Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑισθητική και υγείαSolarium: Είναι ασφαλές;

Solarium: Είναι ασφαλές;

Solarium: Είναι ασφαλές; Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το τεχνητό μαύρισμα. Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά το Solarium;
Solarium: Είναι ασφαλές;
Το solarium αυξάνει τον κίνδυνο μελανώματος κατά 50%.
Η ηλιακή ακτινοβολία UVA και UVB, έχει επιστημονικά αποδειχτεί ότι προκαλεί καρκίνο του δέρματος, κυρίως, μελάνωμα και ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα του δέρματος. Επίσης, η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί φωτογήρανση.
Άρα, ο ήλιος έχει οφέλη, όπως την παραγωγή της βιταμίνης D και την καλή διάθεση, αλλά χρειάζεται κι αυτός μέτρο και φυσική προστασία.
Το solarium έχει ελάχιστη UVB ακτινοβολία και εύκολα το κοκκίνισμα μας προειδοποιεί για τον κίνδυνο. Η ύπουλη όμως UVA, παράγει τοξικά προϊόντα για τα κύτταρά μας και μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογένεση.
Να θυμάστε, ότι το μαύρισμα είναι ένας μηχανισμός άμυνας ενάντια στην επίθεση του ήλιου.
Το solarium φαίνεται να αποτελεί αιτία για περισσότερες από 450.000 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος (μη μελανωματώδης καρκίνος δέρματος) και περισσότερες από 10.000 περιπτώσεις μελανώματος κάθε χρόνο στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Η Επιστημονική Επιτροπή Καταναλωτικών Προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (SCCP), το 2006, αποφάσισε ότι το τεχνητό μαύρισμα με τη χρήση solarium, που χρησιμοποιείται για αισθητικούς λόγους, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος στο δέρμα, καθώς και την πιθανότητα οφθαλμικού μελανώματος.
Το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο έχει χαρακτηρίσει χαρακτηρίσει την τεχνητή ακτινοβολία ως καρκινογόνο από το 2009.
Τα άτομα που χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μία φορά solarium πριν από την ηλικία των 35 ετών έχουν 59% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα στο δέρμα τους. Στη Γαλλία, εκτιμάται ότι το 43% των περιπτώσεων μελανώματος σε νέους ανθρώπους μπορεί να αποδοθεί στη χρήση συσκευών τεχνητού μαυρίσματος πριν από την ηλικία των 30 ετών.
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι solarium-sunbed-.jpg
Βιβλιογραφία
1. The Lancet Oncology, August 2009, “A review of human carcinogens—Part D: radiation”, Volume 10, Issue 8, Pages 751 – 752
2. American Academy of Dermatology Commends Reclassification of Tanning Beds as Carcinogenic, 30 Jul 2009
3. www.aad.org
4. World Health Organization
Διαβάστε, επίσης,
Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΑνδρόγυνο look
Επόμενο άρθροShiatsu
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ