Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΒόταναΧρήσιμες ιατρικές συνταγές με ιεροβότανο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ιεροβότανο

Το ιεροβότανο ή Βερβένα έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Η Βερβένα ή Βερβένη ή Verbena officinalis ή Βερβένα η φαρμακευτική ή σταυροβότανο ή γοργογιάννη ή στοματόχορτο ή άγρια λουϊζα ή Ιεροβότανο ή σπληνόχορτο ή σπυρόχορτο ανήκει στην οικογένεια των Βερβερίδων.

Είναι πολυετές φυτό με τετράγωνους βλαστούς που διακλαδίζονται κατά την ανθοφορία. Τα φύλλα είναι αντίθετα, ωοειδή τα κάτω και έντονα διαχωρισμένα τα άνω, ακέραια ή με αραιούς λοβούς. Τα άνθη της είναι μικρά ρόδινα ή λιλαρόζ και βρίσκονται σε αραιές και ακραίες ταξιανθίες. Στεφάνη με 5 πέταλα διατεταγμένα σε δύο χείλη. Ο καρπός της είναι μικρό κάρυο. Ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο και υπάρχει στους αγρούς και στις ρεματιές από τα πεδινά μέχρι τα ημιορεινά. Το Ιεροβότανο είναι το βότανο της αγάπης, αφού ξαναφουντώνει τη φλόγα μιας πεθαμένης αγάπης. Το βότανο αυτό το φοβούνται οι μάγοι, γιατί καταπολεμά τις μαγικές τους δυνάμεις και καθαρίζει τα κακά πνεύματα. Είναι βότανο κατά των βασκανιών και φέρνει αγάπη, υγεία κι ευτυχία. 

Έτσι και στην υγεία καθαρίζει τα εμπόδια, θεραπεύει τους εσωτερικούς πόνους και καταπολεμά όλα τα δηλητήρια από τροφές, ποτά, ζώα, ερπετά και έντομα.

Χρήσιμα μέρη του ιεροβότανου

Οι ανθισμένες κορυφές και οι ρίζες της που μαζεύονται και ξηραίνονται.

Δραστικές ουσίες της βερβένης

Περιέχει αιθέριο έλαιο, γλυκοσίδια τη βερβεναλίνη  και aucubin και ταννίνη.

Ιδιότητες κι ενδείξεις ιεροβότανου

Τονώνει το νευρικό σύστημα, βοηθά στην ψυχοσωματική υπερφόρτιση, σε αδυναμία και σε υποτονικότητα.

Είναι κατάλληλο για παθήσεις και φλεγμονές του ήπατος, της χολής, σε ίκτερο, σε παθήσεις του σπλήνα, σε πεπτικά προβλήματα και διάρροια, φούσκωμα και τυμπανισμό.

Είναι διουρητική και δίνεται σε παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος και σε πέτρες στα νεφρά.

Είναι εφιδρωτική και συστήνεται σε εμπύρετες καταστάσεις, σε αναιμίες και σε ακανόνιστη έμμηνο ρύση που συνοδεύεται από ημικρανίες.

Εξωτερικά σε κομπρέσες και πλύσεις χρησιμοποιείται σε πληγές, έλκη, εξαρθρώσεις, μώλωπες, νευραλγίες, πονοκεφάλους, πυρετούς, διόγκωση λεμφαδένων, θρομβοφλεβίτιδα, χρυσή, έκζεμα, φαγούρα, σπυριά, ουλίτιδα, αμυγδαλίτιδα και τσιμπήματα εντόμων. 

Με γαργάρες βοηθά σε ερεθισμένα ούλα, τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, πονόλαιμο και για την κακοσμία του στόματος.

Με θεραπευτικά μπάνια βοηθά στην τόνωση του οργανισμού, σε εμπύρετα και σε υπερένταση.

Ενισχύει την έκκριση των γαλακτικών αδένων.

Έχει επουλωτικές, καθαρτικές και τονωτικές ιδιότητες.

Είναι ευεργετικό για τη μήτρα στις λεχώνες. Τονώνει τις συσπάσεις της μήτρας.

Είναι κατάλληλο για την πέψη γιατί έχει πικρή γεύση.

Είναι κατάλληλο για την κατάθλιψη, τη μελαγχολία και το άγχος.

Βοηθάει ως σπασμολυτικό για τους πόνους της γαστρεντερικής οδού.

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές  με ιεροβότανο

Έκχυμα: Αφήνετε μια κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο ξηρό φυτό σε τρία ποτήρια ζεστό νερό για λίγα λεπτά ή 4 γραμμάρια από άνθη και φύλλα σε 500 ml ζεστό νερό και το μείγμα αφήνεται σκεπασμένο για 15 λεπτά και πίνετε 4 ποτήρια την ημέρα.

Αφέψημα: Βράζετε 200 γραμμάρια φυτού σε 2 λίτρα νερού για λίγα λεπτά, σουρώνετε χρησιμοποιείτε το αφέψημα για εξωτερική χρήση και θεραπευτικά μπάνια. Επίσης, βράζετε 2 χούφτες φυτού σε ξύδι από σταφύλια, για λίγα λεπτά και το χρησιμοποιείτε ως κατάπλασμα για ισχιαλγίες, λουμπάγκο και οδυνηρά τσιμπήματα. Ακόμη, βράζετε μια κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένη ρίζα φυτού  2 ποτήρια νερό για λίγα λεπτά, προσθέτετε μόλις το κατεβάσετε λίγα φύλλα δαμασκηνιάς, σουρώνετε και πίνετε 3  ποτήρια την ημέρα. Είναι αυτό το αφέψημα κατάλληλο για τα αρθριτικά και το αυξημένο ουρικό οξύ στο αίμα. 

www.emedi.gr

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ