Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΠροκαλεί η Nutella καρκίνο;

Προκαλεί η Nutella καρκίνο;

Μήπως η Nutella μπορεί να προκαλέσει καρκίνο;

 

 

 

Μια έκθεση τον Μάιο του 2016 από μια ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφάλειας των τροφίμων εξέτασε μερικές δυνητικά καρκινογόνες ενώσεις που βρίσκονται στο φοινικέλαιο.

Και η Nutella περιέχει φοινικέλαιο, αλλά όχι μόνο αυτή…

Οι καρκινογόνες ουσίες…

● GE (Εστέρας Γλυκιδόλης-Glycidol Ester). Η περιεκτικότητα σε GE του φοινικέλαιου είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη των άλλων ελαίων.

● 3-μονοχλωροπροπανοδιόλη και 2-MCPD (3-MCPD and 2-MCPD): Παράγονται παράλληλα με την GE, και μπορεί να είναι επιβλαβή.

Η GE είναι γενοτοξική και μπορεί να βλάψει το DNA, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό των καρκινικών κυττάρων. Το 3-MCPD βλάπτει τα νεφρά και τα αναπαραγωγικά όργανα στους άνδρες. 

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, παρουσιάζει δύο σημαντικά σημεία:

● Τα μωρά και τα παιδιά έχουν την τάση να καταναλώνουν πολύ περισσότερο GE (και 3-MCPD) από ό, τι οι ενήλικες (παιδικά ροφήματα και τροφές) και δεν τρώνε μια ποικιλία τροφίμων, όπως οι ενήλικες.

● Τα μωρά λαμβάνουν περισσότερο από το διπλάσιο του μέσου όρου πρόσληψης GE (και 3-MCPD) από ότι πρέπει.

Πόσο σοβαρός είναι αυτός ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου από τα τρόφιμα που περιέχουν φοινικέλαιο;

Οι μελέτες έχουν γίνει σε τρωκτικά και μπορεί να μην ισχύει αυτό για τους ανθρώπους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνετε εξευγενισμένο φοινικέλαιο ή Nutella όλη μέρα και κάθε ημέρα.

Το φοινικέλαιο υπάρχει και σε πατατάκια, ακόμη και στα σουβλάκια…

Εάν κάνετε μια διατροφή, κυρίως, με μη επεξεργασμένα τρόφιμα είστε μια χαρά.  Αλλά αν τρώτε τροφές που περιέχουν εξευγενισμένα έλαια σε καθημερινή βάση, ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες από εξευγενισμένο φοινικέλαιο, πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη.

Η επεξεργασία με υψηλή θερμότητα δεν είναι πολύ υγιεινή, ειδικά για τα έλαια και μπορεί να παράγει μια ποικιλία δυνητικά τοξικών ουσιών, όπως οι PAH (πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες), έτσι ώστε το πρόχειρο φαγητό ή τα τρόφιμα από τα fast food δεν πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση. Γνωρίζουμε ότι, στο σώμα μας, κάποιες από αυτές τις ενώσεις ενώνονται  με τη γλουταθειόνη, προκειμένου να τις εξουδετερώσει, και ότι η γλουταθειόνη είναι ένα από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά και η παραγωγή της υποστηρίζεται από μια υγιεινή διατροφή.

Έτσι, πρέπει να μάθετε να τρώτε υγιεινά!

Άλλωστε, όταν τρώτε Nutella ξέρετε ότι δεν κάνετε υγιεινή διατροφή…

Διαβάστε, επίσης,

Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου

Σταματήστε να τρώτε επεξεργασμένα κρέατα

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Προσέξτε τι τρώτε!

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο ελαιόλαδο

Τα πιο νόστιμα ψάρια είναι τα εποχιακά

 Ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζούμε

Το καλύτερο ελαιόλαδο είναι το ελληνικό

Σταματήστε να τρώτε κατεψυγμένα μπέργκερ

Πώς να ξεχωρίζετε τα φρέσκα βιολογικά αυγά

Σκεφτείτε ΒΙΟ-λογικά

Σταματήστε να πίνετε γάλα αγελάδας

Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα

Τροφές που οι ειδικοί δεν θα έτρωγαν ποτέ

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα υπεύθυνα για πολλές ασθένειες

Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά τρόφιμα με υγιεινά

Οι απώλειες βιταμινών στα επεξεργασμένα τρόφιμα

Το πιο νόστιμο και υγιεινό σουβλάκι

Σταματήστε να τρώτε κατεψυγμένα μπέργκερ

Δίαιτα για όσους τρώνε συχνά έξω

Το πιο νόστιμο χάμπουργκερ

Συσκευές που ανιχνεύουν επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα

Θα αρέσει στους καταναλωτές το μπιφτέκι εργαστηρίου;

Διατροφικά σκάνδαλα

Μάθετε να τρώτε σωστά

Υπάρχουν υγιεινές πίτσες;

Τι μπορούν να πάθουν τα παιδιά μας από το πρόχειρο φαγητό

Σταματήστε να τρώτε καθημερινά από fast food

Πρόχειρο φαγητό και κατάθλιψη

Δεν πρέπει τα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση πριν τον ύπνο

Η στρατηγική της οικογένειας για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Παιδική και εφηβική παχυσαρκία

Καροτιναιμία

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ