Νόστιμο και υγιεινό σουφλέ λαχανικών στο φούρνο
Σουφλέ λαχανικών στο φούρνο
ΠΑΣΤΙΝΑΚΙ: Το παστινάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κάλιο. Περιέχει αντιοξειδωτικά, που έχουν αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμυκητιακές ιδιότητες, λιπαρά οξέα και φλαβονοειδή. Έχει διουρητικές ιδιότητες, βοηθάει στην αποτοξίνωση και διεγείρει την όρεξη. Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και κρατά τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος. Επίσης, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ: Πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε βήτα καροτίνη. Οι γλυκοπατάτες προκαλούν μείωση κατά 32% του κινδύνου του καρκίνου του πνεύμονα, σε άτομα που καταναλώνουν, τακτικά, ποικιλία τροφών πλούσιων σε καροτενοειδή. Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού, με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις καροτενοειδών στο αίμα έχουν τη μικρότερη πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου. Απορροφώνται ευκολότερα όταν μαγειρευτούν. Οι γλυκοπατάτες τρώγονται βραστές, ψητές ή γίνονται πουρές. Είναι ιδανικές ως συνοδευτικό σε κρεατικά και ψάρια, ενώ ταιριάζουν σε σούπες και μαγειρευτά φαγητά. Μπαίνουν σε πίτες, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην υγιεινή ζαχαροπλαστική (π.χ. τσιζκέικ). Μην ξεφλουδίσετε την γλυκοπατάτα αν θέλετε να διατηρήσετε την υψηλή θρεπτική της αξία, αλλά και τις φυτικές της ίνες.
ΚΟΛΟΚΥΘΑ: Η κολοκύθα είναι μέρος της οικογένειας των καρπών Cucurbita, ιδιαίτερα γνωστή ως μία από τις έξι ποικιλίες της Cucurbita moschata. Όλα αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μπορεί η κολοκύθα να ανήκει στα φρούτα, αλλά, όσον αφορά το μαγείρεμα, έχει περισσότερο τον ρόλο του λαχανικού. Η θρεπτική αξία της κολοκύθας είναι εκπληκτική. Περιέχει πάνω από τέσσερις φορές την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης βιταμίνης Α σε μία μόνο μερίδα, πάνω από τη μισή ποσότητα συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C και μια εντυπωσιακή λίστα με άλλες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.
Σουφλέ λαχανικών στο φούρνο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
Αντικολλητικό σπρέι βιολογικού ελαιόλαδου
3 μεγάλα βιολογικά παστινάκια, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε νουντλς
2 μέτριες βιολογικές γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε νουντλς
1 μικρή βιολογική κολοκύθα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε νουντλς
2 κουταλιές της σούπας έξτρα βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βιολογικό βούτυρο
1 βιολογικό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, ψιλοκομμένο
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
¼ φλιτζάνι βιολογικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι βιολογικό πλήρες γάλα
¼ φλιτζάνι τριμμένη βιολογική παρμεζάνα
3/4 φλιτζανιού βιολογική γραβιέρα
1¼ φλιτζάνι τριμμένο βιολογικό τυρί γραβιέρα, χωρισμένο
2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο βιολογικό θυμάρι ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο βιολογικό δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας βιολογικός μαϊντανός ψιλοκομμένος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C. Λιπάνετε μια κατσαρόλα 22χ33 εκατοστά με αντικολλητικό σπρέι.
- Προσθέστε τα νουντλς παστινάκι, τα νουντλς γλυκοπατάτας, τα νουντλς κολοκυθιού και το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε να ενωθούν.
- Ψήστε μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να γίνονται τρυφερά, 30 με 35 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, σε μια μέτρια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο, περίπου 4 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μυρίσει, περίπου 1 λεπτό.
- Ανακατέψτε το αλεύρι στην κατσαρόλα μέχρι να ενωθεί, περίπου 1 λεπτό. Προσθέτετε το πλήρες γάλα και αφήνετε το μείγμα να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέστε την παρμεζάνα και ¾ φλιτζάνι γραβιέρα. Αλατοπιπερώνετε.
- Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και περιχύνετε με τη σάλτσα τα λαχανικά. Ανακατεύετε απαλά να ενωθούν.
- Ρίξτε το υπόλοιπο ½ φλιτζάνι γραβιέρας πάνω από την επιφάνεια του σουφλέ και επιστρέψτε στο φούρνο μέχρι τα λαχανικά να είναι πολύ τρυφερά και το τυρί να λιώσει και να ροδίσει, για 12 με 15 λεπτά.
- Γαρνίρετε με θυμάρι, δεντρολίβανο και μαϊντανό. Σερβίρετε αμέσως.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,