Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΣαλάτα με ραντίτσιο και παρμεζάνα

Σαλάτα με ραντίτσιο και παρμεζάνα

Print Friendly, PDF & Email

Νόστιμη σαλάτα με ραντίτσιο και παρμεζάνα

Σαλάτα με ραντίτσιο και παρμεζάνια

ΡΑΝΤΙΤΣΙΟ: Κάθε δαγκωνιά από τα τραγανά φύλλα του θα σας προσφέρει µπόλικη βιταµίνη Α, βιταµίνη C, ασβέστιο και πολλές φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα γίνονται συνεχώς έρευνες για τις αντικαρκινικές ιδιότητές του.

ΚΟΛΟΚΥΘΑ: Η κολοκύθα είναι μέρος της οικογένειας των καρπών Cucurbita, ιδιαίτερα γνωστή ως μία από τις έξι ποικιλίες της Cucurbita moschata. Όλα αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μπορεί η κολοκύθα να ανήκει στα φρούτα, αλλά, όσον αφορά το μαγείρεμα, έχει περισσότερο τον ρόλο του λαχανικού. Η θρεπτική αξία της κολοκύθας είναι εκπληκτική. Περιέχει πάνω από τέσσερις φορές την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης βιταμίνης Α σε μία μόνο μερίδα, πάνω από τη μισή ποσότητα  συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C και μια εντυπωσιακή λίστα με άλλες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΚΑΡΥΔΙΑ: Τα καρύδια είναι πλούσια σε λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), λινολεϊκό και α- λινολενικό οξύ, πρωτεΐνες, φώσφορο, φυλλικό οξύ, χαλκό, μαγνήσιο και κάλιο, με καλή αναλογία σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, τανίνη και βιταμίνη Ε, πλούσια σε ενέργεια και χαμηλά σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά οξέα. Συγκρίνοντάς τα με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα καρύδια είναι μοναδικά, επειδή είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Ο συνδυασμός καλών λιπαρών, πρωτεϊνών και ινών στα καρύδια βοηθά στην αύξηση του κορεσμού και της πληρότητας. Αυτό τα καθιστά πιο υγιεινά ως σνακ, σε σύγκριση με πατατάκια, κράκερ και άλλα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Το σιρόπι σφενδάμου είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που δεν περιέχει επιπρόσθετη ζάχαρη, χρωστικές ουσίες, τεχνητές αρωματικές ύλες, συντηρητικά ή πρόσθετα. Όπως όλα τα γλυκαντικά έτσι και αυτό δεν έχει καμία σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης και λίπους. Αντίθετα, το 66% του σιροπιού αποτελείται από υδατάνθρακες εκ των οποίων το 90% αυτού είναι φυσικά σάκχαρα. Λόγω ότι δεν δέχεται επεξεργασία, τα θρεπτικά του συστατικά δεν χάνονται. Περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα μετάλλων και βιταμινών, ιδιαίτερα μαγγανίου, ψευδαργύρου και ριβοφλαβίνης και μερική ποσότητα ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου.

Σαλάτα με ραντίτσιο και παρμεζάνα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8-10 ΑΤΟΜΑ

6 βιολογικά κολοκυθάκια, κομμένα στη μέση, σε μισά φεγγάρια πάχους 2,5 εκατοστών, αφαιρούμενοι σπόροι

¼ φλιτζάνι βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ

1 φλιτζάνι βιολογικά καρύδια πεκάν

1 κουταλάκι του γλυκού συν ½ φλιτζάνι βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συν περισσότερο για πασπάλισμα

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

½ μικρό βιολογικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

¼ φλιτζάνι, συν 1 κουταλιά της σούπας φρέσκος βιολογικός ​​χυμός λεμονιού

2 κουταλιές της σούπας φρέσκος βιολογικός χυμός πορτοκαλιού

2 κουταλιές της σούπας βιολογική μουστάρδα Ντιζόν

4 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό σιρόπι σφενδάμου

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

2 μικρά κεφάλια βιολογικό ραντίτσιο, φύλλα χωρισμένα, σχισμένα αν είναι μεγάλα

½ μέτριο βιολογικό αχλάδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

90 γραμμάρια βιολογικό τυρί παρμεζάνα, ξυρισμένη

¼ φλιτζάνι φύλλα βιολογικού μαϊντανού

½ βιολογικό λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τοποθετήστε τα ράφια στο μεσαίο και κάτω τρίτο του φούρνου και τοποθετήστε φύλλο ψησίματος. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 230°C.
  2. Ρίξτε τα κολοκυθάκια με το λάδι σε ένα μεγάλο μπολ και αλατοπιπερώνετε. Βγάζετε τα φύλλα ψησίματος από το φούρνο και μοιράζετε τα κολοκυθάκια μεταξύ τους, τακτοποιώντας τα σε μία στρώση. Ψήνετε μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν, για 15–25 λεπτά. Αφήστε τα στην άκρη. Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C.
  3. Ρίχνετε τα καρύδια πεκάν με 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι σε ένα μικρό μπολ και καρυκεύετε με αλάτι. Ψήστε σε ένα φύλλο ψησίματος, ανακατεύοντας, μέχρι να σκουρύνουν ελαφρώς και να μυρίσουν, 8–10 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσουν και μετά χοντροκόβετε. Αφήνετε ½ φλιτζάνι πεκάν στην άκρη για το σερβίρισμα.
  4. Ανακατέψτε το κρεμμύδι, το χυμό πορτοκαλιού, τη μουστάρδα, το σιρόπι σφενδάμου, ¼ φλιτζάνι χυμό λεμονιού και τα υπόλοιπα πεκάν στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Με το μπλέντερ σε λειτουργία, ρίξτε σταδιακά ½ φλιτζάνι λάδι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει λείο. Καρυκεύετε το ντρέσινγκ με αλάτι και πιπέρι.
  5. Ρίξτε το ράντιτσιο και το μισό από το ντρέσινγκ σε ένα μεγάλο μπολ και αλατοπιπερώνετε. Τακτοποιείτε σε πιατέλα. Ρίξτε τα κρατημένα κολοκυθάκια με το υπόλοιπο ντρέσινγκ στο ίδιο μπολ για να τα καλύψετε και αλατοπιπερώνετε. Τακτοποιείτε πάνω από το ραντίτσιο.
  6. Ρίξτε το αχλάδι με 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού σε ένα μικρό μπολ. Ρίξτε απάνω από τη σαλάτα το αχλάδι, το τυρί, το μαϊντανό και τα πεκάν. Στύψτε το χυμό από το μισό λεμόνι και περιχύστε με λάδι. Καρυκεύετε με περισσότερο αλάτι και πιπέρι.
  7. Η βινεγκρέτ μπορεί να γίνει 1 μέρα νωρίτερα. Καλύψτε και κρυώστε. Φέρτε σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη χρήση.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

clark squash salad superJumbo

Διαβάστε, επίσης,

Νόστιμη και υγιεινή πατατοσαλάτα με ρεβίθια

Νόστιμη και υγιεινή χειμωνιάτικη σαλάτα

Νόστιμο και υγιεινό χαλούμι με σπανάκι

Νόστιμο και υγιεινό πλιγούρι με χαλούμι

Χωριάτικη σαλάτα με βασιλικό

Kαλοκαιρινή και νόστιμη σαλάτα με κοραλάκι

Καλοκαιρινή σαλάτα με ζυμαρικά

Νόστιμη καλοκαιρινή σαλάτα με κινόα και κουσκούς

Σαλάτα με γαλοπούλα, blue chesse και αχλάδι

Σαλάτα vegan με κινόα και κόκκινο λάχανο

Δροσερή σαλάτα με καπνιστό σολομό και πορτοκάλι

Σαλάτα Καλύμνου

Σαλάτα με σπανάκι ωμό

Πολύ νόστιμη ψιλοκομμένη σαλάτα

Οι καλύτερες σαλάτες στην υγιεινή διατροφή

Υγιεινή χωριάτικη σαλάτα

www.emedi.gr

 

Προηγούμενο άρθροΣτηθάγχη Ludwig
Επόμενο άρθροΚύφωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ