Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΗ πρώιμη εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού

Η πρώιμη εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού

Πρώιμη εφηβεία και καρκίνος μαστού

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Σε όλες τις σύγχρονες χώρες η έναρξη εφηβείας στα κορίτσια, συχνά, είναι πρώιμη.

Η πρώιμη εφηβεία είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Φυσιολογικά, η έναρξη εφηβείας στα κορίτσια, με έναρξη εμμηνόρροιας, αύξηση των μαστών και ανάπτυξη της τριχοφυϊας στην ηβική χώρα και τις μασχάλες γίνεται από το 13ο έως το 17ο έτος. Σήμερα, υπάρχουν και κορίτσια που από την ηλικία των 8 ετών μπαίνουν στην εφηβεία κι έχουν πρόωρη σεξουαλική ανάπτυξη.

Η πρώιμη εφηβεία εκθέτει τα κορίτσια σε περισσότερα οιστρογόνα και αυξάνεται, έτσι ο κίνδυνος για ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού.

Συγκεκριμένα, τα κορίτσια που έχουν τον πρώτο τους εμμηνορροϊκό κύκλο πριν από τα δώδεκα έτη έχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με τα κορίτσια που εμφανίζουν εμμηνόρροια για πρώτη φορά στα 16 τους. Κάθε χρόνο που καθυστερεί να έρθει η περίοδος σε ένα κορίτσι μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού.

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού είναι η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκηση, η λήψη πολλών φαρμάκων, η διατροφή με μη βιολογική σόγια, με μη βιολογικό αγελαδινό γάλα, οι ορμόνες, τα αντισυλληπτικά και το μη βιολογικό βοδινό κρέας, λόγω των αυξητικών παραγόντων, των ορμονών και αντιβιοτικών που χορηγούνται στα ζώα. Να θυμάστε ότι τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα της σόγιας που έχουν αναπτυχθεί μη βιολογικά και δεν υποστεί ζύμωση, όπως το μη βιολογικό γάλα σόγιας και το μη βιολογικό τόφου μιμούνται τα οιστρογόνα. Η δράση των φυτοοιστρογόνων είναι ασθενής, και μπλοκάρουν τους υποδοχείς και εμποδίζουν την ισχυρή δράση των οιστρογόνων.

Άλλα αίτια καρκίνου του μαστού είναι η δισφαινόλη Α και τα φθαλικά άλατα που υπάρχουν στα πλαστικά, όπως τα μπιμπερό, τα πλαστικά μπουκάλια και τα εσωτερικά τοιχώματα από τα κουτάκια των αναψυκτικών και άλλων ποτών.

Επίσης, στα καλλυντικά, στις οδοντόκρεμες, στα σαμπουάν και τις βαφές, αλλά και τα μαγειρικά σκεύη υπάρχουν πολλές τεχνητές χημικές ουσίες που επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία στα κορίτσια και αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Τα μέταλλα στα δόντια και τα σιδεράκια με μέταλλα αυξάνουν και αυτά τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού.

Το στρες, η σχολική πίεση, η παρατεταμένη παρακολούθηση τηλεόρασης και η υπερβολική χρήση κινητών, laptop, i-pad και άλλων μέσων επικοινωνίας αυξάνουν, επίσης, τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, αργότερα στη ζωή των κοριτσιών (προεμμηνοπαυσιακός, περιεμμηνοπαυσιακός και μεταεμμηνοπαυσιακός καρκίνος μαστού).

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Τα πλαστικά είναι υπεύθυνα για πολλές ασθένειες

Χρήσιμες πληροφορίες για την πρόληψη του καρκίνου μαστού

Όλοι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού

Ενδοκρινολογικές παθήσεις

Αναστροζόλη

Στηθόδεσμοι και καρκίνος μαστού

Μην χρησιμοποιείτε υλικά με μέταλλα για να φτιάξετε τα δόντια σας

Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου

Εξαφανίστε τα ογκίδια και τις κύστεις των μαστών

Τα οφέλη της σόγιας στην υγεία

Είναι ασφαλή τα αντισυλληπτικά;

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Το μεγάλο στήθος είναι επικίνδυνο για καρκίνο;

Το πάχος είναι αιτία καρκίνου

Τροφές που προστατεύουν το στήθος απ’ τον καρκίνο

Η βιταμίνη D στην πρόληψη καρκίνου μαστού

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυστίτιδα

Κυστίτιδα. Πρόληψη και θεραπεία κυστίτιδας, που είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως, με φυσικούς τρόπους Η κυστίτιδα είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης ή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ