Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΣχέση κόστους και αποτελεσματικότητας της μεταμόσχευσης οργάνων

Σχέση κόστους και αποτελεσματικότητας της μεταμόσχευσης οργάνων

Οικονομική αξιολόγηση των μεταμοσχεύσεων

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Σχέση κόστους και αποτελεσματικότητας της μεταμόσχευσης οργάνων

Με αφορμή τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων πνευμόνων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο…

Οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων θα πραγματοποιούνται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με τη συνεργασία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» και του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «Σισμανόγλειο».

Στην αρχική φάση θα υπάρξει υποστήριξη από το Θωρακοχειρουργικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βιέννης υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Walter Klepetko.

Η υποστήριξη αυτή, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ωνασείου, προβλέπεται από τη συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βιέννης, στο οποίο εκπαιδεύθηκαν έξι γιατροί του προγράμματος.

Τα έξοδα για την εκπαίδευση τους ανέλαβε το ‘Ιδρυμα Ωνάση.

Μέχρι σήμερα οι Έλληνες ασθενείς, ήταν αναγκασμένοι να πηγαίνουν σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού, για μεταμόσχευση πνευμόνων. Από τα στοιχεία του Ενικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων προκύπτει ότι κάθε χρόνο ο Οργανισμός δίνει έγκριση μετάβασης στο εξωτερικό για μεταμόσχευση πνεύμονα κατά μέσο όρο σε 13 ασθενείς, και για επανέλεγχο των μεταμοσχευθέντων με πνεύμονα σε 92…

Το περσινό έτος μόλις 3 μεταμοσχεύσεις Ελλήνων πραγματοποιήθηκαν στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο Της Βιέννης.

Το μέσο κόστος των μεταμοσχεύσεων πνεύμονα ανά έτος είναι 2.600.000 ευρώ (αντιπροσωπεύει το 26% του συνόλου των μεταμοσχεύσεων εξωτερικού) και το μέσο κόστος των επανελέγχων των μεταμοσχευθέντων με πνεύμονα ανά έτος είναι 460.000 ευρώ (αντιπροσωπεύει το 46% του συνόλου).

Στα κόστη αυτά δεν περιλαμβάνονται οι νοσηλείες λόγω παρενεργειών, ούτε λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό επιβίωσης των μεταμοσχευθέντων ασθενών, αλλά ούτε η ποιότητα ζωής τους!

Οι μεταμοσχεύσεις αφορούν λιγότερους από εκατόν είκοσι ασθενείς, ετησίως, στην Ελλάδα, που είναι μια πολύ μικρή ομάδα ασθενών.

Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων αποτελούν μια ιατρική διαδικασία που απαιτεί τεράστια ποσά και πανάκριβο εξοπλισμό.

Το ενδιαφέρον παρουσιάζεται δυσανάλογο με το αποτέλεσμά τους…

Πρέπει να γίνονται οι μεταμοσχεύσεις και πια τα κριτήρια με τα οποία εντάσσονται οι ασθενείς στο πρόγραμμα, αλλά και ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ποιότητα ζωής των μεταμοσχευμένων ασθενών και αυτών που δίνουν τα όργανά τους και στην κοινωνία;

Η κριτική κατά των μεταμοσχεύσεων

Το ενδεχόμενο της διαπίστωσης του εγκεφαλικού θανάτου χωρίς την ακριβή τήρηση των κριτηρίων του

Το εμπόριο των οργάνων

Η αλόγιστη προβολή των ΜΜΕ προς όφελος και συμφέρον συγκεκριμένων γιατρών και μεταμοσχευτικών κέντρων

Η μη δίκαιη κατανομή μοσχευμάτων

Η παραβίαση της λίστας των υποψήφιων ληπτών

Η υιοθέτηση της λεγόμενης «εικαζόμενης συναίνεσης».

Οικονομικές αξιολογήσεις των Μεταμοσχεύσεων 

Φυσικά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν.

Γι΄αυτό σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να υπάρξει προβληματισμός…

Τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στις βελτιώσεις στη θεραπεία ανοσοκαταστολής, η μεταμόσχευση οργάνων χρησιμοποιείται για έναν αριθμό παθήσεων, όπως είναι η μυοκαρδιοπάθεια τελικού σταδίου.

Το κόστος της μεταμόσχευσης έχει μειωθεί γενικά με την πάροδο του χρόνου, ενώ η επιβίωση και η ποιότητα ζωής έχουν βελτιωθεί. Αυτό δείχνει ότι η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας των μεταμοσχεύσεων θα έπρεπε, επίσης, να έχει βελτιωθεί.

Οι τεχνικές των μεταμοσχεύσεων έχουν βελτιωθεί,  επίσης κατά την περίοδο αυτή.

Συνεπώς, είναι σημαντικό να υπάρχουν επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας των μεταμοσχεύσεων οργάνων, προκειμένου να διασφαλιστεί, ότι οι σπάνιοι πόροι της κοινωνίας να χρησιμοποιούνται με τρόπο που μεγιστοποιεί την κοινωνική υγεία και αντιστοιχεί στην τρέχουσα πρακτική θεραπείας.

Η μεταμόσχευση οργάνων είναι, επίσης, ένα ενδιαφέρον θέμα στην οικονομία της υγείας λόγω της έλλειψης οργάνων.

Ο πραγματικός αριθμός των μεταμοσχεύσεων που εκτελούνται αυξάνεται, συνεχώς.

Υπάρχει, όμως, γενική έλλειψη οικονομικών αξιολογήσεων στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

Παρόλο που η μεταμόσχευση νεφρού φαίνεται να είναι οικονομικά αποδοτική και εξοικονομεί κόστη σε σύγκριση με την αιμοκάθαρση δεν ισχύει αυτό για τις μεταμοσχεύσεις όλων των οργάνων.

Τα πεδία που πρέπει να μελετούνται πριν γίνει επένδυση στις μεταμοσχεύσεις: Ανάγκη για μεταμόσχευση, διαδικασία μεταμόσχευσης, ανεύρεση κατάλληλου οργάνου μεταμόσχευσης, κόστος, ωφέλεια κόστους, ελαχιστοποίηση του κόστους και οικονομική αξιολόγηση.

Δεν υπάρχουν μελέτες για τις μεταμοσχεύσεις:

Δεν υπάρχουν μελέτες σχετικά με τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων και / ή μυελού των οστών.

Δεν υπάρχουν μελέτες σχετικά με  τα αλλομοσχεύματα.

Δεν υπάρχουν μελέτες με τεχνητό ή μη ανθρώπινο ιστό (ξενομόσχευμα).

Δεν υπάρχουν μελέτες που να συγκρίνουν μια διαδικασία μεταμόσχευσης με μια άλλη.

Δεν υπάρχουν μελέτες σχετικά με τα προγράμματα για την αύξηση των διαθέσιμων μοσχευμάτων.

Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων θεωρούνται, ακόμη, πειραματικές θεραπείες. 

Στις μεταμοσχεύσεις παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως η σοβαρότητα της νόσου και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση κ.ά. Η χρήση ανοσοκατασταλτικών, οι παρενέργειες από τις μεταμοσχεύσεις, τα κριτήρια για την διεξαγωγή μεταμοσχεύσεων και ο αριθμός και η ποιότητα των οργάνων που δωρίζονται,  είναι παράγοντες έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, καθιστώντας τη σύγκριση μεταξύ των μελετών δύσκολη.

metamosxeysi 4

-Μεταμόσχευση νεφρού

Η μεταμόσχευση νεφρού είναι και φθηνότερη και αποτελεσματικότερη από την αιμοκάθαρση. Η νεφρική μεταμόσχευση πρέπει να επεκταθεί και να αντικαταστήσει τη θεραπεία αιμοκάθαρσης, καθώς αυτό θα εξοικονομήσει πόρους στον τομέα της υγείας.

Ωστόσο, ο λόγος κόστους-αποτελεσματικότητας διαφέρει μεταξύ των διαφόρων υποομάδων πληθυσμού, ανάλογα με την ποιότητα των νεφρών που δωρίζονται και των χαρακτηριστικών των ασθενών, όπως η ηλικία και η συνοσηρότητα. Επομένως, είναι πιθανό η μεταμόσχευση νεφρού να μην κοστίζει για ορισμένες ομάδες και ίσως να μην θεωρείται καθόλου αποτελεσματική για ορισμένες άλλες.

Το προσδόκιμο ζωής χωρίς νεφρική θεραπεία τελικού σταδίου είναι ανύπαρκτο και ως εκ τούτου η εναλλακτική λύση για σύγκριση με τη μεταμόσχευση δε συνεπάγεται κόστος και δεν έχει κανένα όφελος (δηλαδή άμεσος θάνατος).

Η θεραπεία σήμερα, γενικά, γίνεται  σε μια προγενέστερη φάση της νόσου και ο χρόνος αναμονής για την εύρεση μοσχεύματος, επηρεάζει, επίσης, τον λόγο κόστους-αποτελεσματικότητας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, βέβαια, εξετάζονται οι επιτυχείς μεταμοσχεύσεις και δεν συμπεριλαμβάνονται το κόστος και τα αποτελέσματα των αποτυχημένων μεταμοσχεύσεων.

Η μεταμόσχευση νεφρού από ζωντανό δότη φαίνεται να είναι πιο αποδοτική από ό, τι η μεταμόσχευση από νεκρό δότη. Αυτό πιθανότατα συνδέεται με τη μείωση του χρόνου αναμονής και με τις δαπάνες  για την αιμοκάθαρση.  Αυτό μειώνει την αποδοτικότητα από πλευράς κόστους, αν και η λαπαροσκοπική νεφρεκτομή μειώνει τις δυσμενείς επιπτώσεις.

Μεταμόσχευση ήπατος

Η μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να θεωρηθεί ότι αξίζει τον κόπο, τουλάχιστον, με νεκρούς δότες και για συγκεκριμένες ομάδες ασθενειών.

Η μεταμόσχευση ζώντων δοτών  έχει γενικά υψηλότερη αναλογία κόστους-αποτελεσματικότητας. Ωστόσο, φαίνεται ότι μπορεί, επίσης, να είναι αποδοτική, ειδικά όταν υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής για ένα όργανο από αποθανόντα δότη. Αυτό συνδέεται με τον κίνδυνο επιπλοκών και επιδείνωσης της κατάστασης υγείας κατά τη διάρκεια του χρόνου που δαπανάται στη λίστα αναμονής. Όταν αυτός ο κίνδυνος επιπλοκών καθίσταται αρκετά υψηλός, αυτό υπερβαίνει τον κίνδυνο για τον ζωντανό δότη. Τέλος, θα πρέπει να καταγράφεται με ακρίβεια η επίδραση στους ζώντες δότες, μετά από μακρά περίοδο παρακολούθησης και να εξετάζεται η ικανότητα επιστροφής του ασθενούς στην εργασία και η φροντίδα που θα απαιτείται, το υπόλοιπο της ζωής του.

metamosxeysi 3

Μεταμόσχευση πνεύμονα

Η μεταμόσχευση πνευμόνων είναι, πιθανώς, οικονομικά αποδοτική σε σύγκριση με άλλες ιατρικές θεραπείες.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια προβλήματα με την παρακολούθηση μετά τη μεταμόσχευση, η οποία συχνά είναι σύντομη και οι εκτιμήσεις για το κόστος πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά του ασθενούς και της ασθένειας.

Υπάρχουν, επίσης, διαφορές μεταξύ των διαφόρων διαδικασιών μεταμόσχευσης πνεύμονα, και αυτό θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη.

Όταν τα μοσχεύματα τα κατάλληλα είναι πολύ λίγα και οι ασθενείς που κρίνονται κατάλληλοι για μεταμόσχευση πολλοί λίγοι, αμφισβητείται η επένδυση τόσων δισεκατομμυρίων στις μεταμοσχεύσεις….

-Μεταμόσχευση καρδιάς

Ο κύριος περιορισμός στις οικονομικές αξιολογήσεις για τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς είναι ότι δεν περιλαμβάνεται το ευρύτερο κόστος και τα αποτελέσματα για τον ασθενή και τους άλλους (π.χ. παραγωγικότητα εργασίας, φροντίδα κλπ.).

Επομένως, δεν μπορεί να εκτιμηθεί η αξία των καρδιακών μεταμοσχεύσεων.

Η μεταμόσχευση καρδιάς βρίσκεται εντός του κανονικά αποδεκτού εύρους από πλευράς κόστους-αποτελεσματικότητας από την άποψη της υγειονομικής περίθαλψης.

Μελλοντικές μελέτες χρειάζονται όχι μόνο για να καταγραφούν περισσότερα αποτελέσματα (τόσο στην πλευρά του κόστους όσο και για το όφελος), αλλά πρέπει να έχουν κοινωνική προοπτική και μεθοδολογία που βασίζεται στην οικονομική έρευνα στον τομέα της υγείας.

Μεταμόσχευση παγκρέατος

Οι μεταμοσχεύσεις παγκρέατος εκτελούνται γενικά για την αποκατάσταση του ελέγχου της γλυκόζης, σε διαβητικούς ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είτε το πάγκρεας είτε το πάγκρεας και ο νεφρός μεταμοσχεύονται ταυτόχρονα ή μεταμοσχεύεται πρώτα ο νεφρός.

Το πάγκρεας μπορεί, επίσης, να μεταμοσχευθεί μόνο, για διαβητικούς ασθενείς χωρίς νεφρική νόσο τελικού σταδίου.

Η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της μεταμόσχευσης του παγκρέατος είναι αβέβαιη και πρέπει, επίσης, να συμπεριληφθούν όλες οι δαπάνες και τα οφέλη και να τηρηθούν όλες οι μεθοδολογικές απαιτήσεις στην οικονομική έρευνα για την υγεία.

-Μεταμόσχευση λεπτού εντέρου

Η εντερική ανεπάρκεια οδηγεί σε αδυναμία λήψης των απαιτούμενων θρεπτικών και υγρών του σώματος. Η συνήθης θεραπεία είναι η ενδοφλέβια διατροφή (παρεντερική διατροφή), αν και αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές. Η μεταμόσχευση λεπτού εντέρου στοχεύει στην αποκατάσταση της λειτουργίας σε ασθενείς με εντερική ανεπάρκεια. Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για ασθενείς με αμετάκλητη εντερική ανεπάρκεια και
επιπλοκές από τη παρεντερική διατροφή. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη σχετικά με τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι δαπάνες και τα οφέλη, κατά προτίμηση από κοινωνική άποψη.

Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων θεωρούνται γενικά οικονομικά αποδοτικές ή εντός του εύρους άλλων αποδεκτών ιατρικών παρεμβάσεων.

Η κύρια αμφιβολία οφείλεται στο γεγονός ότι σχετικά λίγες οικονομικές αξιολογήσεις υπάρχουν ή καθόλου, δεδομένου ότι πολλά χαρακτηριστικά μεταμόσχευσης επηρεάζουν την αποδοτικότητα από πλευράς κόστους. Όσον αφορά την προσφορά, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τις προμήθειες οργάνων και τις διαδικασίες μεταμόσχευσης αυτές διαφέρουν μεταξύ χωρών, περιφερειών και ακόμη και νοσοκομείων.

Η νεφρική μεταμόσχευση είναι μια οικονομικά αποδοτική θεραπεία σε σύγκριση με την αιμοκάθαρση. Η μεταμόσχευση ήπατος φαίνεται, επίσης, να είναι οικονομικά αποδοτική, αλλά όχι όσο η μεταμόσχευση νεφρού. Για όλα τα άλλα όργανα δε φαίνεται να υπάρχει οικονομικό όφελος, για την κοινωνία.

Οι οικονομικές θεωρήσεις για τις μεταμοσχεύσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη σημαντικές κοινωνικές πτυχές, όπως το κόστος για τον ασθενή, το κόστος για την οικογένεια και τους φίλους του ασθενούς και τα αποτελέσματα στην αγορά εργασίας. Προτιμάται συχνά μια κοινωνική προοπτική, καθώς, συλλαμβάνει όλα τα αποτελέσματα για την κοινωνία, ανεξάρτητα από το ποιος πληρώνει ή ποιον ωφελεί. Επίσης, απαιτείται μακρά παρακολούθηση για να συμπεριλαμβάνονται οι μελλοντικές επιπλοκές, αλλά κυρίως τα μελλοντικά οφέλη με τη μορφή βελτιωμένης ποιότητας ζωής και παραγωγικότητας. Τέλος, τα χαρακτηριστικά των ασθενών και των ασθενειών επηρεάζουν το κόστος και επομένως είναι σημαντικό να διεξάγονται αξιολογήσεις σε διαφορετικούς πληθυσμούς και υποομάδες.

Μια άλλη πλευρά αυτού του προβλήματος είναι ότι όλοι ασχολούνται με τις επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις και δεν περιλαμβάνονται οι ανεπιτυχείς μεταμοσχεύσεις στο λόγο κόστους / αποτελεσματικότητας.

Συνιστάται η μελλοντική οικονομική αξιολόγηση των μεταμοσχεύσεων οργάνων να πραγματοποιηθεί από κοινωνική άποψη, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές στους ασθενείς και τους παράγοντες της νόσου, και κάνοντας σύγκριση με την επιλογή θεραπείας χωρίς μεταμόσχευση.

Πρέπει να χρησιμοποιηθούν πλούσια σύνολα δεδομένων, επιτρέποντας την παρακολούθηση σε μη ιατρικά ζητήματα, όπως το αποτέλεσμα στην αγορά εργασίας (ανεργία, απουσία ασθενείας, πρόωρη συνταξιοδότηση κ.λπ.) καθώς και τη χρήση της υγειονομικής περίθαλψης. Οι πιθανές επιπτώσεις στον ζωντανό δότη πρέπει, επίσης, να ληφθούν υπόψη σε μελλοντικές μελέτες, κατά προτίμηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης σημαντικό να διεξάγονται αξιολογήσεις ανά χώρα, όπως η γενίκευση των διεθνών αποτελεσμάτων είναι δύσκολη.

Οι μελλοντικές μελέτες να προσπαθήσουν, επίσης, να διεξαγάγουν τις κατάλληλες αναλύσεις ευαισθησίας προκειμένου να διαπιστωθεί η ευρωστία των αποτελεσμάτων. Αυτό συχνά λείπει σε πρόσφατες μελέτες, κάνοντας και τα δύο τα συμπεράσματα της σχέσης κόστους / αποτελεσματικότητας και τη γενίκευση των αποτελεσμάτων, πολύ δύσκολη υπόθεση…

Απαιτούνται οικονομικές αξιολογήσεις όλων των τύπων μεταμοσχεύσεων, αναλύοντας συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, αλλά η ανάγκη για περισσότερες μελέτες είναι μεγαλύτερη για τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς, πνεύμονα, εντέρου και  παγκρέατος. Όπως διαπιστώθηκε παραπάνω, οι μεταμοσχεύσεις νεφρών και ήπατος είναι σχετικά καλά μελετημένες και η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας μπορεί να προσδιοριστεί. Η μεταμόσχευση του παγκρέατος είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, δεδομένης της υψηλής συχνότητας εμφάνισης διαβήτη σε πολλές περιοχές του κόσμου, αν και η μελλοντική εστίαση θα μπορούσε μάλλον να είναι στα νησίδα του Langerhans.

Τα μελλοντικά σχέδια θα πρέπει να καθοριστούν και να προγραμματιστούν σε συνεργασία μεταξύ του οικονομικού τομέα της υγείας και του ιατρικού επαγγέλματος, προκειμένου να εξασφαλίζουν υψηλής ποιότητας μελέτες.

Οι μελλοντικές μελέτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν μεθόδους για τη μείωση απόκλισης της εκτίμησης των δεδομένων, λόγω μη συγκρίσιμων δειγμάτων στις εναλλακτικές λύσεις.

metamosxeysi 1

Τα τεχνητά όργανα που αναπτύσσονται έχουν κάποια πλεονεκτήματα

Τεχνητά ανθρώπινα όργανα, από μύτες και αυτιά μέχρι τραχείες και τμήματα της καρδιάς, που είναι απολύτως λειτουργικά, έχουν αναπτυχθεί και ήδη μεταμοσχεύονται στους ασθενείς με επιτυχία.

Η επιστημονική φαντασία έχει γίνει πραγματικότητα, καθώς αναπτύσσονται όργανα του ανθρώπινου σώματος, με σκοπό να δώσουν λύση στο σημαντικό πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων που υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα τεχνητά όργανα αναπτύσσονται από τα κύτταρα κάθε ασθενή, γεγονός που σημαίνει ότι ο κίνδυνος να απορρίψει ο οργανισμός το μόσχευμα είναι ελάχιστος έως μηδαμινός. Έτσι, παράλληλα περιορίζεται και η ανάγκη χορήγησης φαρμάκων μετά τη μεταμόσχευση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της απόρριψης.

Τα περισσότερα όργανα σχηματίζονται με τη βοήθεια κολλαγόνου και άλλων πρωτεϊνών, καθώς, επίσης, από υλικά που αναπτύσσονται με τη χρήση της νανοτεχνολογίας, είναι ανθεκτικά στις μολύνσεις και τα βακτήρια και παράλληλα διαθέτουν πόρους που έχουν το κατάλληλο μέγεθος για να στηρίζουν τα κύτταρα.

Τεχνητά όργανα, όπως μια αρτηρία και αγωγούς δακρύων, τμήματα αγγείων και καρδιάς, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη χρήση τους στη θεραπεία των φραγμένων αρτηριών και των καρδιολογικών προβλημάτων γενικότερα, αλλά και η ανάπτυξη ολόκληρων οργάνων (νεφρός, ήπαρ, καρδιά, πνεύμονας, πάγκρεας, λεπτό έντερο κ.ά) θα φέρουν την επανάσταση στην αντικατάσταση των κατεστραμμένων οργάνων….

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να υπάρξει προβληματισμός…

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία σας

metamosxeysi 7

Διαβάστε, επίσης,

Νεφρωνόφθιση

Φυσικές θεραπείες της πνευμονικής ίνωσης

Κίρρωση του ήπατος

Οξεία ηπατική ανεπάρκεια

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν ΧΑΠ

Α1 αντιθρυψίνη

Κυστική ίνωση

Προμεταμοσχευτικός έλεγχος για μεταμόσχευση νεφρού

Βιοϊατρική μηχανική

Τεχνητό λεπτό έντερο

Τοκετός μετά από μεταμόσχευση μήτρας

Φορητή συσκευή αιμοκάθαρσης για τους νεφροπαθείς

Κατασκευή τραχείας με εκτυπωτή

Πότε γίνεται μηχανική στήριξη καρδιάς

Μεταμόσχευση τεχνητού αυτιού

Η εκτύπωση καρδιάς είναι πραγματικότητα

Οστικά μοσχεύματα στις γνάθους

Μεταμόσχευση πνεύμονος

Η ιστορία των μεταμοσχεύσεων

Ανάπτυξη κακοήθειας μετά από μεταμόσχευση οργάνων

Μεταμόσχευση κοπράνων

Μετάγγιση λευκών αιμοσφαιρίων

Κατασκευή οργάνων από κύτταρα για μεταμόσχευση

Αλλογενής μετάγγιση αίματος

Λεμφοϋπερπλαστικές διαταραχές μετά από μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων

Όταν ένας άνδρας δεν έχει πέος

Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση

Η νέα τεχνητή καρδιά

Εκτυπωτής ανθρώπινων οργάνων

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΤα ζώα προστατεύουν από τις αλλεργίες
Επόμενο άρθροΣύμφυτο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος. Φροντίστε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος και παραμείνετε υγιείς Παρόμοια με τον τρόπο με τον...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ