Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΜοσχαράκι στιφάδο

Μοσχαράκι στιφάδο

Νόστιμο μοσχαράκι στιφάδο

Νόστιμο μοσχαράκι στιφάδο

Αυτό το πλούσιο στιφάδο είναι ιδανικό για τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες και υπέροχο φαγητό.

Παραδοσιακά φτιαγμένο με βόειο κρέας ή κοτόπουλο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με tofu και λαχανικά για μια χορτοφαγική έκδοση ή απλά να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά εάν το tofu δεν είναι βιολογικό.

ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ: Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των μυών και των οργάνων. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας είναι «πλήρης», που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του. Είναι σημαντική για την ανανέωση των κυττάρων του σώματος, τη δημιουργία μυών καθώς και για την υγεία μας στο σύνολό της. Όταν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή μας, έχουμε επίσης περισσότερη ενέργεια για να παραμείνουμε δραστήριοι, ενώ αισθανόμαστε λιγότερη πείνα μέσα στην ημέρα.

ΚΑΡΟΤΑ: Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, παρέχοντάς μας το υπερδιπλάσιο της ημερήσιας δόσης μας (210%). Επιπλέον, μας προσφέρουν το 6% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C, το 2% της δόσης μας σε ασβέστιο, αλλά και σίδηρο. Το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο είναι αυτό που δίνει στα καρότα το πορτοκαλί τους χρώμα. Το β-καροτένιο απορροφάται από το έντερο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, τα καρότα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο. Μπορείτε σε ορισμένες αγορές να βρείτε καρότα με διαφορετικά χρώματα—τα οποία προέρχονται από διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, ανθοκυανίνες στα μωβ καρότα και λυκοπένιο στα κόκκινα.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΣΕΛΙΝΟ: Το σέλινο, όπως, συμβαίνει με όλα τα λαχανικά αποτελείται σε μεγάλο του ποσοστό από νερό, ενώ περιέχει και φυτικές ίνες. Πολύ σημαντικά συστατικά του σέλινου είναι τα φλαβονοειδή, συστατικά με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα. Τα συστατικά αυτά προλαμβάνουν την καταστροφή των κυττάρων η οποία προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Μερικά από αυτά είναι η απιγενίνη, η λουτεολίνη, το λιμονένιο, η καμπεφερόλη, το p-κουμαρικό οξύ. Τέλος στο σέλινο συναντάμε και μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, καλίου και βιταμίνης C. Το σέλινο είναι λιποδιαλυτικό.

ΠΑΤΑΤΕΣ: Οι πατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται σε αρκετή ποσότητα σε καθημερινή βάση, γι’ αυτό και τις λαμβάνουμε από διάφορες τροφές. Μια επιπλέον σημαντική θρεπτική ιδιότητα της πατάτας είναι η περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και γενικότερα του γαστρεντερικού συστήματος. Οι βραστές πατάτες περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν και στη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και του δέρματος. Είναι εξίσου πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι σημαντικές για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και άρα, για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, για την υγεία του δέρματος, αλλά και του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, η πατάτα δεν περιέχει νάτριο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι πλούσια σε κάλιο, καθίσταται σημαντική στην πρόληψη της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο βελτιώνει, επίσης, τη μυϊκή και νευρική λειτουργία.

Υγιεινό στιφάδο με μοσχαράκι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

1 φλιτζάνι βιολογικά καρότα ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι βιολογικά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι βιολογικό σέλινο ψιλοκομμένο

2 κιλά βιολογικό βοδινό κομμένο σε κύβους

2-3 φλιτζάνια πουρές από βιολογικές πατάτες

1 μπουκάλι μπύρα Guinness extra stout ή άλλη μπύρα της αρεσκείας σας

1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό μαύρο πιπέρι

1 κ.γ. βιολογικό σκόρδο πολτοποιημένο

¼ φλιτζάνι βιολογική πάστα ντομάτας

2 κούπες βιολογικός ζωμός κοτόπουλου ή βοδινού ή λαχανικών

Βιολογικός μαϊντανός για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για να ξεκινήσετε, σοτάρετε τα 2 κιλά βόειου κρέατος σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν για περίπου 3-5 λεπτά.
  2. Μόλις σοταριστεί το βόειο κρέας, ανακατέψτε τα λαχανικά και αφήστε το να ψηθεί για άλλα 5 λεπτά.
  3. Προσθέστε σταδιακά τα καρυκεύματα. Αν θέλετε άλλα καρυκεύματα εκτός από το σκόρδο και το πιπέρι μπορείτε να τα προσθέσετε.
  4. Στη συνέχεια ρίξτε τη μπύρα από πάνω. Πάρτε τα πάντα από το τηγάνι και μετακινήστε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
  5. Προσθέστε την πάστα ντομάτας και το ζωμό. Αφήστε το να σιγοβράσει χαμηλά με ένα κάλυμμα μέχρι να ψηθεί το βόειο κρέας με τον τρόπο που προτιμάτε – αυτό, συνήθως, διαρκεί 1,5 – 2 ώρες. Ανακατέψτε περιστασιακά.
  6. Όταν πλησιάζει να γίνει, μαγειρέψτε τον πουρέ σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Αφού, το στιφάδο είναι σχεδόν έτοιμο, αφαιρέστε το κάλυμμα και αφήστε το να μαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά, έτσι ώστε να πυκνώσει η σάλτσα περισσότερο.
  7. Μόλις είναι έτοιμο, σερβίρετε με πουρέ πατάτας.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Βόειο κρέας με μακαρόνια και σπανάκι

Σούπα τσίλι με κιμά και λαχανικά

Υγιεινό κρέας ψητό με πατάτες

Υγιεινό κρέας βραστό με κριθαράκι και λαχανικά

Υγιεινά μακαρόνια με κιμά

Υγιεινά γιουβαρλάκια

Κεφτεδάκια ούζου

Σουβλάκια χοιρινά με μάραθο και βερίκοκα

Συκώτι με τσιγαριαστό σπανάκι

Μπιφτέκι ψητό με πατάτες

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Κολοκύθια γεμιστά

Νόστιμοι υγιεινοί λαχανοντολμάδες

Συκώτι μαριναρισμένο με κρέμα βαλσάμικο

Μοσχαρίσιο κότσι με πουρέ πατάτας

Μοσχαρίσιο φιλέτο με διάφορα πιπέρια

Σουβλάκια με μοσχαρίσιο κεμπάπ

Νόστιμο φαγητό στην κατσαρόλα

Το πιο νόστιμο κοκκινιστό μοσχάρι

Το πιο νόστιμο και υγιεινό σουβλάκι

Τα πιο νόστιμα γιουβαρλάκια

Τα πιο νόστιμα μπιφτέκια σχάρας

Το πιο νόστιμο χάμπουργκερ

Τα πιο νόστιμα και υγιεινά λουκάνικα

Το νοστιμότερο ψητό συκώτι

Κόκορας με μακαρόνια

Μπιφτέκια φούρνου με πατάτες

Κόκκινο κρέας με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί

Ο νοστιμότερος πατσάς

Σουτζουκάκια σμυρναίικα

Κερκυραϊκή παστιτσάδα

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ