Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΟι ουρολοιμώξεις μπορεί να αντιμετωπισθούν με συμπληρώματα διατροφής

Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να αντιμετωπισθούν με συμπληρώματα διατροφής

Σταματήστε να παίρνετε χημικά φάρμακα για τις μη σοβαρές ουρολοιμώξεις! Έχουν πολλές παρενέργειες!

 

 

 

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις ουρολοιμώξεις με συμπληρώματα διατροφής

-Κολλοειδής άργυρος

Ο κολλοειδής άργυρος  περιέχει ιονισμένα σωματίδια αργύρου με μέγεθος σωματιδίου 0,001 microns με περίπου μέση συγκέντρωση 25 ppm.

Ο άργυρος έχει υπάρξει πολύτιμο μέταλλο για αιώνες. Στην θεραπευτική χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από την Κινέζικη ιατρική και από την Αγιουρβέδα.

Ο άργυρος είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται μέσα στο σώμα σε ελάχιστες ποσότητες. 

Η μελέτη για τις θεραπευτικές ικανότητες του αργύρου άρχισε από το 19ο αιώνα μετά από την ανακάλυψη, στα 1970 απ΄τον Γερμανό γυναικολόγο Κάρλο Κρέδε,  της ισχυρής αντιμικροβιακής δράσης του νιτρικού αργυρού σε διάλυμα περιεκτικότητας 1%. Με αυτή την ανακάλυψη έδωσε την δυνατότητα να εξαλειφθεί η πυώδης βλεννόρροια, καθώς και φλεγμονές των ματιών στα νεογέννητα, στα μαιευτήρια της Γερμανίας.

Ο άργυρος, σε μορφή ενδοφλέβιας εφαρμογής χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για την θεραπεία της σηψαιμικής αρθρίτιδας, των ρευματοειδών καρδιοπαθειών, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του βρογχικού άσθματος, της γρίπης, των οξέων αναπνευστικών προβλημάτων, της βρογχίτιδας, της πνευμονίας και της πυώδους σηψαιμικής μόλυνσης.

Εσωτερικά, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της γαστρίτιδας, των φλεγμονών και του έλκους του γαστρεντερικού σωλήνα και εξωτερικά, για την θεραπεία των αφροδισίων νοσημάτων, των πυωδών πληγών και των εγκαυμάτων.

Τα ιόντα του αργύρου κατέχουν τη εκφραστική ικανότητα να σκοτώνουν τους ιούς της ακμής, της γρίπης Α-1, Β, τα παράσιτα του δέρματος και κάποιους έντερο- και αδενοιούς. Επίσης σκοτώνουν  τον ιό του AIDS. 

Σήμερα είναι γνωστό ότι το ιόν αργύρου είναι τοξικό για τα βακτήρια και τους ιούς, επηρεάζοντας αρκετές από τις λειτουργίες τους, όπως η κυτταρική αναπνοή.

Στην καθημερινή ιατρική πράξη πιο συχνά χρησιμοποιείται διάλυμα νιτρικού αργύρου, κυρίως, ως σταγόνες για τα μάτια, που είναι και το πρώτο αποτελεσματικό αντιβιοτικό που χρησιμοποιήθηκε στην ιστορία της Ιατρικής και είναι προϊόν κολλοειδούς αργύρου που βασίζεται στη διασπορά και εναιώρηση πάρα πολύ μικρών σωματιδίων αργύρου.

Ο κολλοειδής άργυρος χρησιμοποείται και για τη θεραπεία των κατακλίσεων. Τα ιόντα αργύρου σε πόσιμο νερό επουλώνουν κατακλίσεις σε 4 μέρες. Εάν χρησιμοποιηθεί και σε συνδυασμό με την κρέμα Helixderm με βάση το σάλιο σαλιγκαριού, τότε είναι πλέον βέβαιη η ταχύτατη επούλωση της κατάκλισης.

Ο Κολλοειδής άργυρος μπορεί να προκαλέσει αργυρία σε υψηλές συγκεντρώσεις (πάνω από 0,7 mg ανά λίτρο για εξωτερική χρήση ή όταν πρόκειται για πόσιμο πάνω από 0,03 mg έως 0,1 mg ανά λίτρο. Για τις κατακλίσεις καλό είναι να χρησιμοποιείται και το Υαλουρονικό οξύ. Διευκολύνει τη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος στην περιοχή του ουλώδη ιστού, που εμφανίζεται ως ουλή στις παλιές κατακλίσεις.

-Μαννόζη

Η μαννόζη απομακρύνει και σταδιακά εξαφανίζει τα στελέχη του βακτηρίου Ε-COLI, το οποίο ευθύνεται για μεγάλο ποσοστό για τις επαναλαμβανόμενες και επίμονες ουρολοιμώξεις

 • Σταματά την επώδυνη ούρηση, το τσούξιμο, τον κνησμό
 • Προάγει και προφυλάσσει το ουροποιητικό σύστημα
 • Είναι εξίσου αποτελεσματικό και με τα υπόλοιπα βακτήρια του ουροποιητικού

Η ουρολοίμωξη αναφέρεται σε μολύνσεις και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες. Οι περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται από βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο έντερο. Το βακτήριο Escherichia coli (E. coli) προκαλεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ουρολοιμώξεων.

Η πρώτη αντιμετώπιση είναι η άμεση εφαρμογή των γενικών μέτρων πρόληψης: 

 • Λήψη άφθονων υγρών, σταδιακά όλη την ημέρα
 • Ούρηση με την πρώτη επιθυμία (σε καθιστή θέση οι γυναίκες)
 • Ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή
 • Σωστός καθαρισμός της γεννητικής περιοχής

Η μαννόζη είναι ένας απλός δισακχαρίτης που υπάρχει στην φύση σε πολλά φυτά, συμπεριλαμβανομένων και των μούρων κράνμπερρυ. Αν και ανήκει στα σάκχαρα μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και από τους διαβητικούς, καθώς έχει χαμηλό φορτίο και δεν διασπάται παρά σε ελάχιστο ποσοστό μέσα στο σώμα. Η μαννόζη παράγεται με την διαδικασία ισομερισμού της γλυκόζης η οποία με την σειρά της λαμβάνεται από μη γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες καλαμποκιού και από γλυκοπατάτες. 
Η μαννόζη είναι ένα σάκχαρο του οποίου το μόριο είναι υδατοδιαλυτό, και το οποίο έχει την ιδιότητα να περνά μέσα από το ανθρώπινο σώμα χωρίς να αποσυντίθεται και ως εκ τούτου, χωρίς να μεταβολίζεται. Από την στιγμή της κατανάλωσής του, βρίσκει εύκολα τον δρόμο προς τους νεφρούς από όπου τελικά προωθείται στην ουροδόχο. Στον δρόμο της προσαρτίζει στο μόριό της βακτήρια και μολυσματικά του ουροποιητικού και τα παρασύρει μαζί της μέχρι την έξοδο από το σώμα μέσω των ούρων. Εξαιρετικά αποτελεσματικός είναι ο τρόπος και ο βαθμός δέσμευσης των στελεχών του Ε-coli από το μόριο της μαννόζης. Οι έρευνες δείχνουν ότι η μαννόζη κυριολεκτικά σταματά την διαδικασία προσκόλλησης των παθογόνων στις βλεννογόνους του ουροποιητικού συστήματος. Τα παθογόνα έχουν μικρές τριχοειδείς απολήξεις στην επιφάνεια του μορίου τους οι οποίες ονομάζονται fibrium και οι οποίες καταλήγουν σε μικρά μόρια από γλυκοπρωτείνες τις ονομαζόμενες λεκτίνες. Τα μόρια της μαννόζης χρησιμοποιούν αυτές τις λεκτίνες, συνδέονται και προσκολλώνται πάνω τους. Ωστόσο, στις ίδιες λεκτίνες πρέπει να προσκολληθούν και τα παθογόνα για να τραφούν από την γλυκοπρωτεϊνη και να αποικίσουν το ουροποιητικό. Ο αποκλεισμός αυτός επιταχύνει και ολοκληρώνει την καταστροφή των παθογόνων. Με αλλά λόγια, αντίθετα από τα αντιβιοτικά, η D–Mannose, δεν σκοτώνει τα βακτήρια, βλαβερά ή μη, αλλά βοηθά στην απομάκρυνσή τους. 

Το Κράνμπερρυ – CRANBERRY

Προσφέρει στον οργανισμό όλα τα φυσικά στοιχεία του φρούτου, βοηθώντας τον στην προστασία του κυρίως από μολύνσεις της ουροδόχου οδού, λόγω της μαννόζης. Περιέχει επίσης και τανίνη, που βρίσκεται μόνο στα κράνα, στο κόκκινο σταφύλι και στα blueberries. Η τανίνη είναι μια φαινόλη πολύτιμη για τον οργανισμό γιατί έχει στυπτικές κι αντισηπτικές ιδιότητες. Παραδοσιακό φάρμακο-τρόφιμο για τις ουρολοιμώξεις το κράνμπερυ, τουλάχιστον σε ότι αφορά το ουροποιητικό σύστημα δουλεύει σαν ισχυρό αντιβιοτικό και σαν φυσικό διουρητικό. Το κράνμπερυ εμποδίζει την ανάπτυξη συγκεκριμένων βακτηρίων, περιλαμβανομένων των E coli, που συνδέονται με τις μολύνσεις του ουροποιητικου συστήματος

Τα οφέλη στην υγεία από τα CRANBERRY

 • Γενικά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση όλων των παθήσεων του ουροποιητικού
 • Βοηθά στην αντιμετώπιση της χρόνιας πυελονεφρίτιδας
 • Δρα προληπτικά στην νεφρολιθίαση και αν δημιουργηθούν πέτρες στα νεφρά συνεπικουρεί στην διάλυσή τους παράλληλα με τις άλλες θεραπευτικές δράσεις
 • Είναι θεαματικά αποτελεσματικό στην περίπτωση της δυσοσμίας των ούρων
 • Η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, δηλαδή η κυστίτιδα είναι πολύ συνηθισμένη, ιδίως στις γυναίκες και προκαλείται κατά κανόνα από λοίμωξη με βακτήριο Ε. coli. Συνήθη συμπτώματα είναι η επιτακτική ανάγκη για συχνή ούρηση, ο πόνος, το κάψιμο ή ακόμη και το αίμα στα ούρα. Έχει την ιδιότητα να κάνει τα ούρα πιο όξινα και να εμποδίζει το βακτήριο να προσκολλάται στα τοιχώματα της κύστης και των ουρητικών οδών, με άριστα αποτελέσματα και δρα και προληπτικά, κατά των επαναμολύνσεων που ακολουθούν συνήθως τις θεραπείες με αντιβιοτικά.
 • Ο προτεινόμενος αντιβακτηριακός μηχανισμός δράσης φαίνεται να είναι η ανάσχεση της βακτηριακής προσκόλλησης στην μεμβράνη των κυττάρων του ξενιστή. Οι προανθοκυανιδίνες, συστατικό που βρίσκεται αποκλειστικά στα cranberries, αναστέλλουν τις προσκολλητίνες ορισμένων οροτύπων του Ε. coli καθώς και άλλων βακτηριδίων.

-L-METHIONINE-Μεθειονίνη
Είναι φυσικό αμινοξύ που χρησιμοποιείται συχνά στις θεραπευτικές αγωγές ως μέσο οξίνισης των ούρων, για να μειώνει δηλαδή το ΡΗ των ούρων. Αυτό μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα πολύτιμο στην αντιμετώπιση των βακτηριδιακών λοιμώξεων και προσβολών του ουροποιητικού συστήματος κυρίως από τον Ε. coli. Το Ε. coli αναπτύσσεται ταχύτατα σε τιμές γύρω στο ουδέτερο ΡΗ (κοντά στο 7). Τόσο μια αύξηση της οξύτητας όσο και μια μεγάλη αύξηση της αλκαλικότητας των ούρων μειώνουν την ανάπτυξη των στελεχών του και τον αποδυναμώνουν. Ωστόσο η αύξηση της οξύτητας είναι πολύ πιο κοντά στην «φυσιολογική» κατάσταση των ούρων του υγιούς ατόμου, και έτσι η όξυνση και όχι η αλκαλοποίηση είναι η επιλογή που κερδίζει έδαφος. Η μεθειονίνη δρα αποτρεπτικά και στις επαναλήψεις των προσβολών που πολύ συχνά εμφανίζονται στις ουρολοιμώξεις.

-Σολιντάγκο ή χρυσόβεργα ή Solidago virgaurea
Είναι ήπιο αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες του ουροποιητικού συστήματος. Έχει καλά αποτελέσματα σε κυστίτιδες, ουρηθρίτιδες, λιθίαση της ουροδόχου κύστεως. Η ικανότητα του Σολιντάγκο, να ενεργεί ως ήπιο διουρητικό και να ευνοεί την απώλεια νερού από το σώμα χωρίς να διαταράσσει τους ηλεκτρολύτες, όπως κάνουν τα διουρητικά, το καθιστά εξαιρετικό βότανο για τη θεραπεία φλεγμονών του ουροποιητικού και την πρόληψη ή την διάλυση μιας πέτρας από τους νεφρούς. Η επουλωτική του δράση είναι πολύτιμη όταν λαμβάνεται εσωτερικά σε προβλήματα ουρολοιμώξεων, στη χρόνια καταρροή, τις δερματικές νόσους, τη γρίπη, τον επίμονο βήχα και τις πέτρες σε ουροδόχο κύστη και νεφρούς.  

-Αρκτοστάφυλλος ή Arctostaphylus Uva-Ursi ή Bearberry 

Το αρκτοστάφυλλο ή αρκουδοστάφυλο είναι γνωστό μούρο, ένα είδος συγγενές του κράνμπερυ και περιέχει το συστατικό αρβουτίνη που αποτελεί φυσικό διουρητικό και αντιβιοτικό για το ουροποιητικό σύστημα. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, επίσης, σε περιπτώσεις κυστίτιδας, λιθιάσεων του ουροποιητικού, άμμο και πέτρες στα νεφρά. Έχει αντισηπτική και στυπτική δράση και μειώνει τα συμπτώματα της ακράτειας και της νυχτερινής ενούρησης. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος που δεν απαιτούν αντιβιοτική αγωγή, όπως η κυστίτιδα. Το βότανο αυτό είναι πιο αποτελεσματικό στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης. Ο μηχανισμός της θεραπείας περιλαμβάνει τη διάσπαση της αρβουτίνης σε υδροκινόνη μέσα στο έντερο. Μετά από τροποποίηση στο ήπαρ, η τελική χημική ουσία φθάνει στους νεφρούς όπου και θα εκκριθεί.  

-Μαϊντανός ή Petroselinum
Είναι ισχυρό διουρητικό και ο χυμός του χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τις μολύνσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.  

Ταραξάκο ή Taraxacum officinale ή πικραλίδα ή  DANDELION 
Είναι ισχυρό διουρητικό, καταπολεμά την κατακράτηση υγρών, τις πέτρες στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη. Επίσης, η πικραλίδα περιέχει μεταλλικά στοιχεία κι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σαν διουρητικό το μεγάλο του προτέρημα είναι ότι δεν στραγγίζει τον οργανισμό από ηλεκτρολύτες και κυρίως, από κάλιο. Περιέχει καροτενοειδή, βιταμίνες Α, Β, C,D, κάλιο και σίδηρο.  

-Μαύρο φραγκοστάφυλλο ή BLUEBERRY 

Το μαύρο φραγκοστάφυλλο περιέχει χλωρογενικό οξύ, το οποίο είναι δυνατό μικροβιοκτόνο, αντιμυκητισιακό και φυσικό αντιβιοτικό. Το φραγκοστάφυλλο είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις κυστίτιδας, ουρολοιμώξεων, λιθιάσεων και γενικά σε κάθε μόλυνση και δυσλειτουργία του ουροποιητικού.  

-Κολοκυθόσποροι

Οι κολοκυθόσποροι προέρχονται από την οικογένεια cucurbita και είναι ένα φυσικό και πολύ θρεπτικό προϊόν. Είναι το πιο θρεπτικό κομμάτι της κολοκύθας. Το λάδι, που περιέχουν, είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα (40-50%). Ο πασατέμπος περιέχει πολύτιμα λιπαρά οξέα, ω-6 και κυρίως, λινολεϊκό οξύ. Το ποσοστό πρωτεϊνών τους κυμαίνεται στα 30-40%, ενώ παρουσιάζουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο είδος σπόρων. Περιέχουν επίσης, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο. Επιπλέον περιέχουν βιταμίνες E, C, Κ, ορισμένες από τις Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το φυλλικό οξύ και Βιταμίνη Α. Στην Κίνα μάλιστα θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Οι σπόροι είναι μία από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου, που βοηθά στη χαλάρωση και την ελάττωση της πίεσης, καθώς και ψευδαργύρου. Τέλος περιέχουν φυτοστερόλες. Οι κολοκυθόσποροι επιδρούν καταπραϋντικά σε προβλήματα του προστάτη, ενώ εξομαλύνουν τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Λόγω των υψηλών ποσοστών λινολεϊκού οξέος (45%) και φυτοστερόλης είναι γνωστό προπαντός σαν φάρμακο των παθήσεων της ουροδόχου κύστης και του προστάτη. Επίσης ο ψευδάργυρος, που έχουν βοηθά στα προβλήματα του προστάτη. 

Προσοχή!!! Σε σοβαρές ουρολοιμώξεις πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Θα απαιτηθεί γενική ούρων, καλλιέργεια ούρων και αντιβιόγραμμα για την συγχορήγηση της κατάλληλης αντιβιοτικής αγωγής.

Η χορήγηση οξυγόνου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση βακτηριδιακών μολύνσεων από: Σαλμονέλλα, E. Coli, στρεπτόκοκκο, ψευδομονάδες, σταφυλόκοκκο, παράσιτα κ.ά.
Harvard University, Cambridge Massachusetts & PSI Laboratory, Texas

Παραγγείλετε το σταθεροποιημένο αεροβικό οξυγόνο πατώντας εδώ

Διαβάστε, επίσης, 

Διατροφή για τις ουρολοιμώξεις

Επιπλεγμένες ουρολοιμώξεις

Γιατί οι γυναίκες υποφέρουν από συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Συμπληρώματα διατροφής για τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος

Μύρτιλα

Τα βότανα για την κυστίτιδα

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες

Μύθοι και αλήθειες για την ακράτεια ούρων

Η καλύτερη θεραπεία σε υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις

Τσουκνίδα

Ουρολοίμωξη

Χρόνια ουρολοίμωξη

Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τα αντιβιοτικά

Ο κολλοειδής άργυρος στη θεραπεία του καρκίνου

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα οφέλη της βιταμίνης D

Τα οφέλη της βιταμίνης D. Μπορείτε να αυξήσετε τη βιταμίνη D από την ηλιοθεραπεία και από την κατανάλωση αυγών, λιπαρών ψαριών και εμπλουτισμένων τροφών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ