή αιμορραγία

Η αιμορραγία από αρτηρία σταματάει πολύ πιο δύσκολα από τη φλεβική αιμορραγία. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πιεστεί η αρτηρία σε μια θέση που να βρίσκεται ανάμεσα στην καρδιά και στην περιοχή της αιμορραγίας ή να τοποθετηθεί το μέρος που αιμορραγεί πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα. Όταν η αρτηρία πιεστεί στη θέση που πρέπει η αιμορραγία σταματά. Μόλις σταματήσει η αιμορραγία τοποθετείται στη θέση πίεσης ένας πιεστικός επίδεσμος. Στην περίπτωση που η αιμορραγία εντοπίζεται σε ένα μέλος και δεν υπάρχει πιεστικός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μεγάλο μαντήλι διπλωμένο στο μάκρος. Με αυτό το μαντήλι θα τυλιχθεί πολλές φορές το μέλος, το μπράτσο ή ο μηρός. Οι άκρες του μαντηλιού θα δεθούν σε κόμπο. Κάτω από τον κόμπο θα περαστεί ένα ξύλο, έτσι που το ξύλο να δεθεί κι αυτό με τον κόμπο. Στρίβοντας το ξύλο μπορούμε να σφίξουμε το μαντήλι αρκετά ώστε να σταματήσει η αιμορραγία.

Η θέση που θα προκληθεί η πίεση και θα τοποθετηθεί ο πιεστικός επίδεσμος εξαρτάται από τη θέση της αιμορραγίας.

Όταν αιμορραγεί κάποιο σημείο στο χέρι, η πίεση πρέπει να εφαρμόζεται στην εσωτερική επιφάνεια του μπράτσου και στα δύο τρίτα της απόστασης από τον αγκώνα στη μασχάλη.

Όταν η αιμορραγία είναι στο πόδι, η πίεση εφαρμόζεται στην εσωτερική επιφάνεια του μηρού και στα δύο τρίτα της απόστασης από το γόνατο στη ρίζα του μηρού.

Αν η αιμορραγία είναι στο κεφάλι, η αντίστοιχη αρτηρία πρέπει να πιεστεί σταθερά πάνω στο κόκαλο που βρίσκεται από κάτω της. Η θέση της αρτηρίας εντοπίζεται με τη βοήθεια του σφυγμού της που γίνεται αισθητός κάτω από τα δάχτυλά μας.

Μετά τον καθαρισμό, το μέλος πρέπει να τοποθετηθεί σε α αναπαυτική θέση. Αν το μέλος έχει πάρει αφύσικη θέση ή είναι γυρισμένο ασυνήθιστα δεν πρέπει να γίνεται προσπάθεια να έρθει στην κανονική του θέση. Το μέλος πρέπει να ακινητοποιείται στη θέση που βρίσκεται. Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να μετακινηθεί ο τραυματίας πριν να ακινητοποιηθεί το κάταγμα.

Κάταγμα κάτω άκρων: Ο ασθενής μεταφέρεται με φορείο

Κάταγμα άνω άκρων: Το κάταγμα ακινητοποιείται αν το μέλος δεθεί σε μια σανίδα ή χαρτόνι ή ειδικό νάρθηκα και ο ασθενής μπορεί να μεταφερθεί βαδίζοντας

Κάταγμα στο κεφάλι: Ο τραυματίας είναι αναίσθητος, η αναπνοή του μοιάζει με ροχαλητό, μπορεί να κάνει εμετό ή να τρέχει αίμα από το στόμα ή τη μύτη ή τα αυτιά του. Πρέπει να μεταφερθεί γρήγορα με φορείο.

Κάταγμα στο σαγόνι: Το σαγόνι στερεώνεται με λευκοπλάστ στο κεφάλι για να είναι το στόμα κλειστό.

Κάταγμα στη σπονδυλική στήλη: Ο ασθενής τοποθετείται μπρούμυτα.

Κάταγμα στη ράχη: Ο τραυματίας τοποθετείται ανάσκελα και βάζετε ένα μαξιλαράκι ή μια διπλωμένη κουβέρτα κάτω από τη μέση και δένετε και τα δύο πόδια μαζί στους αστραγάλους και ακινητοποιείτε τον ασθενή  δένοντάς τον σε πολλές θέσεις στο φορείο και μεταφέρεται στο νοσοκομείο.

Κάταγμα στον αυχένα: Απαιτείται μεγάλη προσοχή στη μεταφορά του τραυματία. Ο τραυματίας τοποθετείται προσεχτικά και με μαλακές κινήσεις, ενώ το σώμα κρατιέται τεντωμένο, πάνω σε σκληρό φορείο (στην ανάγκη σε μια πόρτα).


Αν υπάρχει υποψία για κάταγμα στον αυχένα

Πώς θα μετακινήσετε κάποιον που έχει τραύμα στη ράχη και τον αυχένα

  • Απαιτείται ακινητοποίηση του τραυματία για πρόληψη βλάβης του νωτιαίου μυελού.
  • Αν ο ασθενής έχει τις αισθήσεις του τον ρωτάτε αν πονάει στη ράχη ή τον αυχένα, αν νιώθει αδυναμία ή παράλυση ή μούδιασμα σε ένα χέρι ή πόδι.
  • Ο ασθενής πρέπει να μετακινείται σαν ένα ενιαίο σύνολο. Δεν πρέπει να στρίψετε ή να λυγίσετε τη ράχη ή τον αυχένα.
  • Αν υπάρχουν διαθέσιμοι δύο άνθρωποι ο ένας κρατάει το κεφάλι και ο άλλος τους ώμους. Όταν εκείνος που κρατά το κεφάλι πει ”πάμε”, πρέπει να κυλήσετε όλα τα μέρη του σώματος αργά και μαλακά κρατώντας το κεφάλι, τον αυχένα και το κορμί σε αμετάβλητη ευθυγράμμιση. Αν είστε μόνος με τον τραυματισμένο σταθείτε μπροστά στο κεφάλι του, πιάστε τον από τους ώμους, ενώ σταθεροποιείται το κεφάλι του ανάμεσα στους βραχίονές σας  και τον σέρνετε  αν απαιτείται μετακίνηση.
  • Αν ο ασθενής δεν έχει σφυγμό ή δεν αναπνέει αρχίστε τεχνητή αναπνοή. Αν είναι μπρούμυτα πρέπει να τον γυρίσετε ανάσκελα. Ο τραυματίας μπορεί να πνιγεί, γιατί κάνει έμετο ή γιατί αιμορραγεί μέσα ή γύρω από το στόμα. Πρέπει να τον γυρίσετε στο πλάι, κρατώντας το κεφάλι, τον αυχένα και τον κορμό ευθυγραμμισμένα και να υποστηρίξτε το κεφάλι του.
  • Σε περίπτωση που η ζωή του απειλείται από φωτιά έκρηξη ή άλλο κίνδυνο βάλτε τον σε μια σανίδα ή πόρτα και δέστε τον και μεταφέρτε τον γυρισμένο στο πλάι. Κατά την μεταφορά γυρίστε τον ανάσκελα. Αν δεν βρείτε σανίδα σύρτε τον με κουβέρτα, τραβήξτε τον από τους αστραγάλους ή από τους ώμους.

Διαβάστε, επίσης,

Κάκωση νωτιαίου μυελού

Σύνδρομο ιππουρίδας

Οι παραπληγικοί πρέπει να ελπίζουν

Τι ισχύει για τις αναπηρικές συντάξεις

Παράλυτοι καθοδηγούν ρομπότ με τη σκέψη τους

Πώς οι παράλυτοι μπορούν να ξαναπερπατήσουν

Θεραπεία με ιππασία

Τεχνητό κώμα

Τι να κάνετε αν γίνει τροχαίο μπροστά σας

Οι επικίνδυνες κακώσεις μετά από τραυματισμό

Οδηγέ… Πρόσεχε!

Ρομποτική νευροχειρουργική

Εγέρθητι

Πνιγμός

Τι να κάνετε αν κάποιος κάνει σπασμούς

Τι να κάνετε για έναν τραυματία

Οι επικίνδυνες κακώσεις μετά από τραυματισμό

Ηλεκτροπληξία

Κατάγματα δοντιών

Πρώτες βοήθειες σε έκθεση χημικών ουσιών

Δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα

Δαγκώματα ζώων

www.emedi.gr

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών

Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια υπερβολική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ