Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΝα ασβεστώνετε τους τοίχους στο χωριό

Να ασβεστώνετε τους τοίχους στο χωριό

Μην χρησιμοποιείτε μπογιές για να βάφετε τους τοίχους στο χωριό

Ο ασβέστης είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά υλικά, όπως και η πέτρα.

Χρησιμοποιείται στην Ελλάδα από το 1500 π.Χ., όταν βάφτηκαν τα παλάτια της Κνωσού στην Κρήτη.

Ο ασβέστης είναι ένα πολύ καλό υλικό και χρησιμοποιείται στον καθαρισμό των ρύπων του πόσιμου νερού, στην απολύμανση των χώρων διαβίωσης, στη βιομηχανία τροφίμων, στις ιχθυοκαλλιέργειες, κλπ. 

Γιατί να χρησιμοποιείτε ασβέστη αντί για μπογιές τοίχου (ακρυλικά χρώματα, υδροχρώματα κλπ.)

  • Ο ασβέστης είναι ένα υλικό που παράγεται από ανθρακικά πετρώματα, όπως ασβεστόλιθοι, δολομίτες και μάρμαρα, όταν αυτά θερμανθούν σε υψηλή θερμοκρασία (950-1250 ο C) και επεξεργάζονται στα καμίνια.
  • Ο ασβέστης μπορεί να κάνει του τοίχους λευκούς, δίνοντας ένα λαμπερό και φωτεινό λευκό, πολύ ανώτερο από αυτό των πλαστικών χρωμάτων.
  • Το βάψιμο με ασβέστη ταιριάζει απόλυτα στα παραδοσιακά σπίτια  στην ορεινή και στη νησιωτική Ελλάδα.
  • Ο ασβέστης σέβεται το περιβάλλον και την υγεία σας, ενώ βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης στους εσωτερικούς χώρους. 
  • Ο ασβέστης είναι πολύ οικονομικότερος σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο προϊόν της χημικής βιομηχανίας χρωμάτων.

 


Μυστικά για να ασβεστώσετε τους τοίχους

  • Οι τοίχοι δε θα πρέπει να έχουν ξαναβαφεί με πλαστικά χρώματα ή με λαδομπογιά. Ο ασβέστης μπορεί να περαστεί απευθείας στο σοβά ή σε πέτρινο τοίχο, χωρίς να έχει προηγηθεί αστάρωμα.
  • Το ασβέστωμα γίνεται με βούρτσα και όχι με ρολό.
  • Ο ασβέστης διαλύεται με νερό. Πάρτε ένα δοχείο πλαστικό ή μεταλλικό και προσθέστε ασβέστη και νερό. Με ένα ξύλο ανακατεύετε συχνά το διάλυμα. Μην ανησυχείτε για τις αναλογίες νερού και ασβέστη. Ο ασβέστης είναι εύκολο υλικό και δεν χρειάζεται μεγάλη ακρίβεια στις αναλογίες.
  • Για να ασπρίσετε το σπίτι σας θέλει τρία με τέσσερα χέρια ασβέστη.

-Πρώτο χέρι: Φτιάξτε ένα πολύ αραιό διάλυμα από ασβέστη και νερό και περάστε ένα χέρι τους τοίχους. Το διάλυμα πρέπει να είναι πολύ αραιό, ώστε να ποτίσει τους τοίχους. Κατά τη διάρκεια του χρωματισμού το αποτέλεσμα φαίνεται γκρι, αλλά μόλις στεγνώσει θα αποκτήσει λευκό χρώμα.  

-Δεύτερο χέρι: Το δεύτερο διάλυμα ασβέστη και νερού θα πρέπει να είναι πιο πηχτό, σαν το γάλα. Για να περάσετε το δεύτερο χέρι θα πρέπει να περιμένετε να στεγνώσει το πρώτο. Όταν περνάτε τον ασβέστη στον τοίχο, το αποτέλεσμα φαίνεται γκρι, αλλά ο ασβέστης γίνεται λευκός, μόλις στεγνώσει.

-Τρίτο χέρι ή και τέταρτο χέρι (όταν χρειάζεται): Το τρίτο και τέταρτο χέρι έχει την ίδια ακριβώς αναλογία νερού και ασβέστη με το δεύτερο χέρι. Το μυστικό του τελευταίου χεριού είναι η προσθήκη χοντρού αλατιού στο διάλυμα, για να μην φεύγει ο ασβέστης από τον τοίχο κάθε φορά που τον αγγίζουμε. Έτσι λοιπόν προσθέστε μια χούφτα χοντρό αλάτι στο δοχείο με το ασβεστόνερο και περάστε το τρίτο χέρι.Όταν θα χρειαστεί να ξαναφρεσκάρετε το σπίτι σας με ασβέστη πάλι θα χρειαστεί να προσθέτετε στο διάλυμα και μια χούφτα χοντρό αλάτι, για να σταθεροποιηθεί ο ασβέστης στον τοίχο και να μη σας λερώνει κάθε φορά που τον αγγίζετε.  Ακόμη στο τελευταίο χέρι, μπορείτε να προσθέσετε και λουλάκι, για να γίνει ακόμα πιο λευκός ο τοίχος. 

Καλή επιτυχία

Διαβάστε, επίσης,

Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα με τοξικές ουσίες

Μήπως έχετε μούχλα στο σπίτι σας;

Εσείς χρησιμοποιείτε οικολογικές μπογιές;

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ