Πορκέτα με μήλα. Νόστιμη και υγιεινή πορκέτα με μήλα, κατάλληλη και για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι που θα σας μείνει αξέχαστη
Πορκέτα με μήλα
ΧΟΙΡΙΝΟ: Το χοιρινό περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας με τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός και πρέπει να τα προσλάβει από τρόφιμα. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο, ιχνοστοιχεία ωφέλιμα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου και του παχέος εντέρου.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως, λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΠΑΤΑΤΕΣ: Οι πατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται σε αρκετή ποσότητα σε καθημερινή βάση. Μια επιπλέον σημαντική θρεπτική ιδιότητα της πατάτας είναι η περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και γενικότερα του γαστρεντερικού συστήματος. Οι βραστές πατάτες περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν και στη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και του δέρματος. Είναι εξίσου πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι σημαντικές για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και άρα, για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, για την υγεία του δέρματος, αλλά και του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, η πατάτα δεν περιέχει νάτριο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι πλούσια σε κάλιο, καθίσταται σημαντική στην πρόληψη της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο βελτιώνει, επίσης, τη μυϊκή και νευρική λειτουργία.
ΜΗΛΑ: Εάν έχετε έλλειψη σιδήρου στο σώμα θα πρέπει να τρώτε ψημένα μήλα. Αυτό θα προστατεύσει από την αναιμία και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της αναιμίας ή της διαταραχής του καρδιαγγειακού συστήματος. Τα μήλα δεν έχουν άμεσες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αλλά, είναι σε θέση να παράγει στοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ενθαρρύνετε τις προστατευτικές λειτουργίες για την καταπολέμηση των καταρροϊκών ασθενειών. Για να το κάνετε αυτό, περιποιηθείτε τον εαυτό σας με μια ποικιλία από φρέσκα, ψημένα μήλα και χυμούς. Η υψηλή αξία των καρπών λόγω της περιεκτικότητας σε βιταμίνη C δίνει μια μοναδική οξύτητα και μειώνει τη φλεγμονή, βοηθά στην ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων και την καταστροφή των ιών. Τα ψημένα μήλα περιέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος και εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου. Χάρη σε αυτά, ο μεταβολισμός σταθεροποιείται, πράγμα που εξασφαλίζει την σωστή αναγέννηση των κυττάρων και εμποδίζει τη μετάλλαξη που οδηγούν σε ανάπτυξη καρκίνου. Η βιταμίνη Β μαζί με την πηκτίνη δίνει φρεσκάδα στο δέρμα και θα ξεκινήσει τη διαδικασία φυσικής ανανέωσης. Η βιταμίνη Α που περιέχεται στα ψημένα μήλα θα σώσει την όρασή σας από τις αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία και τις μολύνσεις των ματιών. Με τα ψητά μήλα, θα είστε σε θέση να διατηρήσετε την οπτική οξύτητά σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πορκέτα με μήλα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
Για τη γέμιση:
3 κουταλιές της σούπας βιολογικό δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
1 κλωναράκι βιολογικό θυμάρι, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένο
1 κεφάλι βιολογικό σκόρδο, ξεφλουδισμένο και λιωμένο
1 κουταλιά της σούπας βιολογικοί μαραθόσποροι, θρυμματισμένοι
1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες βιολογικό τσίλι
1 βιολογικό λεμόνι, μόνο το ξύσμα
50 ml βιολογικό κρασί
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
Για το χοιρινό:
3 κιλά κομμάτι αποστεωμένο βιολογικό χοιρινό φιλέτο με πέτσα χαραγμένη
1,5 κιλό βιολογικές πατάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
1 βιολογικό κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρές φέτες
100 ml βιολογικό λευκό κρασί
100 ml βιολογικός ζωμός κοτόπουλου ή νερό
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
Για την πικάντικη σάλτσα μήλου
2 μεγάλα βιολογικά μήλα πράσινα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη βιολογική κανέλα
¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο βιολογικό μπαχάρι
¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο βιολογικό γαρύφαλλο
1 κουταλιά της σούπας χυμός βιολογικού λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας μαλακή καστανή ζάχαρη
15 γραμμάρια βιολογικό βούτυρο
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για τη γέμιση, είτε βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μικρό πολυμηχάνημα και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν καλά, δε χρειάζεται να είναι εντελώς λεία, είτε χτυπήστε με γουδοχέρι και γουδί.
- Απλώστε το χοιρινό, με την πλευρά του δέρματος προς τα κάτω, και τρίψτε την πάστα πάνω στο χοιρινό, στη συνέχεια τυλίξτε το όσο πιο σφιχτά μπορείτε και στερεώστε το με σπάγκο. Αν έχετε χρόνο αφήστε το στο ψυγείο, ακάλυπτο ή χαλαρά τυλιγμένο σε πετσέτα κουζίνας για μια νύχτα ή ακόμα καλύτερα, για δύο βράδια, για να περάσουν οι γεύσεις στο κρέας και το δέρμα να στεγνώσει. Μια ώρα πριν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το μαγείρεμα του χοιρινού, αφαιρέστε το από το ψυγείο για να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς C στον αέρα. Στρώνετε τις πατάτες και τις φέτες κρεμμυδιού στη βάση ενός μεγάλου ταψιού και αλατίζετε. Περιχύνετε με το λευκό κρασί και το ζωμό ή το νερό. Βεβαιωθείτε ότι η φλούδα του χοιρινού είναι στεγνή και αλατοπιπερώστε την. Τοποθετήστε το πάνω τις πατάτες και τα κρεμμύδια. Σκεπάζετε με λαδοαλουμινόχαρτο και βάζετε στο φούρνο. Ψήνετε για τέσσερις ώρες μέχρι να ψηθεί καλά το χοιρινό.
- Ανεβάστε τη φωτιά στην υψηλότερη ρύθμιση και μαγειρέψτε για άλλη μισή ώρα για να γίνει τραγανή η πέτσα. Βγάζετε από το φούρνο και μεταφέρετε το κρέας και τις πατάτες σε ξεχωριστά πιάτα σερβιρίσματος. Αφήνετε το κρέας να ξεκουραστεί για μισή ώρα, ξεσκέπαστο, αλλά κρατάτε ζεστές τις πατάτες.
- Για να φτιάξετε την πικάντικη σάλτσα μήλου, βάλτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό και στη συνέχεια μαγειρέψτε απαλά για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν και να διαλυθούν σε πουρέ.
- Δοκιμάστε και προσαρμόστε τις γεύσεις αν χρειάζεται, μπορεί να χρειαστείτε λίγη περισσότερη ζάχαρη. Για να τελειώσετε το χοιρινό, στραγγίστε το υγρό που έχει απομείνει στη φόρμα και αφαιρέστε τυχόν λίπος.
- Σερβίρετε τη σάλτσα μαζί με το κρέας και τις πατάτες.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Νόστιμη σαλάτα κινόα με μπριζολάκια και λαχανικά
Κεφτεδάκια με ταμάρι, τζίντζερ και μελιτζάνα
Χοιρινό ρολό γεμιστό στο φούρνο
Χοιρινό με πατάτες και σπανάκι
Σουβλάκια χοιρινά με μάραθο και βερίκοκα
Τα χοιροσφάγια των Χριστουγέννων
Το πιο νόστιμο και υγιεινό σουβλάκι
Τα πιο νόστιμα μπιφτέκια σχάρας
Φέτος η τσικνοπέμπτη είναι για πολύ κρέας και πολύ ποτό
Τα πιο νόστιμα και υγιεινά λουκάνικα
Το πρωί της ημέρας των Χριστουγέννων τσιγαρίδες
Πεντανόστιμα διαιτητικά χοιρινά μπιφτέκια