Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΒρέθηκε το γονίδιο της απιστίας

Βρέθηκε το γονίδιο της απιστίας

Print Friendly, PDF & Email

Το γονίδιο της απιστίας

Ο γρίφος σχετικά με τη σεξουαλική απιστία στις γυναίκες λύθηκε

Φταίει το DNA της

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να απατήσουν τον σύντροφό τους μόνο εφόσον φέρουν το γονίδιο της απιστίας και μάλιστα το γονίδιο έχει επιπτώσεις μόνο στις γυναίκες.

Γιατί μερικές γυναίκες απατούν τους συντρόφους τους;

Από μια εξελικτική σκοπιά, οι γυναίκες  έχουν πολλαπλούς συντρόφους γιατί ψάχνουν να βρουν τον άντρα που έχει τα καλύτερα γονίδια που θα περάσουν στα παιδιά τους…

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 7.000 δίδυμα που είχαν σχέση για πάνω από ένα χρόνο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απιστία μπορεί να εξηγηθεί από τη γενετική.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένες παραλλαγές στο γονίδιο που κωδικοποιεί ένα υποδοχέα για την ορμόνη βασοπρεσίνη είναι πιο συχνές σε γυναίκες που έρχονται σε σεξουαλική επαφή με περισσότερους άντρες από ό, τι στις γυναίκες που έρχονται σε σεξουαλική επαφή με ένα μόνο άτομο. Αυτή η συσχέτιση δεν βρέθηκε στους άνδρες.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία και άλλα ερευνητικά κέντρα στην Αυστραλία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Evolution and Human Behavior (sic).

Σύμφωνα με την επιστήμη της εξέλιξης οι άνδρες είναι άπιστοι γιατί θέλουν πολλά παιδιά για να περάσουν τα γονίδιά τους. Οι γυναίκες από την άλλη μεριά θέλουν να αυξήσουν τα «γενετικά οφέλη» για τα παιδιά τους εάν μείνουν έγκυες κάνοντας σεξ με έναν άντρα που έχει ”γονίδια υψηλότερης ποιότητας”.

Οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο οι παραλλαγές σε δύο γονίδια (των υποδοχέων της ωκυτοκίνης και της βαζοπρεσσίνης) σχετίζονται με την απιστία.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την απιστία σε 7.378 δίδυμα και τα αδέλφια τους που είχαν μακροχρόνιες σχέσεις (έγγαμος ή με ένα σταθερό σεξουαλικό σύντροφο για τουλάχιστον ένα έτος). Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσους διαφορετικούς σεξουαλικούς συντρόφους είχαν κατά το παρελθόν έτος, και εκείνοι που ανέφεραν ότι είχαν περισσότερους από έναν σύντροφο θεωρήθηκαν άπιστοι. Ανέλυσαν αν η απιστία ήταν πιο πιθανή σε πανομοιότυπα δίδυμα (που έχουν τα ίδια γονίδια) ή σε μη ταυτόσημα δίδυμα ή αδέλφια (που μόνο μισά από τα γονίδιά τους, κατά μέσο όρο κοινά). Αν τα πανομοιότυπα δίδυμα έχουν μια ίδια συμπεριφορά περισσότερο από ό, τι τα μη ταυτόσημα δίδυμα ή αδέλφια, αυτό δείχνει ότι η γενετική μπορεί παίζει κάποιο ρόλο. Οι ερευνητές εξέτασαν, επίσης, το αν ο αδελφός ή η αδελφή είναι άπιστος ή άπιστη. Στο δεύτερο μέρος της μελέτης τους, εξέτασαν κατά πόσον οι μεταβολές στα γονίδια που κωδικοποιούν τους υποδοχείς για τις ορμόνες αγγειοπιεσίνη  ή βαζοπρεσίνη και ωκυτοκίνη σχετίζονται με την απιστία. Αυτές οι ορμόνες και οι υποδοχείς τους έχουν βρεθεί ότι επηρεάζουν τη συμπεριφορά σύνδεσης σε ένα ζευγάρι και συνδέονται και με την κοινωνική συμπεριφορά σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές εξέτασαν 19 απλές παραλλαγές και δύο άλλες παραλλαγές μέσα και γύρω από τα δύο κύρια γονίδια ( AVPR1A και OXTR). Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης 120 παραλλαγές και σε άλλα γονίδια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γενετική μπορεί να ευθύνεται για περίπου το 62% της απιστίας των ανδρών στον πληθυσμό, και το 40% στις γυναίκες. Τα γονίδια που μπορεί να επηρεάζουν την απιστία των ανδρών δεν είναι πιθανό να επηρεάζουν την απιστία στις γυναίκες.

Βρήκαν ότι οι διακυμάνσεις στο γονίδιο για τον υποδοχέα αγγειοπιεσίνης AVPR1A συνδέεται με την απιστία στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες. Παραλλαγές στο γονίδιο του υποδοχέα της ωκυτοκίνης (OXTR) δεν συνδέονται με την  απιστία στα δύο φύλα.

Πώς οι ερευνητές ερμηνεύουν τα αποτελέσματα;

Αυτή η μελέτη έδειξε ότι μπορεί να υπάρχει κάποια γενετική επιρροή στην απιστία. Οι παραλλαγές σε ένα γονίδιο AVPR1A  σχετίζεται με την απιστία στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες.

Διαβάστε, επίσης,

Αποφύγετε τη συζυγική αντιπαράθεση

Τα πιο χρήσιμα μυστικά για τους άντρες

Το χάσμα αυτοπεποίθησης

Γιατί το καλοκαίρι η απιστία είναι στα ύψη

Αν είσαστε γυναίκα και τελειομανής κινδυνεύετε

Υποταγή των γυναικών στο σεξ

Απιστίες γυναικών

Κόλπα για να καταλάβετε την απιστία των αντρών

Μην παραδεχτείτε ποτέ την απιστία σας

Άπιστα επαγγέλματα

Το φάρμακο που θεραπεύει την απιστία των αντρών

Η επιτυχία πάει με την απιστία

Θεραπεία ασθενειών με τα χάδια

Κόλπα για να ανανεώσετε τη σχέση σας

Δίκτυο αγάπης

Ποια είναι η πιο ερωτογενής ζώνη στην γυναίκα;

Ρινικό σπρέι για αύξηση της λίμπιντο στους άνδρες

Μήπως αναζητάτε τη χαμένη σας λίμπιντο;

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομίχλη εγκεφάλου

Η ομίχλη εγκεφάλου ή ο χήμειο-εγκέφαλος περιγράφεται ως μια ομιχλώδη σκέψη, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη εστίασης και αδυναμία συγκέντρωσης. Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ