Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαPET/CT και μελάνωμα

PET/CT και μελάνωμα

Το PET/CT στη διάγνωση και παρακολούθηση μελανώματος

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Το μελάνωμα είναι η κακοήθης νόσος του δέρματος από τα μελανοκύτταρα. Αποτελεί το 5% των καρκίνων του δέρματος, αλλά ευθύνεται για το 75% την θνητότητας.

Διαβάστε, επίσης Μελάνωμα

Το μελάνωμα αφορά την επιδερμίδα, αλλά μπορεί να εφαρμοσθεί και σε βλεννογόνους, στις μήνιγγες και στους οφθαλμούς

Διαβάστε, επίσης Μελάνωμα στο μάτι

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφονται 17.000 νέα περιστατικά κάθε έτος και 5.000 θάνατοι. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι εμφανίζονται 500 περιστατικά ανά έτος.

Λόγω της πρόληψης, σήμερα η διάγνωση γίνεται σε πρωιμότερο στάδιο. Η δεκαετής επιβίωση είναι 79-88% στο στάδιο Ι, 32-64% στο στάδιο ΙΙ, 15-63% στο στάδιο ΙΙΙ και 3-16% στο στάδιο V. 

Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία με ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων στην παιδική ηλικία είναι ο κύριος περιβαλλοντολογικός παράγοντας κινδύνου. Υπάρχει υπεροχή επίπτωσης στο ανδρικό φύλο.

Διαβάστε, επίσης,

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

Λεύκη και χρώμα ματιών

Ειδική Νευρωνική Ενολάση

Επαγγελματικοί καρκίνοι

Έχετε πολλές ελιές;

Η αλλαγή του κλίματος και η επίπτωση στην υγεία μας

Το Solarium δεν είναι ασφαλές

Διάγνωση καρκίνου του δέρματος με το κινητό τηλέφωνο

Οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία

Μελατονίνη

Πρόληψη καρκίνου του δέρματος

Αν έχετε πολλές ελιές

Γιατί τα αντηλιακά είναι υπεύθυνα για το μελάνωμα

Γνωστοί παράγοντες που προκαλούν καρκίνο

Χρήσιμες συμβουλές για τα ηλιακά εγκαύματα

Χρήσιμες συμβουλές για τα αντηλιακά

Προγνωστικοί παράγοντες στο μελάνωμα είναι το πάχος της πρωτοπαθούς βλάβης κατά Berslow, ο μιτωτικός δείκτης, η παρουσία ή μη εξέλκωσης, το φύλο, η θέση της βλάβης, η παρουσία ή μη διήθησης των λεμφαδένων, σε λεμφαδενική νόσο ο αριθμός και το μέγεθος των λεμφαδενικών εντοπίσεων και η εξωλεμφαδενική επέκταση.


Το PET/CT στο μελάνωμα

To PET/CT είναι σπινθηρογράφημα που χρησιμοποιεί το ραδιοφάρμακο F18-FDG σεσημασμένο με γλυκόζη. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν αυξημένο μεταβολισμό και καταναλώνουν πολύ γλυκόζη, η οποία καθηλώνεται στο κύτταρο, λόγω του ότι το μόριο της γλυκόζης που είναι ενωμένο με το ραδιοφάρμακο είναι τροποποιημένο και δεν φωσφορυλιώνεται από το ένζυμο φωσφατάση.

Φυσικά η αυξημένη καθήλωση σημαίνει αυξημένο κυτταρικό μεταβολισμό. Η έντονη καθήλωση εκτιμάται εξατομικευμένα… γιατί η αυξημένη καθήλωση δεν σημαίνει πάντα καρκινική νόσο.

-Εντοπισμένη νόσος στο μελάνωμα

Εντοπισμένη νόσος (χωρίς λεμφαδενική επέκταση): Σε ασθενείς  με κακούς προγνωστικούς παράγοντες, δηλαδή πάχος βλάβης > από 1 mm ή βλάβες > 0,76 mm και εξέλκωση ή υψηλό μιτωτικό δείκτη γίνεται εκτίμηση ή μη της ύπαρξης λεμφαδενικής νόσου με τη μέθοδο του λεμφαδένα φρουρού.

Αν ο λεμφαδένας που αρδεύει την περιοχή καρκίνου δεν είναι διηθημένος (λεμφοσπινθηρογράφημα ή έγχυση χρωστικής) δεν γίνεται έλεγχος των υπόλοιπων λεμφαδένων.

Αν είναι διηθημένος γίνεται συμπληρωματική λεμφαδενεκτομή.

Το PET/CT είναι χρήσιμο σε ασθενείς υψηλού κινδύνου χωρίς ψηλαφητούς ή με ψηλαφητούς λεμφαδένες για έλεγχο υποτροπής και αποκλεισμό απομακρυσμένης νόσου. Συμπληρωματικά θα πρέπει να γίνεται και αξονική τομογραφία για έλεγχο πνευμονικής νόσου (καλύτερα να μη γίνεται)

-Εκτεταμένη νόσος στο μελάνωμα

Οι ασθενείς σε στάδιο ΙΙΙ και λεμφαδενική νόσο είναι υποψήφιοι για λεμφαδενεκτομή αν δεν υπάρχει απομακρυσμένη νόσος, δηλαδή στάδιο IV αν και σε αυτές τις περιπτώσεις η μεταστεκτομή αυξάνει την επιβίωση.

Άρα σε στάδια ΙΙΙ & V  πρέπει να γίνεται PET/CT SCAN για έλεγχο λεμφαδενικής νόσου ή υποτροπής στα οστά, στο δέρμα, στο ήπαρ και στην κοιλιά, αξονική τομογραφία πνεύμονος για έλεγχο πνευμονικών μεταστάσεων και ολόσωμη MRI για έλεγχο εγκεφαλικών, ηπατικών και μεταστάσεων στο μυελό των οστών.

Όταν η υποτροπή στο μελάνωμα επιβεβαιωθεί το PET/CT SCAN χρησιμοποιείται για ακριβέστερη σταδιοποίηση, ώστε να βρεθεί ποιοι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από το χειρουργείο.

Άρα το PET/CT SCAN είναι ένα ισχυρό διαγνωστικό εργαλείο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλες διαγνωστικές μεθόδους και για την παρακολούθηση ασθενών με μελάνωμα εξατομικευμένα (αλλά καλύτερα να μη γίνεται).

Απαιτούνται πολύ πολύ έμπειροι ακτινοδιαγνώστες για να κάνουν διαφοροδιάγνωση μεταξύ φλεγμονής και καρκίνου. Υπάρχουν;

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για το μελάνωμα, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Διάγνωση ασθενειών από τα μάτια

Το εμβόλιο Vaxira για τον καρκίνο

Απεικονιστικός έλεγχος στην ογκολογία

Ρυθμιστικοί μηχανισμοί της απόπτωσης

Οι τεχνικές εξατομικευμένης θεραπείας του καρκίνου

Σταδιοποίηση στον καρκίνο

Η ανοσοθεραπεία το κλειδί της θεραπείας στο μελάνωμα

Pembrolizumab για το μελάνωμα

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον των όγκων

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της πρόπολης

Τα καρκινικά μονοπάτια στο μελάνωμα

Βιοϊατρική μηχανική

Το PET-CT SCAN είναι σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ