Να μετράτε τη βιταμίνη D και στα παιδιά σας
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Μια χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης D κατά την παιδική ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Markus Juonala από το Πανεπιστήμιο του Turku, μέτρησαν τα επίπεδα της βιταμίνης D των παιδιών και των νέων κατά την έναρξη και μετά από 27 χρόνια, περίπου, μετρήθηκε το έσω-πάχος της καρωτίδας (IMT) – ένας δείκτης της αθηροσκλήρωσης στους ενήλικες (οπίσθιο τοίχωμα της αριστερής καρωτιδικής αρτηρίας με τη χρήση υπερήχων).
Μερικά ευρήματα δείχνουν ότι και οι γυναίκες που δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη Ε στη διατροφή τους φαίνεται, επίσης, να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αθηροσκλήρωση.
Επίπεδα στο αίμα βιταμίνης D <20 ng / ml σχετίζονται με σχεδόν 50 τοις εκατό αύξηση στο ποσοστό θνησιμότητας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Παρά το γεγονός ότι η βιταμίνη D μπορεί να ληφθεί από τη διατροφή και άμεσα από την έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, ο συνδυασμός κακής διατροφικής πρόσληψης και η αποφυγή του ήλιου έχει δημιουργήσει έλλειψη βιταμίνης D ή ανεπάρκεια σε μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο.
Οι επιστήμονες έλαβαν, επίσης, υπόψη άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η διατροφή, η σωματική άσκηση και το κάπνισμα, το οποίο μετράται με τη χρήση λεπτομερών ερωτηματολογίων και ιατρικού ιστορικού, τόσο στην παιδική ηλικία, όσο και την ενηλικίωση.
Η αθηροσκλήρωση είναι μία χρόνια νόσος που προκαλείται από τη συσσώρευση της χοληστερόλης στο αρτηρία που οδηγεί σε φλεγμονή και αθηρωματική πλάκα (φραγμένες αρτηρίες). Είναι υποκλινική νόσος – που σημαίνει ασυμπτωματική – και ως εκ τούτου μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη και χωρίς θεραπεία για δεκαετίες.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα με επίπεδα 25-ΟΗ βιταμίνης D στα χαμηλότερα επίπεδα στην παιδική ηλικία (40 nmol/L), διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για αυξημένο πάχος της καρωτίδας ως ενήλικες (21,9% έναντι 12,7%).
Επίπεδα της βιταμίνης κάτω από 43 nmol / L σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για αθηρωμάτωση.
Τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D στην παιδική ηλικία είναι 50 nmol/L. Η σχέση ήταν ανεξάρτητη από τους άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως τα λιπίδια του ορού, την αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, τους δείκτες παχυσαρκίας και την κοινωνικοοικονομική κατάστασης.
Αντίθετα, τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στους ενήλικες δεν συνδέθηκαν με την υποκλινική αθηροσκλήρωση. Αυτό υποδηλώνει ότι οι επιδράσεις της βιταμίνης D για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο είναι μακροπρόθεσμες.
Σε πολλές χώρες τα γάλατα, τα γιαούρτια και οι μαργαρίνες είναι πλέον εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, που οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον ορό σε παιδιά και εφήβους.
Ο εμπλουτισμός των τροφίμων είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη βελτίωση της κατάστασης της βιταμίνης D στο σύνολο του πληθυσμού, είναι φθηνός, αποτελεσματικός και έχει υψηλή απόδοση επένδυσης, ωστόσο η ποιότητα της βιταμίνης D μπορεί να πρέπει να βελτιωθεί ώστε να καταστεί αποτελεσματική.
Οι σκανδιναβικές και οι βόρειες χώρες της Ευρώπης έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό, λόγω του ότι οι περίοδοι ηλιοφάνειας είναι μικροί.
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατρφής με βιταμίνη D
Διαβάστε, επίσης,
Οι απώλειες βιταμινών στα επεξεργασμένα τρόφιμα
Η βιταμίνη D στην πρόληψη καρκίνου μαστού
Τα πεπτίδια για την αθηροσκλήρωση
Οξεία απόφραξη μιας αρτηρίας άκρου
Οι απαραίτητες βιταμίνες για όσους έχουν πίεση
Κάθε χυμός βοηθά διαφορετικά τον οργανισμό μας
Τι είναι ο αθηρωματικός δείκτης;
Οι καλύτερες τροφές για να ρίξετε την κακή χοληστερίνη
Οι καλύτερες τροφές για την καρδιά
Νέο φάρμακο για την υπερχοληστερολαιμία
Οι απαραίτητες βιταμίνες για όσους έχουν πίεση
Τα τριπεπτίδια είναι το μέλλον
Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιούνται τα πεπτίδια
Οι βιταμίνες για το εγκεφαλικό επεισόδιο
Ενίσχυση των τροφών με βιταμίνες