Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΗ διατροφική αξία της κρέμας

Η διατροφική αξία της κρέμας

Η κρέμα είναι γαλακτοκομικό προϊόν.

 

Η κρέμα είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται από το λίπος βουτύρου που στέκεται στην επιφάνεια του γάλακτος πριν από την ομογενοποίηση.

Η διαδικασία αυτή επιταχύνεται με τη χρήση φυγοκεντρητών.

Η κρέμα μπορεί να ξηρανθεί σε σκόνη.

Η κρέμα έχει υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών. Σε πολλές χώρες, η κρέμα  υφίσταται μερική ζύμωση: ξινή κρέμα, κρέμα γάλακτος, και ούτω καθεξής.

Η κρέμα έχει πολλές μαγειρικές χρήσεις…

Η κρέμα γάλακτος που παράγεται από ζώα που βόσκουν σε φυσικούς βοσκότοπους, συχνά, περιέχει κάποιες φυσικές χρωστικές ουσίες (καροτενοειδή) που προέρχονται από τα φυτά που τρώνε κι έτσι η κρέμα παίρνει έναν ελαφρά κίτρινο τόνο (βιολογική κρέμα). Η κρέμα από κατσικίσιο γάλα, ή από αγελάδες είναι λευκή.

Η κρέμα χρησιμοποιείται ως συστατικό σε πολλά τρόφιμα: παγωτά, σάλτσες, σούπες, βραστά, πουτίγκες και κέικ. Η σαντιγί σερβίρεται σαν ένα κάλυμμα για παγωτό, σε μιλκσέικ κ.ά. Η ιρλανδική κρέμα είναι λικέρ από κρέμα με ουίσκι, και συχνά μέλι, κρασί ή καφέ. Η Κρέμα χρησιμοποιείται, επίσης, με το ινδικό κάρι.

Τόσο η απλή όσο και η διπλή κρέμα μπορεί να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική. Οι διαφορετικές ποιότητες κρέμας διακρίνονται από την περιεκτικότητά τους σε λιπαρές ουσίες και από την θερμική τους επεξεργασία.

Υπάρχουν οι λάιτ κρέμες με  12-12,5% λιπαρά ή 18-20%, οι παχύρρευστες κρέμες με 35 έως 36,5% λιπαρά με προσθήκη ζελατίνης για να δoθεί στην κρέμα μια κρεμώδη υφή και χρησιμοποιούνται και σταθεροποιητές για την ενίσχυση της συνοχής των σαντιγί και η κρέμα με 35% λιπαρά.

Τα είδη της κρέμας:

  • Πηχτή κρέμα 55% θερμικά επεξεργασμένη που σερβίρεται, όπως είναι (π.χ. σε τσάι).
  • Extra-παχιά κρέμα γάλακτος 48% που είναι θερμικά επεξεργασμένη και στη συνέχεια ψύχεται γρήγορα και χρησιμοποιείται σε πίτες, πουτίγκες, και επιδόρπια.
  • Κρέμα γάλακτος 48% για πουτίγκες και γλυκά που πρέπει να χτυπηθεί.
  • Κρέμα γάλακτος 35% ελαφρύτερη που μπορεί να χτυπηθεί.
  • Σαντιγί 35% που έχει κτυπηθεί  (για κέικ, παγωτά, φρούτα κ.ά).
  • Κρέμα γάλακτος 23%.
  • Κρέμα γάλακτος 18% για πουτίγκες και σάλτσες.
  • Κρέμα γάλακτος 12%. 
  • Κρέμα για κοκτέιλ.
  • Κρέμα γάλακτος 40%.
  • Κρέμα γάλακτος 35%. 
  • Ελαφριά κρέμα 5-10% για τα δημητριακά και τον καφέ.
  • Η ξινή κρέμα ζυμώνεται με βακτηριακές καλλιέργειες.

Οι κρέμες μπορεί να περιέχουν αλγινικό νάτριο, καραγενάνη, ζελατίνη, όξινο ανθρακικό νάτριο, πυροφωσφορικό τετρανάτριο, και αλγινικό οξύ.

Η κρέμα εμφανίζει εποχιακές διακυμάνσεις ως προς τις λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Τα σταθερά επίπεδα των υδατοδιαλυτών βιταμινών είναι (σε χλγρ ανά 100 γρ):

θειαμίνη 0,03, ριβοφλαβίνη 0,12, νικοτινικό οξύ 0,64, πυριδοξίνη 0,03, φυλλικό οξύ 0,004, παντοθενικό οξύ 0,30, βιοτίνη 0,0014, βιταμίνη C 1,2, βιταμίνη Β12 0,2 μγρ.

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες της κρέμας:

Η απλή ελαφριά κρέμα προσφέρει ανά 100 γρ:

Βιταμίνη Α 0,2 χλγ, καροτίνη 0,07 χλγρ, βιταμίνη Ε 0,4 χλγρ και βιταμίνη D 0,081 mgr.

Η διπλή βαριά κρέμα περιέχει διπλάσιες ποσότητες λιποδιαλυτών βιταμινών από την απλή.

Μέταλλα που περιέχονται στην κρέμα:

Η κρέμα είναι τροφή χαμηλή σε νάτριο που μας εφοδιάζει με καλές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου και καλίου και με ωφέλιμα ποσοστά μεταλλικών ιχνοστοιχείων.

Η απλή κρέμα προσφέρει σε χλγρ ανά 100 γρ: νάτριο 42, κάλιο 120, ασβέστιο 79, μαγνήσιο 6, φώσφορο 44, σίδηρο 0,31, χαλκό 0,20, ψευδάργυρο 0,26 και χλώριο 72.

Η διπλή κρέμα προσφέρει σε χλγρ ανά 100 γρ: νάτριο 34, κάλιο 100, ασβέστιο 50, μαγνήσιο 4, φώσφορο 21, σίδηρο 0,25, χαλκό 0,16, ψευδάργυρο 0,21 και χλώριο 58.

Η παστεριωμένη κονσερβαρισμένη ποικιλία προσφέρει σε χλγρ ανά 100 γρ: νάτριο 56, κάλιο 120, ασβέστιο 80, μαγνήσιο 6, φώσφορο 44, σίδηρο 0,30, χαλκό 0,20, ψευδάργυρο 0,26, χλώριο 140.

Η χτυπητή ποικιλία προσφέρει σε χλγρ ανά 100 γραμμάρια: νάτριο 56, κάλιο 120, ασβέστιο 63, μαγνήσιο 5, φώσφορο 27, σίδηρο 0,25, χαλκό 0,16, ψευδάργυρο 0,21 και χλώριο 58.

Η παστεριωμένη, κονσερβαρισμένη ποικιλία προσφέρει σε χλγρ ανά 100 γρ: νάτριο 56, κάλιο 120, ασβέστιο 80, μαγνήσιο 6, φώσφορο 44, σίδηρο 0,30, χαλκό 0,20, ψευδάργυρο 0,26 και χλώριο 140.

Διαβάστε, επίσης,

Κρέμα Μαγνησίας

Η αυθεντική σοκολάτα έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία

Δίαιτα χαμηλών λιπαρών

Γεμιστές πατάτες

Ποιες είναι οι αλκαλικές και ποιες οι όξινες τροφές

www.emedi.gr

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ