Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΝευραλγία τριδύμου

Νευραλγία τριδύμου

Χρήσιμες πληροφορίες για τη νευραλγία τριδύμου

Νευραλγία τριδύμου είναι διαταραχή του αισθητικού πυρήνα του 5ου κρανιακού νεύρου (τριδύμου) η οποία προκαλεί παροξυσμούς διαξιφιστικού πόνου σε έναν ή περισσότερους κλάδους του τριδύμου.

Συχνά, εκδηλώνεται μετά από ερεθισμό σαφώς περιγεγραμμένης περιοχής του χώρου, συνήθως γύρω από το στόμα και τη μύτη, μερικές φορές όμως προσβάλλει ομόπλευρα τη στοματική κοιλότητα

Επηρεαζόμενα συστήματα: Νευρικό

Επικρατέστερη ηλικία: Άνω των 50, μεγαλύτερη συχνότητα στα 60

Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες > Γυναίκες

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑΣ ΤΡΙΔΥΜΟΥ

  • Ετερόπλευρη (< 4% αμφοτερόπλευρη), τα συμπτώματα σπανίως εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Βασανιστικό άλγος στην περιοχή των χειλέων
  • Βασανιστικό άλγος στα ούλα
  • Βασανιστικό άλγος στις παρειές
  • Παροξυσμικό άλγος προσώπου
  • Σύσπαση προσώπου
  • Άλγος ελκυόμενο από γαργαλισμό
  • Έξαψη
  • Δακρύρροια
  • Σιελόρροια
  • Άλγος εκλυόμενο από το άγγιγμα
  • Αλγεινοί παροξυσμοί διάρκειας δευτερολέπτων με ανερέθιστη περίοδο στη συνέχεια
  • Προτιμάται η δεξιά πλευρά > αριστερή
  • Ο 2ος και/ή 3ος κλάδος του τριδύμου προσβάλλονται συχνότερα

ΑΙΤΙΑ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑΣ ΤΡΙΔΥΜΟΥ

Συνήθως πίεση του τριδύμου από αρτηρίες και φλέβες του οπισθίου κρανιακού βόθρου

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑΣ ΤΡΙΔΥΜΟΥ

Άγνωστοι

ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Άλλες μορφές νευραλγίας συνήθως παρουσιάζουν απώλεια αισθητικότητας. Η απώλεια αισθητικότητας σχεδόν αποκλείει τη διάγνωση νευραλγίας του τριδύμου
  • Νεοπλασία γεφυροπαρεγκεφαλιδικής γωνίας
  • Αγγειακή δυσπλασία εγκεφαλικού στελέχους
  • Διαταραχές με καταστροφή της μυελίνης του νευρικού ιστού
  • Αγγειακό επεισόδιο
  • Ημικρανία
  • Χρόνια μηνιγγίτιδα
  • Οξεία πολυνευροπάθεια

ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Μηνοειδές γάγγλιο – φλεγμονώδεις αλλοιώσεις
  • Εκφυλιστικές αλλοιώσεις

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Μαγνητική (ΜΥΤ) ή αξονική (ΥΤ) τομογραφία – αποκλείουμε νεόπλασμα στη γεφυροπαρεγκεφαλιδική γωνία

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑΣ ΤΡΙΔΥΜΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εξωτερικός ασθενής

ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Αρχικά πρέπει να εφαρμόζεται φαρμακευτική αγωγή. Επιθετικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται σε ασθενείς που δεν ανέχονται ή δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική θεραπεία
  • Μικροαγγειακή αποσυμπίεση του 5ου κρανιακού νεύρου στην είσοδο (ή στην έξοδο) του εγκεφαλικού στελέχους (73% ανακούφιση)
  • Περιφερικός αποκλεισμός ή διατομή του 5ου νεύρου κοντά στο γασσέριο γάγγλιο
  • Γαγγλιόλυση είτε με ένεση αλκοόλης, γλυκερόλης είτε ακτινολογικά
  • Αποφυγή ερεθισμού (από αέρα, θερμότητα, ψύχος) των εκλυτικών ζωνών (χείλη, παρειές, ούλα)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

Οδηγίες σχετικά με τη δοσολογία των φαρμάκων και των παρενεργειών

ΦΑΡΜΑΚΑ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑΣ ΤΡΙΔΥΜΟΥ

ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

Καρβαμαζεπίνη 100-1.200 mg/ημέρα (το μέγιστο)

Αντενδείξεις: Ταυτόχρονη λήψη αναστολέων ΜΑΟ

Προφυλάξεις: Προσοχή στη λήψη όταν υπάρχει ηπατική διαταραχή

Σημαντικές πιθανές αλληλεπιδράσεις:

  • Αντιβιοτικά μακρολίδια με καρβαμαζεπίνη
  • Από του στόματος αντιπηκτικά, αντισπασμωδικά φάρμακα, τρικυκλικά, από του στόματος αντισυλληπτικά, στεροειδή, δακτυλίτιδα, ισονιαζίδη, αναστοελείς ΜΑΟ, μεθυλπρυλο-ναμπιλόνη, νεζατιδίνη, άλλοι Η2 αναστολείς, φαινυτοΐνη, προποξυφαίνη, βενζοδιαζεπίνες, αναστολείς διαύλων ασβεστίου

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  • Φαινυτοΐνη 400 mg/ημέρα συνεργικά με καρβαμαζεπίνη
  • Βακλοφαίνη 10-80 mg/ημέρα

Φάρμακα

Αντιεπιληπτικά. Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν καρβαμαζεπίνη (Tegretol) για τη νευραλγία του τριδύμου και έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της πάθησης. Άλλα αντισπασμωδικά φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της νευραλγίας του τριδύμου περιλαμβάνουν οξκαρβαζεπίνη (Trileptal), λαμοτριγίνη (Lamictal) και φαινυτοΐνη (Dilantin, Phenytek). Άλλα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της κλοναζεπάμης (Klonopin) και της γκαμπαπεντίνης (Neurontin, Gralise, άλλα), μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν.

Εάν το αντισπασμωδικό που χρησιμοποιείτε αρχίζει να χάνει την αποτελεσματικότητά του, ο γιατρός σας μπορεί να αυξήσει τη δόση ή να αλλάξει σε άλλο τύπο. Οι παρενέργειες των αντισπασμωδικών μπορεί να περιλαμβάνουν ζάλη, σύγχυση, υπνηλία και ναυτία. Επίσης, η καρβαμαζεπίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή φαρμακευτική αντίδραση σε μερικούς ανθρώπους, κυρίως σε αυτούς ασιατικής καταγωγής, επομένως μπορεί να συνιστάται γενετικός έλεγχος πριν ξεκινήσετε την καρβαμαζεπίνη.

Αντισπασμωδικοί παράγοντες. Μυοχαλαρωτικοί παράγοντες όπως η βακλοφένη (Gablofen, Lioresal) μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνοι ή σε συνδυασμό με καρβαμαζεπίνη. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν σύγχυση, ναυτία και υπνηλία.

Ενέσεις μπότοξ. Μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενέσεις onabotulinumtoxinA (Botox) μπορεί να μειώσουν τον πόνο από τη νευραλγία του τριδύμου σε άτομα που δεν βοηθούνται πλέον από φάρμακα. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα προτού αυτή η θεραπεία χρησιμοποιηθεί ευρέως για αυτήν την πάθηση.

Χειρουργική επέμβαση

Οι χειρουργικές επιλογές για τη νευραλγία του τριδύμου περιλαμβάνουν:

Μικροαγγειακή αποσυμπίεση. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη μετεγκατάσταση ή την αφαίρεση των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται σε επαφή με τη ρίζα του τριδύμου για να σταματήσει η δυσλειτουργία του νεύρου. Κατά τη διάρκεια της μικροαγγειακής αποσυμπίεσης, ο γιατρός σας κάνει μια τομή πίσω από το αυτί στην πλευρά του πόνου. Στη συνέχεια, μέσω μιας μικρής τρύπας στο κρανίο, ο χειρουργός απομακρύνει από το νεύρο τυχόν αρτηρίες που βρίσκονται σε επαφή με το τρίδυμο νεύρο και τοποθετεί ένα μαλακό μαξιλάρι μεταξύ του νεύρου και των αρτηριών. Εάν μια φλέβα συμπιέζει το νεύρο, ο χειρουργός μπορεί να την αφαιρέσει. Οι γιατροί μπορεί επίσης να κόψουν μέρος του τριδύμου νεύρου (νευρεκτομή) κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας εάν οι αρτηρίες δεν πιέζουν το νεύρο. Η μικροαγγειακή αποσυμπίεση μπορεί να εξαλείψει ή να μειώσει επιτυχώς τον πόνο τις περισσότερες φορές, αλλά ο πόνος μπορεί να επαναληφθεί σε μερικούς ανθρώπους. Η μικροαγγειακή αποσυμπίεση έχει ορισμένους κινδύνους, όπως μειωμένη ακοή, αδυναμία προσώπου, μούδιασμα προσώπου, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλες επιπλοκές.

Στερεοτακτική ακτινοχειρουργική εγκεφάλου (Gamma knife). Σε αυτή τη διαδικασία, ένας χειρουργός κατευθύνει μια εστιασμένη δόση ακτινοβολίας στη ρίζα του τριδύμου νεύρου σας. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί ακτινοβολία για να βλάψει το τρίδυμο νεύρο και να μειώσει ή να εξαλείψει τον πόνο. Η ανακούφιση εμφανίζεται σταδιακά και μπορεί να διαρκέσει έως και ένα μήνα. Η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική εγκεφάλου είναι επιτυχής στην εξάλειψη του πόνου για την πλειοψηφία των ανθρώπων. Εάν ο πόνος επανεμφανιστεί, η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί. Το μούδιασμα του προσώπου μπορεί να είναι μια παρενέργεια.

Άλλες διαδικασίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της νευραλγίας του τριδύμου, όπως η ριζοτομή. Σε μια ριζοτομή, ο χειρουργός σας καταστρέφει τις νευρικές ίνες για να μειώσει τον πόνο και αυτό προκαλεί κάποιο μούδιασμα του προσώπου.

Οι τύποι ριζοτομής περιλαμβάνουν:

Έγχυση γλυκερίνης. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο γιατρός εισάγει μια βελόνα μέσω του προσώπου σας και σε ένα άνοιγμα στη βάση του κρανίου σας. Ο γιατρός σας καθοδηγεί τη βελόνα στη δεξαμενή του τριδύμου, έναν μικρό σάκο νωτιαίου υγρού που περιβάλλει το γάγγλιο του τριδύμου νεύρου – όπου το τρίδυμο νεύρο χωρίζεται σε τρεις κλάδους – και μέρος της ρίζας του. Στη συνέχεια, ο γιατρός σας θα κάνει ένεση μικρής ποσότητας στείρας γλυκερίνης, η οποία καταστρέφει το τρίδυμο νεύρο και μπλοκάρει τα σήματα πόνου. Αυτή η διαδικασία συχνά ανακουφίζει από τον πόνο. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι έχουν αργότερα επανεμφάνιση του πόνου και πολλοί εμφανίζουν μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο.

Συμπίεση με μπαλόνι. Στη συμπίεση με μπαλόνι, ο γιατρός εισάγει μια κούφια βελόνα μέσα από το πρόσωπό και την οδηγεί σε ένα τμήμα του τριδύμου νεύρου σας που περνάει από τη βάση του κρανίου σας. Στη συνέχεια, ο γιατρός σας περνά μέσα από τη βελόνα έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα (καθετήρα) με ένα μπαλόνι στην άκρη. Ο γιατρός σας φουσκώνει το μπαλόνι με αρκετή πίεση για να βλάψει το τρίδυμο νεύρο και να μπλοκάρει τα σήματα πόνου. Η συμπίεση με μπαλόνι ελέγχει με επιτυχία τον πόνο στους περισσότερους ανθρώπους, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποβάλλονται σε αυτή τη διαδικασία βιώνουν τουλάχιστον κάποιο παροδικό μούδιασμα στο πρόσωπο.

Θερμική βλάβη με ραδιοσυχνότητες. Αυτή η διαδικασία καταστρέφει επιλεκτικά τις νευρικές ίνες που σχετίζονται με τον πόνο. Ενώ είστε ναρκωμένοι, ο χειρουργός σας εισάγει μια κούφια βελόνα στο πρόσωπό σας και την οδηγεί σε ένα τμήμα του τριδύμου νεύρου που περνά μέσα από ένα άνοιγμα στη βάση του κρανίου σας. Μόλις τοποθετηθεί η βελόνα, ο χειρουργός σας θα σας ξυπνήσει για λίγο από την καταστολή. Ο χειρουργός σας εισάγει ένα ηλεκτρόδιο μέσω της βελόνας και στέλνει ένα ήπιο ηλεκτρικό ρεύμα μέσω της άκρης του ηλεκτροδίου. Θα σας ζητηθεί να υποδείξετε πότε και πού νιώθετε μυρμήγκιασμα. Μόλις τοποθετηθεί η βελόνα, ο χειρουργός σας θα σας ξυπνήσει για λίγο από την καταστολή. Ο χειρουργός σας εισάγει ένα ηλεκτρόδιο μέσω της βελόνας και στέλνει ένα ήπιο ηλεκτρικό ρεύμα μέσω της άκρης του ηλεκτροδίου. Θα σας ζητηθεί να υποδείξετε πότε και πού νιώθετε μυρμήγκιασμα. Όταν ο νευροχειρουργός σας εντοπίσει το τμήμα του νεύρου που εμπλέκεται στον πόνο σας, επιστρέφετε σε καταστολή. Στη συνέχεια το ηλεκτρόδιο θερμαίνεται μέχρι να βλάψει τις νευρικές ίνες, δημιουργώντας μια περιοχή τραυματισμού (βλάβη). Εάν ο πόνος σας δεν εξαλειφθεί, ο γιατρός σας μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον βλάβες. Η θερμική βλάβη με ραδιοσυχνότητες συνήθως οδηγεί σε κάποιο προσωρινό μούδιασμα του προσώπου μετά τη διαδικασία. Ο πόνος μπορεί να επανέλθει μετά από τρία έως τέσσερα χρόνια.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Επίπεδα ορού καρβαμαζεπίνης και/ή φαινυτοΐνης
  • Λειτουργία ήπατος και αιμοποιητικού συστήματος όταν χορηγείται καρβαμαζεπίνη

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

Ελάττωση της φαρμακευτικής αγωγής για να προσδιορίσουμε αν η κατάσταση βρίσκεται σε ύφεση. Επαναφορά της προηγούμενης δόσης σε υποτροπή. Αποσύρουμε τα φάρμακα σταδιακά μετά μερικούς μήνες και ελέγχουμε αν έχει επέλθει ύφεση ή αν μικρότερη δόση είναι ανεκτή

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Ψυχική και σωματική νωθρότητα, ζάλη από την καρβαμαζεπίνη

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

Εξάρσεις το φθινόπωρο και την άνοιξη, κατά τα άλλα καλή

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Σύνδρομο Sjogren
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Χρόνια μηνιγγίτιδα
  • Ημικρανία προσώπου
  • Οξεία πολυνευροπάθεια
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Ημιπροσωπικός σπασμός
  • Προτριδυμική νευραλγία

ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Παιδιατρικό: Σπάνια στην παιδική ηλικία

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη νευραλγία τριδύμου

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη νευραλγία τριδύμου

iStock 873825800

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Η φαινυτοΐνη

Το φυτό Cannabis Sativa

Συμβουλευτείτε την EMEDI για να μην πονάτε

Τα καλύτερα κέντρα πόνου

Νευροεμβιομηχανική

Θειαμίνη

Υγεία του νευρικού συστήματος

Προοδευτική ατροφία του προσώπου

Αθροιστική κεφαλαλγία

Νευροτροποποίηση για το χρόνιο πόνο

Ενδείξεις βελονισμού

Υπάρχουν κίνδυνοι από την Ακτινοθεραπεία;

Τι είναι ο βελονισμός;

Διώξτε την κατάθλιψη με βαλσαμόχορτο

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΝευροβλάστωμα
Επόμενο άρθροΣούπα με πράσα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ