Νόστιμη και υγιεινή σούπα με πράσα
Σούπα με πράσα
ΠΡΑΣΟ: Ένα μεγάλο πράσο περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, μία βιταμίνη που μας βοηθάει στην όραση και στην καλή λειτουργία των βλεννογόνων μας (πχ στόμα), αλλά και στην υγεία του δέρματός μας. Το πράσο ως ένα πράσινο λαχανικό περιέχει βιταμίνη Κ. Καταναλώνοντας ένα ολόκληρο πράσο, που αντιστοιχεί περίπου σε 1 φλιτζάνι κομμένο ωμό, λαμβάνουμε τη μισή ποσότητα σε βιταμίνη Κ που χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα μας. Η βιταμίνη Κ, μην ξεχνάμε ότι είναι μία βιταμίνη που συμβάλει στην καλή λειτουργία και την πήξη του αίματος. Πέρα από τις 2 αυτές βιταμίνες, περιέχει βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επίσης φυτικής προέλευσης σίδηρο, μαγγάνιο, και σημαντική ποσότητα μαγνησίου.
ΚΟΛΟΚΥΘΑ: Η κολοκύθα είναι μέρος της οικογένειας των καρπών Cucurbita, ιδιαίτερα γνωστή ως μία από τις έξι ποικιλίες της Cucurbita moschata. Όλα αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μπορεί η κολοκύθα να ανήκει στα φρούτα, αλλά, όσον αφορά το μαγείρεμα, έχει περισσότερο τον ρόλο του λαχανικού. Η θρεπτική αξία της κολοκύθας είναι εκπληκτική. Περιέχει πάνω από τέσσερις φορές την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης βιταμίνης Α σε μία μόνο μερίδα, πάνω από τη μισή ποσότητα συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C και μια εντυπωσιακή λίστα με άλλες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.
ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ: Τα φρέσκα κρεμμυδάκια χαρίζουν ιδιαίτερο άρωμα σε σαλάτες και φαγητά και για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη μαγειρική. Εκτός από τη γεύση, ενισχύουν και τη διατροφική αξία του γεύματος προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα, τα φρέσκα κρεμμύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα, συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής υγείας. Από την άλλη, περιέχουν σημαντικά ποσά φυτικών ινών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Α, καθώς και απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο. Τέλος, στα φρέσκα κρεμμυδάκια θα βρούμε και πολύτιμα αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά, τα οποία έχουν συσχετισθεί με οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, καθώς και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος και του προστάτη.
ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.
Σούπα με πράσα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
5 μέτρια βιολογικά πράσα (μόνο η λευκή μερίδα), κομμένα σε φέτες
2 κουταλιές της σούπας βιολογικό βούτυρο
4 φλιτζάνια βιολογική κολοκύθα, κομμένη σε κύβους
4 φλιτζάνια φρέσκος βιολογικός ζωμός κότας
1/4 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό αποξηραμένο θυμάρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1-3/4 φλιτζάνια τριμμένο βιολογικό τυρί τσένταρ
1/4 φλιτζάνι βιολογική κρέμα γάλακτος
1 φρέσκο βιολογικό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε τα πράσα με το βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν.
- Ανακατεύετε μέσα την κολοκύθα, το ζωμό, το θυμάρι και το πιπέρι. Αφήστε να πάρει μια βράση. Μειώστε τη θερμότητα. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα, 10-15 λεπτά. Ψύξτε ελαφρά.
- Σε ένα μπλέντερ, καλύψτε και επεξεργαστείτε το μείγμα κολοκύθας σε μικρές παρτίδες μέχρι να ομογενοποιηθεί. Επιστρέφετε όλο το μείγμα στο τηγάνι. Αφήστε να πάρει μια βράση. Μειώστε τη θερμότητα στο χαμηλό.
- Προσθέστε το τυρί και ανακατεύετε μέχρι να ζεσταθεί η σούπα και να λιώσει το τυρί.
- Γαρνίρετε με κρέμα γάλακτος και κρεμμύδι.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Σούπα γλυκοπατάτας με κανέλα και καρύδια
Νόστιμη και υγιεινή σούπα με κόκκινες πιπεριές
Υγιεινή και νόστιμη κρεμμυδόσουπα
Υγιεινή σούπα με ντομάτα και βασιλικό
Οι ουσίες που λαμβάνουμε από τις τροφές
Η μεσογειακή διατροφή ιδανική για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κρεμμύδια
Είναι υγιεινές οι έτοιμες σούπες;
Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα
Η πιο νόστιμη σάλτσα καυτερής πιπεριάς
Τα καλύτερα τρόφιμα κατά του καρκίνου
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πιπεριά
Καυτερές πιπεριές και καψαϊκίνη
Σούπα τσίλι με κιμά και λαχανικά
Υγιεινή και νόστιμη σούπα με σαλιγκάρια
Νόστιμη και υγιεινή μανιταρόσουπα
Σούπα με λαχανικά για όσους είναι άρρωστοι
Τροφές φάρμακα για τον καρκίνο
Είναι υγιεινές οι έτοιμες σούπες;